Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Ukrán neonáci brigádokhoz érkeznek amerikai fegyverek: A Biden-adminisztráció feloldotta az Azov alakulatokkal szembeni korlátozásokat

2024. június 11. 13:01

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó megmondani, hogy a fegyverek eljutottak-e már az Azov harcosaihoz.

2024. június 11. 13:01
null

Nyitókép: Sergei Supinsky / AFP

Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte amerikai fegyverek szállítását az ukrán Azov Brigádnak, amelynek tagjai nyíltan ultranacionalista és neonáci nézeteket vallanak. A fegyverek szállítását korábban korlátozták az egység gyűlöletkeltő ideológiához való kötődése miatt. A döntést az Azov Brigád, az egykori milícia, amely jelenleg már az ukrán nemzeti gárda része, külügyminisztériumi felülvizsgálatát követően hozták meg – számolt be róla a Magyar Nemzet.

A Biden-kormányzat engedélyezni fogja, hogy egy ukrán katonai egység, amelynek múltja megkérdőjelezhető, amerikai fegyvereket használhasson

– közölte az amerikai külügyminisztérium hétfőn, miután feloldotta az évekkel ezelőtt elrendelt tilalmat, amelyet a csoport származásával kapcsolatos washingtoni aggodalmak miatt vezettek be, írta a The Washington Post.

Az Azov-dandár, széles körben arról ismert, hogy kitartóan, de végül sikertelenül védte a mariupoli Azovsztal acélművet, és különösen hatékony erőként tartják számon, írja a lap.
Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt tiltották meg nekik az amerikai fegyverek használatát, mert amerikai tisztviselők szerint rasszista, idegengyűlölő és ultranacionalista nézeteket vallottak, és az ENSZ emberi jogi tisztviselői humanitárius jogsértésekkel is vádolták a csoportot.

Alapos vizsgálat után az ukrán 12. különleges erők Azov-dandárja átment az amerikai külügyminisztérium által végzett Leahy-ellenőrzésen” – áll az ügynökség közleményében.

Az úgynevezett „Leahy-törvény” megakadályozza, hogy az Egyesült Államok katonai támogatást nyújtson olyan külföldi egységeknek, amelyekről hitelt érdemlően megállapították, hogy súlyos emberi jogi jogsértéseket követtek el.

A külügyminisztérium közleménye szerint „nem találtak bizonyítékot” ilyen jogsértésekre.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó megmondani, hogy mikor oldották fel a tilalmat, és azt sem, hogy az amerikai fegyverek eljutottak-e már az Azov harcosaihoz

Sem az Azov vezetése, sem az ukrán kormány nem válaszolt a kérdéseikre – írják.
A tilalom eltörlése az ukrán tisztviselők egyik legfontosabb kérése volt, akik szerint a dandár hatékonyabb lehetett volna az Azovsztal 2022-es védelme során, ha hozzáférhetett volna az amerikai fegyverekhez.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már régóta az Azov-zászlóalj rasszista és ultranacionalista irányultságát idézi annak példájaként, hogy az ukrán katonák és kijevi vezetők neonácik. 

Az amerikai politika változása valószínűleg újra fel fogja éleszteni ezeket az orosz kritikákat, mutatott rá a lap.

Az Azov tavaly kihasználta új dandár státusát, és intenzív toborzási kampányt indított országszerte, amely mintegy két hónap alatt több mint ötezer új katonát hozott. 

Amerikai tisztviselők szerint mivel a 2014-es Azov-zászlóalj szerkezetileg különbözik a Nemzeti Gárda részét képező mostani dandártól, a korlátozások már nem érvényesek.

 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. június 11. 19:47
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
connorj
2024. június 11. 17:26
Ki mint vet, úgy arat szentkoronaradio.com/blog/2022/06/20/ukrajna-es-a-zsidok-az-antikrisztus-eljovetelenek-ujabb-allomasa/ www.the-sun.com/news/2662829/russia-ukraine-war-messiah-prophecy/ neokohn.hu/2022/05/11/izraeltol-kernek-segitseget-az-azov-alakulatban-harcolo-zsidok-video/ electronicintifada.net/content/israel-arming-neo-nazis-ukraine/24876 sofrep.com/news/israeli-special-forces-to-teach-ukrainian-special-forces-how-to-combat-russia/ szentkoronaradio.com/blog/2022/03/16/a-nyugat-felkent-ukran-hosei-attol-sem-riadnak-vissza-hogy-keresztre-feszitsek-aldozatukat/ Még nem késő: m.youtube.com/watch?v=6TzG9A1tuuI&t=41s&pp=ygUeRG9ib2dva8WRIHN6YWtyw6FsaXMgZ2VvbWV0cmlh m.youtube.com/watch?v=u6OBkZo_ux4 m.youtube.com/shorts/_L1y9QOP0sg Hillel zsidó rabbi például azt tanította: „Ami számodra utálatos, azt ne tedd mással sem!” Konfuciusz: „Amit nem akarsz, hogy veled tegyenek, te se tedd mással!” És Jézus.
Majdmegmondom
2024. június 11. 16:10
Most azokat még nem irtották ki az oroszok???
gebsi1
2024. június 11. 15:57
"és különösen hatékony erőként tartják számon" igen, az orosz ajkú civil lakosság, de úgy általában a civil lakosság, irtásában nagyon hatékony, egyébként meg sehol máshol nem bizonyított semmit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!