A világ egyik vezető hatalma még erősebb szövetséget köthet Magyarországgal

2024. április 30. 08:44

A kínai elnök európai látogatása még szorosabbá teheti Budapest és Peking kapcsolatát, a keleti nyitás politikájának eredménye újabb megállapodásokat jelenthet a jövőben.

2024. április 30. 08:44

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hszi Csin-ping kínai elnök hamarosan Európába látogat, üzenete pedig egyértelmű: Peking sokkal több gazdasági lehetőséget kínál a blokk számára, mint amennyit az Egyesült Államok hajlandó elismerni – írja a Bloomberg.

Magyarország komoly stratégiai partnere lehet Kínának abban, hogy lassítsa az EU Pekingtől való elszakadását, mivel lehetősége van az uniós politika felhígítására vagy blokkolására

– áll a cikkben.

A szerző szerint Orbán Viktornak kevesebb lehetősége van a kereskedelmi korlátozások fékezésére, mivel ezekhez minősített többségre van szükség, ennek ellenére élésen ellenezte azt az uniós tervet, amely szerint több kínai céget is feketelistára tettek volna.

Magyarország bizonyítja, hogy a Peking iránti lojalitás jutalmakkal jár

– közölte a tudósítás, hozzátéve, hogy sajtóhírek szerint Hszi Budapesten Orbán Viktor társaságában jelenti be, hogy a kínai Great Wall Motors Magyarországon építi meg első európai gyárát.

A Bloomberg tehát a Szabad Európa cikkére hivatkozik, ám Joó István, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója közölte: fake newsról van szó.

Ezt is ajánljuk a témában

„A kormány és a Nemzeti Befektetési Ügynökség is elkötelezett Baranya vármegye fejlesztése mellett. Ezzel kapcsolatban a kormány számos döntést meghozott az elmúlt hónapokban. A híresztelésekkel ellentétben azonban semmilyen pozitív befektetői döntés nem született a Pécs melletti területek kapcsán" – írta közösségi oldalán a kormánybiztos.

A bejelentés tehát nem igaz, ám a tárgyalások ténye ismert: egy héttel ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is meglátogatta Kína egyik legnagyobb autógyártó vállalatát Baodingban.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.