Moszkva új fegyvereket telepít a Kuril-szigetekre, amit Japán épp visszakövetel

2024. január 31. 07:53

Japán és Oroszország máig nem írt alá békeszerződést a világháború után.

2024. január 31. 07:53

Oroszország új típusú fegyvereket telepít a Japán által visszakövetelt Kuril-szigetekre az orosz Távol-Keleten – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a közösségi médiában. „A Kuril-szigetek aktívan fejlődnek, és ezzel párhuzamosan 

stratégiai szerepük is növekedni fog, beleértve az új típusú fegyverek telepítését” 

– írta az orosz politikus az X-en és a Vkontaktye orosz közösségi oldalon. Leszögezte, hogy a területi kérdést az orosz alkotmánynak megfelelően „egyszer s mindenkorra” lezárják.   

Medvegyev leszögezte: Oroszország nem törődik a japánok Kuril-szigetekkel kapcsolatos érzéseivel, mert szerinte a szigetek Oroszországhoz tartoznak. „Ezek nem vitatott területek, ez Oroszország része. 

Azok a szamurájok, akik emiatt különösen szomorúak, meghalhatnak a hagyományos japán módon: kövessenek el szeppukut,

 ha van hozzá elég bátorságuk” – fogalmazott Medvegyev.   

Az orosz politikus bejegyzése szerint ezzel Kisida Fumio japán miniszterelnök legutóbbi kijelentésére reagált, amely szerint Tokió nem ellenzi a békekötést Oroszországgal a Kuril-szigetek hovatartozásának megvitatása és a szankciók fenntartása mellett. Japán és Oroszország máig nem írt alá békeszerződést a második világháború után.   

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arra emlékeztetett, hogy Kisida korábban azt mondta: Tokió továbbra is aktívan támogatja az Oroszország elleni szankciókat és Ukrajnát. Hozzátette: „nehéz helyzet alakult ki a japán-orosz kapcsolatokban az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt, de Japán továbbra is szilárdan elkötelezett a területi kérdés megoldása és a békeszerződés megkötése mellett”.   

2022. október 7-én 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet írt alá, amelyben a Kuril-szigeteket orosz megszállás alatt álló japán területként ismerte el.

 A jelenleg közigazgatásilag az oroszországi Szahalini területhez tartozó Kuril-szigeteket a második világháború utolsó szakaszában foglalta el a Szovjetunió. A több tucat szigetből álló és több mint ezer kilométer hosszú szigetcsoportból Tokió a Hokkaidó közvetlen szomszédságában fekvő, négy legdélebbi szigetet követeli magának, amelyeket Japánban csak északi területeknek neveznek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ToIeranciaterror
2024. január 31. 21:50
Az a legnagyobb kérdés, hogy a japcsik miért annak az usának a seggét nyalják, amelyik rajuk dobott két atombombát...
Csigorin
2024. január 31. 17:33
noha a japanok kitartasa tiszteletremelto, olyan haboru meg nem volt, aminek a vegen a vesztes kapott volna teruletet a gyoztestol es nem forditva
lajajakab11
2024. január 31. 13:56 Szerkesztve
BÜDÖS KÁNYA -FÓRUM FÉRGE DÖGKÚTRA JÁR CSAK EBÉDRE. KÁNYA BÁCSIKÉNT MÉG KAPTA -ÁM ELMARADT A KOPEJKA....
B_kanya
2024. január 31. 13:00
"lauderstenonis-2B_kanya 2024. január 31. 09:55 Gondolom nagyon sajnálod, hogy Dunaújváros már nem Sztálinváros." Már ott hazudsz, hogy azt írod "gondolod". Nem szokásod az neked.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!