Wall Street Journal: Nem jött be a Nyugat háborús számítása

2023. július 24. 10:40

Biden tart az elhúzódó háború kampányra gyakorolt hatásától. Ez pedig nem jelent semmi jót Ukrajna számára a lap szerint.

2023. július 24. 10:40

„Amikor Ukrajna idén tavasszal megindította nagy ellentámadását, a nyugati katonai tisztviselők tudták, hogy Kijev nem rendelkezik olyan képzettséggel és fegyverrel, amelyre az orosz erők kiszorításához szüksége lenne. De remélték, hogy az ukrán bátorság és leleményesség győzedelmeskedni fog” – írja a Wall Street Journal szerzője.

De nem így történt.

A halálos aknamezők, a kiterjedt erődítmények és az orosz légierő együttesen nagyrészt megakadályozták az ukrán csapatok jelentős előrenyomulását” – fogalmaz Daniel Michaels. Szerinte ehelyett a hadjárat a patthelyzet veszélyét hordozza magában, ami jelentős lendületváltás nélkül további életeket és felszerelést követelhet.

Mivel az ukránok idei nagyszabású áttörésének valószínűsége egyre csökken, Washington és szövetségesei számára egy hosszabb háború nyugtalanító kilátását vetíti előre – egy olyan háborúét, amely a kifinomult fegyverzet és a kiképzés újabb nagyarányú beáramlását tenné szükségessé ahhoz, hogy Kijevnek esélye legyen a győzelemre, véli a WSJ szerzője.

Hozzáteszi: a Biden-kormányzat politikai számítása bonyolult. Washingtonban sokan úgy vélik, hogy

a Fehér Házban a háború kampányra gyakorolt hatása miatti aggodalmak egyre óvatosabbá teszik a Kijevnek nyújtandó támogatás mértékét.

A lap szerint az „amerikai habozás” ellentétben áll az Európában változó nézetekkel, ahol az elmúlt hónapokban egyre több vezető kezdett úgy gondolkodni, hogy a kontinens biztonsága érdekében Ukrajnának győznie kell a konfliktusban.

Az európai hadseregek azonban nem rendelkeznek elegendő erőforrással ahhoz, hogy Ukrajnát ellássák mindazzal, amire szüksége van ahhoz, hogy Moszkva hadseregét kiűzze az ország általuk ellenőrzött területének mintegy 20 százalékáról. A WSJ szerint

az európai vezetők nem valószínű, hogy jelentősen növelnék a Kijevnek nyújtott támogatást, ha érzékelik az Egyesült Államok vonakodását.

Nyitókép: Sameer Al-DOUMY / AFP

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 24. 23:46
....milyen ukran ellentámadás?.....
figyelő4322
2023. július 24. 19:47
falcatus-2 12:55 Valóban, inkább a nyugati sajtó suggalta az amerikai beavatkozás lehetőségét, és buzdította a fekelőket, közöttük (és főleg) a (CIA) 'Szabad Európa' magyar nyelvű adása. ÓRIÁSI felelőtlenség volt ez az USA részéről!
B_kanya
2023. július 24. 19:38
Kovács Ubul 2023. július 24. 14:12 És akkor: "Trump szerint Ukrajnának 100 milliárd dollárral többet kellene kapnia Európától" - egy szóval nem említette a támogatások csökkentését." VS "" VS "Trump egy interjúban egészen pontosan arról beszélt, hogy Ukrajnának 100 milliárd dollárral több támogatást kellene kapnia az európai országoktól, hogy az USA támogatásával megegyező összeget kapjon." Hát, ubulka megint lebukott. Mert hülye.
B_kanya
2023. július 24. 19:31
"freely 2023. július 24. 15:51 A Mandiner naponta 4-5 ukránellenes cikkel " A valóság ukránellenes, különösen mikor a WEFes gazdáidat vagy a kvartal95-ös kazár bagázst szemlézik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!