Hangol Soros lapja: a lengyel választáson Európa, a szabadság és a demokrácia forognak kockán!

2023. október 15. 13:43

Nem bízza a véletlenre olvasói szavazatát a Rzeczpospolita.

2023. október 15. 13:43
SOROS, György
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A választás napjára kimutatta foga fehérjét Lengyelország egyik legolvasottabb lapja, a 40 százalékban közvetetten Soros György egyik alapítványa által birtokolt Rzeczpospolita. A pénteki, „Európa, a szabadság és a demokrácia a tét” c. kiegyensúlyozott vezércikket a napilap főszerkesztője, Bogusław Chrabota jegyzi, s ugyan

konkrétan nem nevezi meg, mely pártokra kéri a mai napon nyájas olvasója szavazatát, de azt azért elmondja, hogy kire nem szabad szavazni.

A Rzeczpospolita címlapja 2023. október 13-án, pénteken. Fotó: Varga Mátyás Zsolt/Mandiner

„Európai, modern, barátságos Lengyelországot szeretnénk, amely kinyújtja kezét a világ felé. Undorodunk az urambátyámságtól, az opportunizmustól és a nepotizmustól” – írja Chrabota. Felhívja olvasói figyelmét arra, hogy a választás végeredménye nem egyszerűen csak egy szám lesz, hanem „döntés Lengyelország mint liberális demokrácia jövőjéről, arról a rendszerről, amely az elmúlt három évtizedben a lengyel siker garanciája volt”.

Annak tekintetében sem árul zsákbamacskát a főszerkesztő, hogy ki küzd a liberális demokrácia ellen: vélekedése szerint a PiS, amelyről „méltán lehet az a benyomásunk, hogy

a Konföderációval együtt nem is titkolják: elegük van az eddigi alkotmányos rendszerből, és készek új megoldásokat keresni”.

A PiS a megoldáskeresés jegyében szerinte akár addig is elmehet, hogy „geopolitikai szövetséget váltsanak új szerződések aláírása nélkül”.

A szavazók orientálása érdekében Chrabota egyértelműen fogalmaz annak kapcsán is, ki felelős a lengyel gazdaság minden létező nehézségéért. „A saját inkompetenciájuk és a kormányzó jobboldali koalíció belső viszályai miatt nem sikerült hozzáférni a Nemzeti Fejlesztési Terv Lengyelország számára oly fontos forrásaihoz, és abba a veszélybe is belesodortak minket, hogy elveszíthetjük a kohéziós alap pénzeit” – int a főszerkesztő.

Zárásul pedig kifejezi: „Reménykedünk, hogy ez a választás a szabad, demokratikus, jogállami, természetes közösségeiben, az Európai Unióban és a NATO-ban megbízható és nagyra tartott tagként működő Lengyelországra esik majd.”

***

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élő műsorunkon keresztül! 

Élő bejelentkezésünk során percről percre, több helyszínről is tájékoztatjuk Önöket a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós és Magyar Levente. Stúdiónkban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán szolgáltatják a szakértői véleményeket, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. Továbbá élőben kapcsoljuk Lengyelországot is: a Mandiner munkatársai a helyszínről szolgáltatják a helyiek reakcióit!

Facebook-oldalunk elérhetősége: https://www.facebook.com/mandiner.hu 

YouTube-csatornánk elérhetősége: https://www.youtube.com/@MandinerTV 

***

Addig is ajánljuk figyelmükbe hangoló videónkat, ahol minden fontos információt megmutatunk, amit vasárnap este előtt tudni érdemes!

 

Nyitókép: 

 

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

 

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 15. 22:27
Matyika,látszik,hogy még egy kezdő,kesmás-takony vagy..és irigykedsz a valódi újságírók munkájára…
robertdenyiro
2023. október 15. 22:03
Dehogy forog az kockán, retkes libtálibkák. A ti libtálib gazdáitok és az igazitálib tesókáitok üzletei forognak kockán, ezért sivalkodtok ilyen hangosan és hisztérikusan. Ehelyett azonban inkább húznátok a fasztotokra egymást, jó sok vazelinnel, de ha teljesen szárazon szeretitek, minket az se keserít el.
figyelő4322
2023. október 15. 22:03
Habár undorító és visszataszító lehet, de nem érdemes felháborodni. Ugyanis itt CSUPÁN a Dollár Papa féle 'szabadságról és demokráciáról' van szó, amit 2010 előtt a magyar népnek volt alkalma negismerni. Megcsömörlésig... Pontosan emiatt választották meg a Fideszt azóta már NÉGY alkalommal!
lemez
2023. október 15. 21:32
Sotos sátán az unio irányitója már 2020-ban megirta saját lapjában,hogy a magyarok és a lengyelek hátráltatják tervét,a nyilt társadalmat és az europai egyesúlt államok lètrejóttét.Ideje megbúntetni óket,forrásmegvonással és a jogállami támadással.Ez a soros sátán terve ami nincs,de ő leirta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!