Lehallgatja-e a telefonja? – mutatjuk, miért gondolhat erre (Videó)

2024. május 12. 20:39

Beszélt már olyan termékről, aminek a hirdetését utána feldobta a mobilja? Ezért történhetett!

2024. május 12. 20:39
Telefon, illusztráció. Fotó: Foundry Co from Pixabay

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Image by Foundry Co from Pixabay

„Mindannyiunknak megvan az az élménye, amikor élőszóban beszélgetünk valamiről a barátainkkal, munkatársainkkal vagy a családdal, aztán később ránézünk a telefonunkra és bumm! A Facebook, a Google vagy valamilyen online felület véletlenül pont a témába vágó hirdetéseket mutat?” – kezdi vasárnapi videóját a Telex, amelyben azt a témát járja körül, hogy vajon lehallgatja-e az általunk mondottakat.

Most akkor lehallgat a telefonom, vagy nem?

Mint a lap videójában rámutat: „egy ilyen rendszert felépíteni és észrevétlenül üzemeltetni szinte lehetetlen lenne, gazdaságosan üzemeltetni pedig teljesen az.”

Mint fogalmaznak: „a Facebook és a Google hatalmas pénzeket keres az online hirdetéseken. Évi 100-200 milliárd dolláros nagyságrendről beszélünk. 
Ezt leginkább annak köszönhetik, hogy rettenetesen sok felhasználójuk van, az értékesíthető hirdetési felületeik szinte végtelenül nagyok: több milliárd emberhez érnek el.”

A lap szerint logikátlan lenne azt feltételezni, hogy dollármilliókat költenek olyan kémszoftverre, amely képes lenne lehallgatni a felhasználóikat.

Mint a Telex rámutat: a logikai ok mellett arra is fontos figyelemmel lennünk, hogy „az agyunk arra van bedrótozva, hogy mindenhol összefüggéseket és mintázatokat keressen. És inkább ott is találjon ilyesmit, ahol nincs, mint fordítva. Mert összességében ez jár kisebb kockázattal (evolúciós szempontból – a szerk.)”.

Persze, „ahogy a közmondás is tartja: jobb félni,mint megijedni!” – mutatnak rá, hozzátéve, hogy „ez egy természetes mechanizmus. Baj csak akkor van, ha túlzásba visszük. Ennek az extrém esetét hívjuk úgy, hogy paranoia.”

Mint a lap videójában elhangzik: „ha feltűnik, hogy pont olyan reklámot dob elénk az internet, amiről éppen beszéltünk, azzal még nincsen semmi baj. Tulajdonképpen csak azt mutatja hogy az agyunk mintafelismerő funkciója edzésben van.”

„Oké, akkor tuti nem hallgatják le a telefonom?”

Mint a lap ideójában fogalmaz, a fenti kérdésre igennel felelni „azért 100%-ra nem lehetséges”, hiszen

a technikai lehetőség „biztosan megvan rá. Az viszont nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy bárki azért hallgasson le hogy aztán hatékonyabban küldjön reklámokat. Ezt egyszerűen túl bonyolult és túl drága lenne megoldani, titokban tartani.”

„Az egész túl sok kockázattal járna és nem is érné meg különösebben. És az emberek nagyon nagy része, lássuk be, annyira azért nem érdekes, hogy bárki energiát fektessen abba hogy lehallgassa, miről is beszélget” – teszi hozzá a lap.

 

 

Összesen 518 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. május 13. 10:42
Az amerikai hírszerzés "Echelon" projectje jelenleg is folyamatosan monitorozza a telekommunikációs csatornákat, egyik ilyen központjuk a misztikus , ausztrál Pine Gap bázis. Kulcsszavakat keeresnek a kommunikációba.. de ők jellemzően nem kezdenek el reklámokat küldözgetni :) Nem tudom mennyire effektív, a vélemények megoszlanak.. de a technológia régóta rendelkezésre áll és akár a civil szféra is bevetheti.. de én továbbra is hajlok arra, hogy az internetes böngészgetésünk sokkal jobb alapja lehet a targetálásnak.
Wolfram004
2024. május 13. 10:16
Akkor a 100 milliárdos bevételekből telik ilyen PR cikkere is igaz? Amúgy sem értem, miért kerülne dollármilliárdokba egy ilyen szoftver kifejlesztése. hisz már ki van fejlesztve. A szoftver is és a hardver is ott lapul mindenki kezében. Az, hogy a mikrofon hallgat, és egy algoritmus kulcsszavakat ismer fel, majd annak megfelelő reklámokat dob be inkább iszonyatosan jövedelmező, mintsem, túl költséges megoldás. Az idióták persze elhiszik, hogy ez összeesküvéselmélet, mert a hatalom szereti a gyermekeit és csak jót akar nekik, de azért jobb vele jóban lenni, a még idiótábbak meg vihognak rajta és maguk terjesztik, hogy az. Az átlagember meg leszarja, mert nem tud tenni ellene. Végülis csak ártatlan reklám, nem igaz? Ja, csak reklám.
kir2vik
2024. május 13. 08:35
Azért dobja fel a reklámot, mert nagy valószínűséggel számítógép vagy telefonján már foglalkozott vel, hiszen éppen ezért beszél róla ismerősével. A gépeink összw vannak kapcsolva, kisebb-nagyobb mértékben, telefonszám, e-mail címek, bejelentkezések
jóember
2024. május 13. 07:23
Hát, hogy lehallgatnak e azt nem tudom, de egy jótanács: rendszeresen törölni kell a böngészőben felgyülemlett sütiket. Temérdek van, sokról azt sem tudom, hogy hogyan került oda, na ezek lehetnek a ludasok a furcsa jelenségekért, mint amit cikk is említ, nameg azokért amikről nem is tudunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!