Kidobná a magyar biztost egy arab EP-képviselő, mert Várhelyi nem pénzelné a terroristákat

2023. október 17. 11:34

Kiakadt a Zöldek arab EP-képviselője, már Von der Leyennél kopogtat.

2023. október 17. 11:34
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Múlt héten óriási botrányt kavart Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa azzal, hogy az Izraelt érő terrortámadások után azonnal bejelentette a Palesztin Hatóságnak szánt 691 millió eurós uniós támogatási csomag felfüggesztését.

Az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell még aznap korrigált, s biztosította a palesztinokat a támogatás azóta is felülvizsgálat alatt áll.

Ezt is ajánljuk a témában

A francia Zöldek marokkói születésű EP-képviselője, Mounir Satouri ezért levélben fordult Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökhöz azt kérve, hogy szíveskedjék kirúgni Várhelyit. A POLITICO-hoz kiszivárgott levélben Satouri azt panaszolja: „Várhelyi úr kommunikációjával

egyoldalúan azt sejtette, hogy a jogállamiság elősegítésére, egészségügyre, oktatásra és a köztisztviselők fizetésére fordított EU-s forrásokat valószínűleg a Hamász finanszírozására használták”.

Szerinte ez teljesen kizárt, mert „ezen források a Bizottság által legszigorúbban vizsgált források közé tartoznak”.

Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő, Harctér c. podcastünk állandó vendége szombaton lapunknak nyilatkozva fejtette ki, miként finanszírozza az Európai Unió a palesztin terrort: állítása szerint a Palesztin Hatóság a zsidókat igazoltan meggyilkoló terroristák számára életjáradékot folyósít, s mindenki, aki a hatóság költségvetését támogatja, ezt is finanszírozza.

Ezt is ajánljuk a témában

Az arab képviselő azt is felemlegeti, hogy Várhelyi nem most először megy szembe a palesztinokkal, hiszen „a biztos már korábban felfüggesztette 215 millió eurónyi forrás folyósítását a palesztin tankönyveket érintő alaptalan vádak miatt”.

Ezért Satouri azt írja: „Kérjük Várhelyi biztost, hogy mondjon le, vagy hogy mentsék fel feladatai ellátása alól”, mert cselekedetei „nem csak intézményeink imidzsét, de az EU állampolgárainak a Bizottságba vetett bizalmát is aláássák”.

A képviselő korábban az Izrael börtöneiben raboskodó palesztin „politikai foglyok” szabadon bocsátásáért is kardoskodott.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 17. 18:37
Matykó,a neres takony-cseléd,nagyon igyekszik…:)
tavirozsa2
2023. október 17. 17:46
Mire ez az idegeskedés? A jó EU-s adófizetők pénzéből jutott oda, a csodás ültetvényekre műtrágya és a kórházak alá vízvezeték is! (Aki rosszra gondol, az menjen ki!)
tavirozsa2
2023. október 17. 17:34
Ebbe az " Eurábia" projekbe azért nekünk már nem kellene résztvennünk....
Tommaso
2023. október 17. 17:30
BBrutus: "A legnagyobb baj az, hogy EU képviselő már arab is lehet". Válasz erre Tévedsz. A legnagyobb baj az, hogy EU képviselők között agyatlan, szervilis, EU-ellenes Orbán-csicskák is vannak,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!