Breuer Péter az izraeli helyzetről: Döntő kérdés, hogy Amerika mit lép

2023. október 07. 15:00

A szakértő elmondta, hogy a Hamász harcosai továbbra is több települést megszállva tartanak, annak ellenére, hogy többet már a hadsereg felszabadított.

2023. október 07. 15:00
null

Ahogy arról a Mandineren is beszámoltunk, szombat hajnalban a Hamász nevezetű terrorszervezet összehangolt támadást indított Izrael ellen. A témával kapcsolatban Breuer Péter külpolitikai szakértőt kérdeztük.

Ezt is ajánljuk a témában

Minden, amit eddig tudunk az izraeli háborúról

„Háborúban állunk!” – jelentette be Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton. A palesztinok nem várt támadást indítottak a Gáza határához közeli izraeli települések ellen. Összefoglalónk!

Breuer Péter a katonai intézményekbe való lehetséges behatolásokról elmondta, hogy ezek nem megerősített információk, a felvételek megkérdőjelezhetőek. Hozzátette: az viszont tény, hogy több települést megszálltak a támadók. Elmondta, hogy a cenzúra idáig engedélyezte 25 halottnak a nyilvánosságra hozatalát, ami a valóságban persze sokkal több, valamint ezek mellett

 több mint 550 súlyos sebesült van.

 „Az egész reggel 6 óra 30 perckor kezdődött, és én azt adnám címének, hogy mi a különbség az ötven évvel ezelőtt történt Jom kippuri háborúk és a ma reggeli háború kitörése között, a válasz egyszerű, hogy akkor a szírek és az egyiptomiak az izraeli hadsereg katonáit, az előre tolt seregeket támadták meg váratlanul, most viszont a beszivárgott Hamász terroristák Gáza városából a civil lakosságot támadták” – fogalmazott.

Világossá tette, hogy az izraeli hadsereg mozgósított, beszélgetésünk pillanatában az izraeli légierő a levegőben van. Hozzátette, hogy a fő probléma az, hogy nem megerősített hírek szerint több mint ötven izraelit, civileket, gyerekeket és katonákat ejtettek túszul, váratlanul, lakásokból hurcoltak el embereket. Mindezek mellett továbbra is több települést megszállva tartanak, annak ellenére, hogy többet már a hadsereg felszabadított. 

Elmondta, hogy utcai harcok továbbra is vannak, illetve elindult a teljes mozgósítás. 

Hozzátette: A következő lépés várható, és arra kell fölkészülni, hogy amennyiben az Izraeli légierő jó eredményeket ér el majd Gáza városában, ahol nagyon odafigyel arra, hogy ne a civil lakosságot bombázza, hanem a katonai célpontokat, hogy a következő lépés lehet, hogy a Hezbollah a területéről  éjszaka szintén megtámadja Izraelt. Megjegyezte: Netanjahu öt órával az események után szólalt meg, elismerte, hogy itt egy háború van, megfenyegette az ellenséget, hogy a Hamász nem tudja, hogy tulajdonképpen a pokol kapuját nyitották ki. Emlékeztetett, hogy ezekben a percekben éppen kabinetülést tart a Honvédelmi Minisztérium és estére Nethanjau összehívta a minisztereit. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

„Itt tartunk jelen pillanatban, Amerika már elítélte, még az ukrán elnök is elítélte a palesztinokat és közölte, hogy

 Izraelnek nemcsak joga, hanem kötelessége megvédeni magát” 

– fogalmazott a szakértő. Hozzátette: Macron is és az olasz miniszterelnök is elítélte, mindenki a támogatásáról biztosította Izraelt. Úgy látja, hogy a kérdés csak az, hogy az ukrajnai háború miatt az amerikai fegyvertartalékokat milyen gyorsan bocsátják rendelkezésére az izraeli hadseregnek. Leszögezte tehát, hogy fontos kérdés, hogy mit lép Amerika. Breuer Péter szerint az is lényeges tényező, hogy vajon az USA most is 2-3 napon belül, megkésve indítja a fegyverutánpótlást,  úgy mint ahogy tette ezt ötven évvel ezelőtt, vagy azonnal indítja.

***

Nyitóképünk illusztráció: AHMAD GHARABLI / AFP

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 08. 12:44
Az USA minden aggály nélkül képes földrészeket letarolni, tönkretenni, ha a saját érdekei úgy kívánják. Szemrebbenés nélkül áldoznak fel milliókat. Ezt ma már az egész világ látja, a nyugat-európai kormányok is, de ök részesei az amerikai projekteknek. Az európai "értékek" ma: 1. Háború kell, ha mi úgy látjuk, hogy az az amerikai barátainknak érdeke, 2. LMBTQ-propaganda a végletekeig, hogy szétzúzzuk a családokat, csökkentsük a nyugati fehéremberek számát, mert öket nehéz kordában tartani, 3. A tizezeréves, hagyományos közösségeket, - föleg a nemzet és a család intézményét, vallási közösségeket -, szétbarmolni, hogy mi mondhassuk meg, hogy kit kell szeretned, kivel kell barátkoznod. 4. Olyan szigorú cenzura a máshogy gondolkodókkal szemben, hogy attól még Hitler és Sztálin is csóválná a fejét.
Palatin
2023. október 08. 12:31
Az USA mindig azt lépi, ami neki a legnagyobb hasznot hozza. Ezért fogja majd Ukrajnát is cserben hagyni, amikor annak támogatása már nem hoz hasznot neki. Ez a kulcs az amerikai külpolitika megértéséhez.
Mich99
2023. október 08. 01:32
Nem Amerika látta el fegyverekkel a palesztinokat – csak félrenézett...
Mich99
2023. október 08. 01:30
Amerika (Bidé) számára fontosabbak az ukrajnai nácik, mint az izraeli zsidók...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!