Sokszínű az ukrán fegyverarzenál – mire mennek ezzel?

2023. augusztus 29. 08:21

Ukrajna örökli az európai NATO egyik legnagyobb problémáját, a sokféle gyártmányú eszközt, gépet, szerkezetet.

2023. augusztus 29. 08:21
Ukrajna, fegyverek

Zelenszkij ukrán elnök a franciákat is megkörnyékezte harci repülőgépért. Emmanuel Macron elnök állítólag beleegyezett, hogy többtucatnyi Mirage 2000-est adjanak az ukránoknak, és harminc ukrán pilótát, repülőgépmérnököt francia források szerint már tanítanak a használatukra – írta a Le Figaro. 

Amit a gépekről tudni kell: ezekről indíthatók hatékonyan a SCALP-EG francia gyártású cirkálórakéták, pillanatnyilag a leghatékonyabb, legnagyobb hatótávolságú ukrán fegyverek.

Ukrán és nyugati fegyvertechnikusok gyors sufnituningja nyomán ezek a fegyverek elindíthatók az ukrán légierő szovjet időkből származó, az 1960-as évek technológiáját képviselő Szu–24-es változtatható szárnyállású taktikai bombázógépekről, de ez a megoldás nem optimális – olvasható a Világgazdaságon

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy az ukránok Gripenekre és F–16-osokra is kaptak ígéretet, amelyek legkorábban jövőre érkezhetnek meg és bevetésük nagyjából egy év múlva kezdődhet. Amennyiben mind a három ügylet megvalósul,

Ukrajna örökli az európai NATO egyik legnagyobb problémáját,

a sokféle gyártmányú eszközt, gépet, szerkezetet. Ez vonatkozik a szárazföldi csapatok felszerelésére, a harckocsikra, páncélozott harcjárművekre, a csöves és a rakétatüzérségre, a lég- és rakétavédelemre is. Ezen felül szakértők szerint a karbantartásuk, alkatrész-utánpótlásuk, lőszerigényük kielégítése nagy fejfájást is okozhat.

Legnagyobb számban a dánoktól és a hollandoktól származó, jó állapotú, rendszeresen karbantartott, de

 

a múlt század nyolcvanas évei technikai színvonalát, a szovjet-orosz MiG–29-esek szintjét tükröző F–16-os gépek szerepelnek a szállítási listán. 

 

A JAS–39-es Gripenek egyszerűbbek, és az európai, ukrán viszonyokra alkalmasabbak az amerikai F–16-osoknál. Lényegesen könnyebb a karbantartásuk és olcsóbb a fenntartásuk. Egy repült óra költsége a Gripennel a töredéke az F–16-osénak. 

Nyitókép: GENYA SAVILOV / AFP

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 29. 17:18
"Falióra tábornok Ben Jeremiah 2023. augusztus 29. 11:09 fyi: az usa nem ad f-16-ot. egyet sem." Jaja, 40 éves holland, dán, stb. F-16osokat kaptok. Nem a konstrukció 40 éves, az F16A sárkányok ennyi idősek. Igaz átestek az MLU nevű felújításon és képességnövelésen. 1997 környékén.
alenka
2023. augusztus 29. 15:00
Sokszínű: akkor buziknak buzi arzenál?....
egon samu
2023. augusztus 29. 13:20
Ukrajnát a nyugati hadseregek roncstemetöjévé szemelték ki az új fegyverekkel kereskedö embergyülölök. A legnagyobb probláma az, hogy senki nem tartja számon mi lett a sorsa az eddig oda szállított gyilkoló eszközöknek. Mint azt sem, hogy Zselé pereputtya milyen milliókból veszi a nagystílü ingatlanokat világszerte. Örülök, hogy eddig egy fillért sem adakoztam "Ukrajnának". Hiszen úgyis tömegével jönnek és a többszörösét itt helyben leélik...
Akitlosz
2023. augusztus 29. 13:13
Sokkal kellemesebb probléma a sok fegyver, mint a kevés fegyver. Magyarországnak nincsen ilyen problémája, hogy sok a fegyver.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!