Politico: Orbánék hideg vizet öntöttek Ukrajna NATO reményeire

2023. április 24. 08:11

A NATO főtitkára szerint „szuverén, független Ukrajna nélkül nincs értelme a tagságról tárgyalni”.

2023. április 24. 08:11
null

„Budapest és Kijev viszonya feszült. Magyarország éveken át blokkolta a magas szintű NATO üléseit az ukrán tisztviselőkkel, állítólag a Kárpétalján élő magyar ajkúak jogai miatti aggodalmak miatt” – írta a Politico.

A cikk írója ezután azzal folytatta, hogy „annak ellenére, hogy elítélte Oroszország teljes körű invázióját,

Magas rangú magyar tisztviselők eközben továbbra is rendszeresen látogatnak Moszkvába, és szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel” – idézte fel a lap.

„Kijev útja megakadt NATO-hoz”

A Politico ezután emlékeztetett arra, hogy „Kijev útja a NATO-hoz megakadt”, és szeptemberben a háborúban álló ország vezetése „gyorsított csatlakozást” kért. „A kérdés azonban rendkívül kényes. A legtöbb NATO-szövetséges – köztük az Egyesült Államok – el akarják kerülni, hogy Ukrajna csatlakozási folyamatában nagy lépéseket tegyen előre, amíg a háború tart”.

Kijevi látogatása során a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg elmondta, hogy megvitatott egy többéves NATO-kezdeményezést, amely segítené Ukrajnát abban, hogy a szovjet korabeli katonai felszerelésekről a szövetség saját szabványaira térjen át. Péntek reggel Németországban Stoltenberg megismételte, hogy „a szövetségesek egyelőre a szemüket a sürgető kihívásra,

„Azt tudjuk, hogy a támogatásunk segíti Ukrajnát abban, hogy az euroatlanti integráció felé haladjon” – mondta, majd hozzátette: „szuverén, független Ukrajna nélkül nincs értelme a tagságról tárgyalni”.

Nyitókép: VLADIMIR SHTANKO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

***

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gecorbi
2023. április 25. 15:36
Csak a komcsi orosz seggnyaloncok nem látják, hogy mennyire biztonságos, ha melletúnk az.orosz agressziót felé van egy NATO ország is....komcsi, orosz nyalonc: ljob tvaju maty!
sorivo4
2023. április 24. 18:41
Szerezzék vissza nekünk Kárpátalját, és melléjük állunk.
sorivo4
2023. április 24. 18:39
Kárpátalját kérjük vissza.
sorivo4
2023. április 24. 18:37
Ha kibaszott Ukrajnát valaha is engedélyezzük, az azért lesz mert nincs vele ellentétünk soha többet. Addig nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!