Sajtóértesülés: február közepén ülhet össze Kijev és az IMF

2023. február 03. 10:34

Tizennégy milliárd dolláros kölcsönről van szó.

2023. február 03. 10:34
null

Ahogy arról a Mandiner már korábban írt, 14-16 milliárd dolláros gigaösszeggel támogatná az IMF Ukrajnát. A Financial Times most azt írja: valószínűleg február közepén fognak Varsóban találkozni az IMF képviselői az ukránokkal, egyre nagyobb nyomást gyakorolnak ugyanis Ukrajna szövetségesei a Nemzetközi Valutaalapra a tervezet véglegesítéséhez. A cél az, hogy tavaszig mindenképp nyélbe üssék a megállapodást. 

A lap emlékeztet: Ukrajna 38 milliárd dolláros deficittel néz szembe a 2023-as évben, a Világbank becslése szerint az ország energiainfrastruktúrájának több mint fele odaveszett a háborúban, ez pedig a gazdaságra is óriási hatást gyakorol

A cikk azzal folytatódik: az Európai Unió ugyan már megállapodott egy 18 milliárd eurós segélyben Ukrajna részére, de szeretnék, ha a nemzetközi partnerek is kivennék a részüket Kijev támogatásában. Az IMF-et az amerikai pénzügyminisztérium is sürgeti, hogy minél előbb találjon módot Ukrajna anyagi támogatására. 

Nyitókép: Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soma100
2023. február 03. 12:26
Au ukránok a deficitjüket abban a hrivnyában számolták ki, aminek a kereskedését egy éve befagyasztották. A hrivnya mára gyakorlatilag teljesen értéktelen lenne, ha nem lenne blokkolva vele a kereskedés. Ukránok csődben vannak, nincs az az épeszű ember, aki ezt nem látja . Most az történik, hogy az USA és az IMF kilóra felvásárolja a megmaradt vagyont és utána minden támogatást megvonnak tőlük és behajtják a tartozást.
Nasi12
2023. február 03. 11:30
Addig lesz ideje az ukránoknak megnézni a libanoni helyzetet. A valutájuk értéke tizedére esett a minap az IMF segítsége után :)
Kristály
2023. február 03. 11:16
És ki fogja visszafizetni ????? Az EU ????? Akkor az mi vagyunk. De én nem akarok hitelt felvenni, érthető.
Box Hill
2023. február 03. 11:03
Az IMF már háborúkat is pénzel? Benne van a működési szabályzatukban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!