Izraeli rakétacsapás bénította meg a damaszkuszi repülőteret, két katona meghalt

2023. január 02. 09:48

Egy háborús megfigyelő jelentése szerint az izraeli rakéták egy Damaszkusztól délre lévő fegyverraktárra is lesújtottak.

2023. január 02. 09:48

Izraeli rakétacsapás bénította meg hétfőn hajnalban a szíriai főváros nemzetközi repülőterének működését. A támadás a szíriai hadsereg közleménye szerint két katonát megölt és többet megsebesített.

Hét hónap alatt ez volt a második támadás, amely miatt leállt a damaszkuszi nemzetközi repülőtér működése. A rakétatámadás a környéken anyagi károkat is okozott – számolt be róla a szíriai hadsereg, amely további részletekkel nem szolgált.

Az utóbbi időben Izrael fokozta támadásait a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt lévő repülőterek ellen, hogy megzavarja Irán ellátási útvonalait, amelyeken keresztül fegyverekkel látja el szíriai és libanoni szövetségeseit, köztük a Hezbollah radikális síita szervezetet.

Egy ellenzéki háborús megfigyelő jelentése szerint az izraeli rakéták a repülőtér közelében egy Damaszkusztól délre lévő fegyverraktárra is lesújtottak. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a rakétacsapásnak négy halálos áldozata volt.

Izrael nem adott ki közleményt a történtekről.

Damaszkusz nemzetközi repülőterét júniusban érte legutóbb izraeli légicsapás, ami komoly károkat okozott az infrastruktúrában és a kifutópályákban. A légikikötőt két héttel később, a javítások után tudták ismét megnyitni.

2011 óta több száz légicsapást hajtott végre Izrael Szíria ellen

Szeptemberben Aleppó nemzetközi repülőterének működését bénította meg napokra egy légicsapás.

2011 óta, a szíriai polgárháború kitörését követően Izrael több száz légicsapást hajtott végre a szíriai hadsereg, az Irán-barát fegyveres erők, és Hezbollah állásai ellen az északi szomszédságában fekvő országban. 

Izrael csak nagyon ritkán közöl konkrét információkat az általa végrehajtott katonai műveletekről. Azt azonban hangsúlyozta: nem fogja hagyni, hogy Irán az izraeli határig terjessze ki befolyási övezetét.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2023. január 02. 12:38
"2011 óta több száz légicsapást hajtott végre Izrael Szíria ellen"
Élő Éva
2023. január 02. 11:36
Dominó effektus avagy egy borzalmas forgqatókönyv 2023-rs: Ha Kína hozzá jut a déltengeri olajhoz, abban a pillanatban kitör az USA-Kína fegyveres konfliktus, ekkor eljött az idő, hogy Irán az arab szövetségeseivel megtámadja Izraelt, de Amerika hátat fordít Tajvannak, Ukrajnának akárkinek, ahogy 56-ban is, és beáll az Izraeliek mögé . Orosz ország is háborús félként viselkedik. Iszonyú konfliktusok forronganak Indiában, Pakisztánban is. Készülődik az Armageddon?
Barnabás.N
2023. január 02. 11:01
"2011 óta több száz légicsapást hajtott végre Izrael Szíria ellen" Én kb. 10 éve követem az Izrael-Szíria-Irán közötti alacsony intenzitású háborút, merthogy az folyik. Persze nem itt a mandiner-en... Az MTI hozta a szokásos antiszemita és Izrael ellenes formáját, és egy szóval sem említették a szír és libanoni területről indított rakéta és drón támadásokat, iráni irányítású katonai műveleteket az izraeli határ mentén, és iráni kibertámadásokat. A magyar olvasók, akik magyar lapokban eddig semmi értelmes, és a konfliktust átfogóan bemutató írást nem olvasták, meg csak pislognak, hogy "jé, milyen gonosz ez az Izrael, hogy szomszédos országban légicsapásokat hajt végre..."
misi53
2023. január 02. 10:55
Milyen fasza lehet 400 millió arab fenyegetettségében élni ! Na ezért kell megelőző csapásokat mérni !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!