Svájci lap: Putyin nem tud mit kezdeni az olajársapkával

2022. december 30. 11:28

Az olajexport tilalma az ársapkát alkalmazó országok részére Putyin tehetetlenségének jele, legalább is a Neue Zürcher Zeitung szerint.

2022. december 30. 11:28
null

Azzal, hogy Putyin leállítja az olajexportot azon országok részére, amelyek bevezették az ársapkát, az részéről a tehetetlenség jele, mert „ellentétben Ukrajnával, a világpiacon a Kreml nem tud veszteségek nélkül mozogni” írja a Neue Zürcher Zeitung.

A lap szerint politikusnak sem az ukrán civilek, sem saját katonáinak az élete nem számít.

Egyúttal azonban Putyin tanácstalan, amikor nem tud egyszerűen odacsapni. Ezt mutatja a válasza, miután a nyugati országok 60 dollárban maximálták az orosz olaj árát.

– szól a kommentár.

Sokat az elnök nem tud tenni, mert az EU és az USA egyébként sem akar tengeri úton több orosz olajat venni. De azért is meg van kötve a keze, mert ha sokat keménykedik, az a megmaradt nagy vásárlóknak, így Indiának sem lenne jó. Mellesleg a piaci ár jelenleg a megadott szint alatt van, ám még mindig elég magas ahhoz, hogy jelentős bevételekhez juttassa az orosz felet. Ettől azonban még az államháztartás a következő években veszteséges lesz.

Az államfő kiszolgáltatottságát tanúsítja a svájci lap szerint, hogy sok hónapos fontolgatás után is csupán ennyit tudott tenni. De ha jelentősen szűkítené a kínálatot, azzal felnyomná az árat. Ám ez esetben a nemzetközi olajpiacon is agresszornak számítana, noha éveken át nagyon ügyelt arra, hogy megbízható partnernek tekintsék.

Nyitókép: Sergey Guneev / Sputnik / AFP

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madar299
2022. december 30. 18:03
Putyin meg belefullad az olajba , mi meg megtanuljuk majd tolni/vontatni az autót !
Kivűlálló
2022. december 30. 16:03
"Svájci lap: Putyin nem tud mit kezdeni az olajársapkával" Azt csak hiszik Svájcban! :D Majd meglátjuk! :)
darázs
2022. december 30. 14:27
csodálom hogy nem szarta össze magát az aki ezt a sok logikátlan marhaságot összekaparta
Krupp Skya
2022. december 30. 13:42
Jó ötletlett volt a németektől hogy az olaj ár sapkára horogkeresztet raktak díszítésül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!