Cavusoglu: Törökországnak legitim aggályai vannak Svédország és Finnország NATO-csatlakozását illetően

2022. május 18. 21:59

Ankara azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy támogatja a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspártot.

2022. május 18. 21:59

Törökországnak legitim biztonsági aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Svédország és Finnország „terrorszervezeteket támogat”, és emiatt Ankarának fenntartásai vannak NATO-csatlakozásukat illetően is – erősítette meg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hazája álláspontját szerdán New Yorkban.

Hangsúlyozta, hogy Ankara megérti a stockholmi és a helsinki vezetés biztonsági aggályait, de fontosnak tartja, hogy ők is tekintettel legyenek a török aggodalmakra. A török külügyminiszter röviddel azelőtt nyilatkozott, hogy amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel megbeszélést tartott. A több mint egyórás tanácskozás végével a török tárcavezető mindössze annyit mondott, hogy Blinken a megfelelő fórumokra „tolmácsolni fogja a török aggályokkal kapcsolatban szükséges üzeneteket”.

A NATO-tagállamok többsége támogatja a két skandináv ország mielőbbi felvételét, de Törökország fenntartásai megnehezíthetik a folyamatot. Ankara azzal vádolja Finnországot és Svédországot, hogy támogatja a terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és nem hajlandó kiadni Törökországnak olyan embereket, akiket azzal vádolnak, hogy a szervezethez tartoznak.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lyon
2022. május 19. 14:06
Engedtessék már meg, hogy azt tegyen Erdogán a saját véleményével és vétójával amit szeretne. Nekik is van ezek szerint problémájuk és szerintem igen komoly beleszólásuk. Nem valószínű, hogy csak úgy kitalált most valamit. Vannak ennek is előzményei...
Reszelő Aladár
2022. május 19. 10:01
Most pedig el lehet kezdeni dolgozni azon, hogy hogyan lehet ezért is majd Dr Miniszterelnök felelős.
Sany Xepi
2022. május 19. 05:15
Tehát lesz aki megvétózza. Ennyi elég is kár túllihegni.
balbako_
2022. május 19. 04:38
Erdogán sem pacal gyerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!