AstraZeneca: Gyakori a vakcinafejlesztésben a tesztelés felfüggesztése

2020. szeptember 10. 13:05

A vállalat vezetője szerint ha a tesztelés hamarosan folytatódhat, még az év végig kiderülhet, hatásos-e a vakcinájuk a koronavírus ellen.

2020. szeptember 10. 13:05

Kifejezetten gyakori lépés az oltóanyagok fejlesztése során, hogy átmenetileg felfüggesztik egy kísérleti vakcina tesztelését, a különbség most az, hogy a koronavírus elleni oltóanyag előállítását az egész világ figyelemmel követi – mondta csütörtökön Pascal Soriot, az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár vezérigazgatója. A héten a vállalat biztonsági megfontolásokból felfüggesztette a koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután egészségügyi probléma lépett fel az egyik tesztalanynál, aki – sajtóértesülések szerint – gerincvelő-gyulladás tüneteit mutatta, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Soriot közölte: még nem tudják a szóban forgó tesztalany diagnózisát, nem bizonyos, hogy gerincvelő-gyulladásról van szó, még további vizsgálatokat végeznek. A diagnózist független bizottság vizsgálja majd meg, és ez a testület fog dönteni arról, hogy az AstraZeneca folytathatja-e a klinikai tesztelést. A vállalat vezetője szerint abban az esetben, ha a tesztelés hamarosan folytatódhat, még az év végig kiderülhet, hogy hatásos-e a vakcinájuk a koronavírus ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban az AstraZeneca kísérleti oltóanyagát nevezte a legígéretesebbnek. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott védőoltást az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is tesztelik. Pascal Soriot tájékoztatóján azt is elmondta, hogy cége csaknem 3 milliárd adag vakcina előállítására lesz képes a világ különböző pontjain működő gyáraiban, így az oltóanyagok szétosztását nem kell majd korlátozni.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falfirka
2020. szeptember 10. 13:38
mi lenne, ha nem a vírus elleni vakcinán dolgoznának, (amit 7 milliárd példány értékesíteni lehet) hanem a már megfertőződteket gyógyító vakcinán kísérleteznének? ja, azt csak a betegeknek lehetne eladni.
bispora
2020. szeptember 10. 13:35
"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban az AstraZeneca kísérleti oltóanyagát nevezte a legígéretesebbnek." Mintha azt olvastam volna a vírus S-fehérjével szembeni IgG titere az orosz sputnikV vakcinának ssokkal jobb volt. Remélem a kormánynak van B-terve, ha az oxfordi vakcina nem lenne elérhető...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!