Tálibok öltek meg és ejtettek túszul több katonát Afganisztánban

2019. július 02. 18:53

A felkelők katonai sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.

2019. július 02. 18:53

Tálib fegyveresek lerohanták az észak-afganisztáni Dzsauzdzsán tartomány Kus Tepe nevű kerületét, megölve és túszul ejtve a biztonsági erők több tucat tagját – közölte kedden egy helyi tisztségviselő.

Maulvai Abdul Hai Haját, a tartományi tanács egyik tagja szerint a tálib harcosok megölték a biztonsági erők legalább nyolc tagját, megsebesítették  12 tagját, és foglyul ejtették mintegy 108 tagját.

Az afgán kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal, dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak a Kabult támogató Egyesült Államokkal a dél-ázsiai országot több mint 17 éve sújtó belháború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők katonai sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.

A radikális iszlamisták hétfőn például robbantásos merényletet követtek el a kabuli védelmi minisztérium közelében, a támadásban legalább hatan meghaltak, és több mint százan megsebesültek. 

A támadást elítélte Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki  szerint  a sebesültek közül legalább ötven gyerek. „Felszólítjuk a tálibokat, hogy hagyjanak fel a civilek elleni támadásokkal” – jelentette ki. 

Zabiulla Mudzsáhid tálib szóvivő közleménye szerint a támadás célpontja az afgán védelmi minisztérium egy logisztikai és műszaki létesítménye volt.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek kitartóan küzdenek a nemzetközi erők és a kabuli kormányzat ellen, és az ország jelentős részén komoly befolyással bírnak. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2019. július 02. 20:08
Ott már Nagy Sándor is kudarcot vallott . Aztán jött a nagy Dzsingisz, Timur lenk, Napóleonnak volt esze meg se próbálta, az angolok, a szovjetek, aztán az USA az unióval és senki nem tudta leigázni. Kemény nép élhet ott. .
Akitlosz
2019. július 02. 20:02
"Tálibok öltek meg és ejtettek túszul több katonát Afganisztánban" Mi értelme van a megölt katonákat túszul ejteni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!