Kína: Ne játsszon a tűzzel Amerika!

2019. július 12. 13:42

A kínai külügyminiszter élesen bírálta Amerikát a Tajvannal kötött fegyvereladási szerződés miatt.

2019. július 12. 13:42
Matsuzaki Diána Sayuri

Határozottan elítélte a kínai külügyminiszter, hogy az Egyesült Államok fegyvereket adott el Tajvannak. Vang Ji budapesti látogatásán úgy nyilatkozott: az USA-nak nem szabadna kapcsolatban állnia Tajvannal, Washingtonnak tiszteletben kell tartania az Egy-Kína elvet. A külügyminiszter hangsúlyozta: senki sem állhat Kína újraegyesítésének útjába, ami egyébként Kína belügye. Hozzátette: ha az Egyesült Államok továbbra is bele akar szólni Kína belügyeibe, az vissza fog rá ütni. 

A washingtoni védelmi minisztérium július 9-én jelentette be, hogy elfogadott egy Tajvannal kötendő 2.2 milliárd dollár értékű fegyvereladási szerződést. Ennek keretében 108 tankot, 250 Stinger rakétát, valamint a hozzájuk kapcsolódó felszereléseket szállítanának az ázsiai szigetországnak. Peking szinte azonnal tiltakozott a szerződés ellen, amit „a Kína szuverenitásának és biztonsági érdekeinek súlyos megsértésének” tartott. Az Egyesült Államok hivatalosan elismeri az úgynevezett „Egy Kína-elvet”, ami szerint Washington hivatalosan csak Kínával tart fenn kapcsolatot, Tajvannal (azaz a Kínai Köztársasággal) azonban nem. Kína saját területének tartja Tajvant, amit akár erővel is vissza kell kapcsolni a szárazföldi Kínához. 

A Pentagon korábban azzal védekezett, hogy a tervezett fegyvereladás nem befolyásolja a régió biztonsági helyzetét. A washingtoni képviselőháznak 30 napja van arra, hogy kifogásokkal éljenek a tranzakció ellen.   

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2019. július 14. 17:03
Mivel Kína a legnagyobb hitelező, súlya van annak, amit mond.
3M..
2019. július 13. 09:07
Kínának jogában áll háborút indítania Tajvan ellen. Arra is joga van, hogy az emlékét is eltörölje Tajvannak. Szebb Jövőt!
Menhetten
2019. július 12. 20:53
Japán megvádolta Dél-Koreát, hogy az vegyi fegyverhez szükséges gázt adott el Észak - Koreának. Ezzel szemben előkerültek a japán hivatalos dokumentumok, amelyekben az szerepel, hogy japán adott el vegyi fegyvert Észak-Koreának, majd 2017-ben Iránnak is. Dél-Korea az ENSZ - hez, és a WTO-hoz fordul az ügyben, vizsgálatot kér saját magára és Japánra is, hogy kiderüljön ki adott el vegyi fegyvert kinek. prostitúcióval kereste a zsebpénzt. Ez arrafelé nem volt ritka. Korea küldött Japánba tárgyaló delegációt tegnap. Magas rangú külügyi hivatalnokok utaztak. Nyakkendő és öltöny nélküli emberek fogadták őket, akik sokkal alacsonyabb beosztású irodisták. Koszos helységben, nem köszöntek, fel sem álltak, kezet sem nyújtottak, nyilván és természetesen utasításra. Majd azt mondták, hogy ők semmilyen tárgyalásra nincsenek felhatalmazva, az a dolguk, hogy megerősítsék, a japán kormány export tilalmát fenntartja Koreával szemben, tárgyalni erről nem óhajt. Hazamentek, megtették, amit meg lehetett tenni az ügyben külügyi vonalon. Közben az oroszok jelezték, hogy adnak ők a félvezető gyártásához szükséges fotorezisztens holmit, nekik van, nem gond. Trump meg azt mondta, hogy ezt a dolgot meccselje le Korea és Japán, nem az ő dolga, pedig, hogy ő volt a felbújtó, az nem is kétséges, Abe nem olyan bátor, hogy ilyet magától meglépjen. Csak még azt nem tudja a szerencsétlen, hogy a "barátja" nem a hűségéről híres, magasról tesz rá, ha ebbe a japán miniszterelnök belebukik.
Kopa
2019. július 12. 15:50
Valami tiltakozás peogresszivektől a hallatlanul nacionalista és fasiszta egy- Kína elv ellen jól világméretileg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!