ENSZ: közel 71 millióan menekültek el a hazájukból

2019. június 20. 09:13

Az otthonuk elhagyására kényszerültek fele pedig gyermek.

2019. június 20. 09:13

Az ENSZ legújabb jelentáse szerint a szíriai háború mellé az elmúlt években a Venezuelát sújtó válság is felsorakozott azon okok közé, amelyek menekülésre késztetik az adott országban élőket – írja az Euronews.

A gazdaság katasztrofális állapota miatt a dél-amerikai országot már több mint négymillióan hagyták el. Így már a 71 milliót közelíti meg azoknak a száma, akik hazájuk elhagyására kényszerültek. Az otthonuk elhagyására kényszerültek fele gyermek.

Gonzalo Vargas Llosa, ENSZ Menekültügyi Hivatalának uniós képviselője úgy véli, a menekültek ellátásának szempontjából a befogadó országoknak mindössze egy elenyésző hányada felel meg a minimális követelményeknek, az Európai Unión belül és kívül is egyaránt. Szerinte emiatt a szóban forgó államok az eddiginél jelentősebb anyagi támogatást igényelnek.

Az otthonukat elhagyók számában még mindig a polgárháború sújtotta Szíria áll az első helyen, második Afganisztán, őket követi Dél-Szudán, Mianmar és Szomália.

Törökország az első a befogadó államok sorrendjében, Pakisztánt, Ugandát és Szudánt megelőzve. Az európán belüli államok közt Németország vezet.

Az Euronews szerint kiemelt fontosságú téma volt a migrációs hullám, a világszinten érzékelhető egyenlőtlenségek felszámolásának terve Brüsszelben, az Európai Fejlesztési Napokon is. David Miliband, a Nemzetközi Mentési Bizottság elnöke így fogalmazott: „Több menekült van a Földön mint valaha, és a világ nem rendelkezik azzal a humanitárius rendszerrel, amellye kezelni tudná ezt az embermennyiséget, és amivel táomgatást tudna nyújtani a befogadó állomknak. Minden kormánynak kutyakötelessége kezdeni valamit a menekültáradattal. Nem tehetjük ezeket az embereket felelőssé. Ők az életüket menekítették el a háborúk elől, nem tehetjük meg őket bűnbaknak!”

Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának éves globális tendenciákról szóló jelentése alapján megállapítható, hogy a világon lakóhelyüket elhagyni kényszerülő népesség már közel kétszerese az egy évtizeddel korábbinak.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nobilis de Karatna
2019. június 20. 12:34
NEM MENEKÜLNI KELL GYÁVA PATKÁNYOK MÓDJÁRA! Hanem romjaiból felépíteni a saját és az ősök és a majdani utódok hazáját. Megszervezni az államot és a saját etnikai eredet és történelmi kulturális vallási sorsközösség egészséges társadalmát újjá alkotni. De ez a hitvány, szedett-vedett sémita-arab-iszlamista, -és fekete-afrikai korlátoltan belátóképes, belterjesen és önkritikátlanul sokasodó népség, inkább hajlik más népek kifosztására parazitálására, mint saját létének saját környezetében történő rendbehozatalára!
szilamérné
2019. június 20. 12:16
Úgy tűnik, a matematika sem az erősséged, Tunya! Ezen túl, tudod mi a disszidálás fogalma? Eddig csak mosolyogtam a butaságaidon, most már kezdesz idegesiteni.
Einar
2019. június 20. 11:54
Kényszerültek... Hát ez kurvára gusztustalan hazugság. Mert személyesen ismerik az összeset! A világ márpedig nem lesz az a hely, amelyik jutalmazza, ha valaki szarban hagyja saját szülőföldjét. Magyarország ebből nem kér, ameddig vannak saját hazaárulóink is.
toef36
2019. június 20. 11:27
Az ENSZ-nek pontosan azért kellene tennie, hogy az embereknek ne kelljen elhagyniok hazájukat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!