Netanjahu vagy kék-fehérek? – Új vezetést választ magának Izrael

2019. április 08. 15:29

Kedden tartják a parlamenti választást Izraelben. A korrupciós vádakkal szorongatott, tíz éve kormányzó Netanjahu mellett egy centrista-liberális új erő, a Kék és Fehér szövetség tört az élre. Közöttük dőlhet majd el, ki vezetheti tovább a zsidó államot.

2019. április 08. 15:29
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Izraelben egyszerű listás választást tartanak, alapesetben négyévente. A küszöb alacsony, csak 3,25 százalék. Ennek megfelelően számos kisebb párt is hagyományosan tagja a 120 tagú Kneszetnek, az izraeli parlamentnek. A sokpártiság koalíciós kényszereket szül, mind a bal-, mind a jobboldalon a nagyobb pártok gyakran szorulnak a kisebbek támogatására.

Idén április 9-én, kedden kerül sor a parlamenti választásra, ahol a választók ítéletet mondanak az épp tíz éve, 2009. március 31. óta kormányzó Benjamin Netanjahu miniszterelnökről és pártja, a Likud vezette jobboldali kormánykoalícióról. David Ben-Gurion óta ő a második leghosszabb időt kormányfői pozícióban töltő izraeli politikus.

A jobboldali Likud az előző, 2015-ös választáson 23,4 százalékot ért el, amivel 30 helyet szerzett a 120 tagú Kneszetben. Hagyományos fő ellenfele, a Munkapárt 18,67 százalékot szerzett, ez 18 képviselői helyet ért akkor. 

Gantz és Lapid

Kék és Fehér-áttörés

Az idei választási kampányra átrendeződött a politikai térkép: Netanjahu Likudja mellett fej-fej halad a teljesen új, 2019. február 21-én alapított Kék és Fehér pártszövetség, Yair Lapid és Benny Gantz kettős vezetésével, három pártot összefogva.

A Kék és Fehér centrista, liberális és korrupcióellenes üzenetekkel építi népszerűségét. Győzelmük esetén az első években Yair Lapid lenne az új miniszterelnök. A korábbi újságíró és tévés műsorvezető pénzügyminiszter is volt 2013 és 2014 között Netanjahu kormányában. Gantz korábban az izraeli hadsereg vezérkari főnöke volt.

A választási győzelem Netanjahuék és a Kék és Fehér szövetség között dőlhet el – utána pedig az kormányozhat, aki előbb talál annyi szövetségest maga mellé, amivel megszerezhető a parlament-beli többség. A BBC közvélemény-kutatásokra hivatkozva arról ír, hogy erre az egyébként komoly korrupciós vádakkal szembenéző Netanjahu az esélyesebb, mivel számos kisebb-nagyobb jobboldali, konzervatív, akár radikális jobbos erőt meg tud szólítani.

A Knesszet épülete Jeruzsálemben

Új és még újabb jobboldal

A konzervatív jobboldalon a pártok újraszerveződései, szövetségkötései és politikusok mozgásai után új erő az Új Jobboldal nevű párt, Naftali Bennett és Ayelet Shaked vezetésével, valamint az Egyesült Jobboldal nevű párt, Rafi Peretz irányításával.

Mellettük szintén fontos szereplő a Zehut nevű jobboldali-libertárius párt, amelyet a Likudból kivált Moshe Feiglin vezet a 2015-ös alapítás óta.

Jelenleg a Likudot 26 és 31 szék, a Kék és Fehért 27 és 32 között mérik. A Munkapárt önállóan csak 8-11 székre számíthat a következő Knesszetben a felmérések szerint. Az Új Jobboldal, az Egyesült Jobboldal és a Zehut is 6-7 székre számíthat – áll a kutatásokban.

Eltűnhetnek kisebb pártok

Shiri Zsuzsa, az MTI jeruzsálemi tudósítója hétfőn arról tudósított, hogy kisebb jobboldali pártokat az eltűnés veszélye fenyeget: szerinte ha a Likud párt az utolsó napok totálisan mozgósító kampányával begyűjti a kisebb jobboldali pártok szavazatait is, akkor eltűnhet Móse Kahlon Mindannyian (Kulánu) pártja, valamint a keleti vallásosokat tömörítő Sasz. De veszélyben lehet Avigdor Liberman elsősorban oroszul beszélő polgárokra építő, Izrael a hazánk (Jiszrael Béténu) nevű pártja is.

Hogy ez így lesz-e, az legkésőbb szerdán derül ki: tudósításában ugyanis Shiri Zsuzsa kiemeli, ugyan az izraeli tévécsatornák kedden este tízkor kezdik meg az első – még csak a közvélemény-kutatók próbaurnáinál megjósolt – eredmények közlését, azonban szoros eredmény esetén csak másnap hajnalban, a valódi, összeszámolt szavazatok alapján lehet meghatározni az új Knesszetbe bejutott pártok nevét és mandátumaik számát.

Izraelben hagyományosan igen magas a részvételi arány, a legutóbbi, 2015-ös választásokon a jogosultak közel hetvenkét százaléka voksolt. A bejutott pártok vezetőit a választások után fogadja az államelnök, és annak a politikusnak adja az új kormány megalakításának jogát, aki a pártok szerint a legnagyobb valószínűséggel képes stabil koalíciót létrehozni.

Még a jósok sem tudtak egyezségre jutni

Annak ellenére, hogy Izrael sok évtizedes múltjában a téli választások ellenében – ahol rendre sikerült újráznia a régebbi vezetésnek – a tavaszi választásokon általában fordulat jött, új vezetéssel, idén azonban még az időjárás is fokozta a választási zűrzavart: mert bár ugyan tavaszt mutat a naptár, de egészen a legutóbbi napokig igen hideg, télies volt az időjárás.

A 13-as tévécsatorna három jövendőmondót is megkérdezett, hátha ők tudnak segíteni ebben a bizonytalan helyzetben. Azonban egyikük Netanjahu, másikuk Gantz győzelmét jósolta, a harmadik pedig egy meglehetősen zavaros elmélettel állt elő valamiféle közös győzelemről.

(Mandiner, MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2019. április 10. 14:24
BENJAMIN! GRATUTÁLOK, már tuti a győzelem!
IV. Fawkes
2019. április 09. 05:59
"A 13-as tévécsatorna három jövendőmondót is megkérdezett" Nabazz.. Kormányzati jósda is van arra? :-) Amúgy meg picit feledékenyek vagytok (és ez nem csak a ti bajotok, hanem a miénk is): "Ne menjetek ígézőkhöz, és a jövendőmondókat ne tudakozzátok, hogy magatokat azokkal megfertőztessétek. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek."
NDAP1945
2019. április 09. 00:22
Úgy tűnik a sok ballibsi nyalja itt izrael seggét.
Világpanoráma
2019. április 08. 21:25
Ausztria további hat hónapra kiterjeszti a határellenőrzéseket: https://vilagpanorama.hu/2019/04/08/ausztria-tovabbi-hat-honapra-kiterjeszti-a-hatarellenorzeseket/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!