Így vonta hatalma alá a Demokrata Pártot Hillary Clinton

2017. november 04. 11:23

Kiderült: még a Bernie Sanderssel való egyenlő verseny látszatára sem adott Hillary Clinton, aki pénzügyi lélegeztetőgépen tartotta a Demokrata Pártot a 2016-os elnökválasztási kampányban. Rafinált és botrányos történet az amerikai politikából.

2017. november 04. 11:23

Részletes történetet közöl a Demokrata Párt 2016-os elnökválasztási kampányáról a Politico – ebből többek között kiderül, már jóval Hillary Clinton demokrata előválasztási győzelme előtt a volt külügyminiszternek állt a zászló, mivel jóval korábban „átvette a hatalmat” a Demokrata Párt fölött.

Csődközeli demokraták

A sztorit nem más, mint Donna Brazile, a Demokrata Nemzeti Tanács (DNC) korábbi feje közölte, aki 2016 júliusában vette át a pártszervezet irányítását. Brazile akkor megígérte a bukott elnökjelölt Bernie Sandersnek, felgöngyölíti, valóban tisztességes módszerrel jutott-e az elnökjelölti posztig Hillary Clinton. Brazile ezután egészen súlyos bizonyítékokat talált.

A DNC és Clinton sztorija egészen 2012-ig vezethető vissza. A szervezet előző vezetője, Debbie Wassmerman Schultz ugyanis Brazile bevallása szerint nem volt kifejezetten hatékony a pénzgyűjtésben: a 2012-es Obama-kampány komoly adósságot halmozott fel, ez pedig végigkövette az ezutáni éveket a pártban. De ahogyan Hillary kampánya lendületet vett, a demokraták anyagi gondjai is megoldódtak – mindez Hillary Clintonnak volt köszönhető, aki pénzügyi lélegeztetőgépen tartotta a DNC-t, cserébe az annak ténykedésére való befolyást várva. Debbie viszont nem volt túl jó menedzser – fejti ki Brazile – hiszen engedte a Clinton-csapat további térnyerését a pártban, nem igazán érdekelte a párt vezetése.

Hillary lélegeztetőgépen tartotta pártját

Mikor pedig Brazile felhívta a Clinton-kampány pénzügyi menedzserét, Gary Genslert, ő kerek perec elmondta:

a Demokrata Párt csődközelben van, és 2 millió dolláros adósságot halmozott fel.

Minderről Brazile nem tudott: elmondása szerint neki mindenki arról jelentett, hogy pénzügyi téren minden rendben van a pártban. Ez persze nem volt igaz – Obama összesen 24 millió dollárnyi adósságot hagyott hátra kampányából, amit nem tudott 2016-ig visszafizetni.

Hillary trükkje itt került a képbe: a Hillary for America-kampány, illetve a Hillary Győzelmi Alap (az elnökjelölt adománygyűjtő szervezete) ugyanis átvállalta a fennmaradó adósság 80 százalékát. Az előző elnök, Debbie Wasserman Schultz ezt nem látta át, ahogyan azt sem, hogy hitel felvételéhez a pártvezetés egyhangú döntése szükséges. Így Clintontól függött a párt anyagi helyzete, és az hamar a Hillary-kampány irányítása alá került.

Akadt viszont egy bökkenő: az amerikai törvények szerint egy magánszemély csak 2.700 dollárt adományozhat egyszerre egy elnökjelölt kampányának. Hillary ezért a pártot egyfajta köztes állomásként (ú.n. klíringintézetként) használta, mivel ellentétben az elnökjelölti kampányokkal, a pártoknak adományozható pénzmennyiség sokkal magasabb.

Így azok, akik már adományoztak 2.700 dollárd a Hillary-kampánynak, még mindig átutalhattak 353.400 dollárt a Hillary Győzelmi Alapnak, és további 33.400-at a DNC-nek.  

A pénzeket először az államokon belül működő pártszervezeteknek, majd onnan a Clintonék irányítása alatt álló DNC-nek utalták – ahonnan a pénz már probléma nélkül mehetett át a Clinton-kampányba.

Nyílt verseny helyett összejátszás

Vagyis magának a DNC-nek hiába kéne semlegesnek lennie az elnökjelölt-aspiránsok felé, mivel a győzelmi alapot már Clintonék irányították, a pártszervezet is az ő befolyásuk alá került. Gary Gensler erre válaszul úgy érvelt Brazilenak: „Csak így maradhatott fenn a DNC”.

Volt még valami, amire Hillary Clinton tanácsadói gondoltak: közös adománygyűjtési egyezményt kötöttek a DNC, a Hillary Győzelmi Alap és a Hillary for America-kampány között. Mindez arra volt jó, hogy Hillary egészen egyszerűen a befolyása alá vonta az egész pártszervezetet, a pénzügyeket, a stratégiát, a DNC-t pedig kötelezték, hogy a Hillary-kampánnyal kapcsolatos minden részretről konzultáljon Clintonékkal.

Ez egy szokatlan eljárás az amerikai politikában: ha ugyanis egy regnáló elnök a jelölt a következő választásra, mint Obama 2012-ben, akkor természetes, hogy átveszi az irányítást a DNC felett. Ám ha nincs ilyen, akkor nyílt és egyenlő versenynek kellene lennie a jelöltek között, mindaddig, amíg annak kiléte biztossá nem válik. Ezzel szemben esetünkben Clinton már onnantól irányította a DNC-t, mihelyst bejelentette, hogy indul az elnökválasztáson – így nem csoda, hogy a tisztábban játszó Sanders nem juthatott pozícióba.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mozsike
2017. november 06. 12:42
Ez a híres amerikai demokrácia, ami persze korrupció mentes.
sztd
2017. november 05. 13:43
Nem tudom miért meglepetés, hogy mindenki pénzből él, és egy szervezet pénzből működik. Egy pártot be lehet jelenteni egy lakásra, de egy lakáson nem fog tudni összegyűlni 200 párttag. Valahol létezni kell, és azt a helyet (továbbá az ennivalót) pénzért adják. Ha Sanders is vállal át az,adósságból, nyilván jobban támogatják őt is. Ez neki sem volt tilos. Egyenlően adnak a pénzért kenyeret, és pénz nélkül senki sem kap enni, hiába van joga az élethez. Nem olyan bonyolult ez. Miért vállalná át Hillary Clinton más jelöltségéért az adósságot? Ez Magyarországon is így van. Aki nem támogat anyagilag és/vagy személyes segítséggel pártot, az felelős a korrupcióért is. A működés (különösen a kampány) itt sincs ingyen.
Fregoli
2017. november 04. 23:18
Azért most borították, mert készülnek: ha Trumpot kikezdik a tetvezett tüntetések, Sandersnek ott kell állnia. Tisztán és áldozati szerepben. Az emberek egy része majd kompenzálni akarja. És azon sem csodálkoznék, ha jönnének a zaklatási vádak Trump ellen. Ha olyan "kedves, tehetséges" embernek is fejét vették, mint Spacy, vagy hogy a búsba hívják...ennyi áldozat a közvélemény hangolásáért igazán megéri.
coroner
2017. november 04. 20:33
Csak halkan kérdezem:Miféle demokrácia az,ahol az elnökjelölti vita egyik résztvevője,előre megkapja a témákat/kérdéseket,a másik meg nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!