Publicus: a lakosság kétharmada menekültellenes, de nem hisz a kvótanépszavazásban

2016. szeptember 05. 09:28

A megkérdezettek 53 százaléka biztosra ígérte részvételét az októberi kvótanépszavazáson, ugyanakkor kétharmadnál is többen vélik úgy: semmiképp nem fog működni a migránskvóta, mert az embereket nem lehet arra kényszeríteni, hogy valahova költözzenek. Hatvan százalék szerint a kormány valódi célja nem az, hogy a külföldiek betelepedését megakadályozza – derül ki a Publicus legfrissebb kutatásából.

2016. szeptember 05. 09:28

A tavaly szeptemberben mértekhez képest jóval menekültellenesebb lett a magyar társadalom a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint, amelyet augusztus 15-22 között végeztek ezer fős reprezentatív minta megkérdezésével, a Vasárnapi Hírek megbízásából. Ötven százalékra emelkedett azoknak a száma, akik szerint a menekülteket nem kellene emberségesebben kezelni és 63 százalék gondolja úgy, hogy nem kötelességünk segíteni rajtuk.

Ez alapján a Publicus egy kétharmados „menekültellenes csoportot” azonosított a társadalomban, akiknek aránya még magasabb a Jobbik és a Fidesz szavazói körében (90 és 81 százalék), de az MSZP szavazói között is többségben vannak a menekültellenesek (51 százalék).

Ezen preferenciák ellenére viszont sokan megkérdőjelezik a kvótanépszavazás fontosságát: 68 százalék nyilatkozott úgy, hogy szerinte semmiképp nem lesz „kényszerbetelepítés”, mert nem lehet arra kényszeríteni az embereket, hogy oda költözzenek, ahová nem akarnak. A Fidesz-szavazók körében ugyanakkor enyhe többségben (54 százalék) vannak azok, akik szerint a kvótanépszavazás szükséges a „kényszerbetelepítés” megakadályozásához. 

A kvótanépszavazáson való részvételét a megkérdezettek 53 százaléka ígérte biztosra (ez három százalékponttal több, mint ugyanez a csoport a júliusi felmérésben), és további 23 százalék tartotta részvételét valószínűnek. 67 százalék a migránskvóta ellen, 15 százalék mellette fog szavazni.

A megkérdezettek 57 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy a kormány az emberek félelmeire építve beszél a menekültügyről. Ezzel csak a Fidesz-szavazók nem értettek egyet (52 százalék gondolta az ellenkezőjét).

Hatvan százalék szerint a kormány valódi célja nem az, hogy megakadályozza a külföldiek betelepedését: erre a Publicus a letelepedési kötvények példája kapcsán kérdezett rá. Ezzel az állítással leginkább a Jobbik szavazói értettek egyet, 73 százalékban.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. szeptember 17. 08:17
Egy egyszerű magyar nyelven feltett kérdést ennyi ember nem lenne képes megérteni, értelmezni? Ezt nem hiszem el!
ördöngös pepecselés
2016. szeptember 14. 16:09
hajaj még uborkaszezonban is növekedtek a nemek mi lesz itt ha a kampányban már az mszp is a nemen vacilál? tán még merkel is lemond
Valodi
2016. szeptember 12. 23:03
"Én az ellen az idióta, kretén, degenerált, abszurd politika ellen fogok szavazni ami Brüsszelben megy." - én is! NEM-mel! Ni, a degeneráltak miket kitaláltak: "A) Üzemszabályozás. A dán termőföldtörvény a mezőgazdasági üzemet tekinti szabályozási egységnek... Egy földtulajdoni egység akkora lehet, amennyit a gazdálkodó saját és családja munkaerejével meg tud művelni, ez a gyakorlatban 3-125 hektárt jelent, kivéve a kizárólag állattenyésztéssel foglalkozó üzemeket, melyek legfeljebb 250 hektár legelőterülettel rendelkezhetnek. ... Mivel Dániában az agrárüzemek több mint 90 százalékán a tulajdonos él és gazdálkodik, a haszonbérlő védelme kevésbé részletesen szabályozott." Fujjjjj! Ha nekik kell a migrács-cseléd, fogadják be ők! Nekünk jó vegyszereink, jó nagy birtokaink meg cseléd helyett jó nagy gépeink vannak... Vagyishát néhányunknak!
nemecsekelek
2016. szeptember 09. 01:11
A saját belső (sok százezres) "menekültjeinket" sem tudtuk integrálni, munkára fogni több száz év alatt. Egy másik belső "menekült" (szintén százezres) csoportot meg még mindig nem sikerült belső ellenségből legalább semleges népcsoportá faragni. Szintén évszázados próbálkozás dacára. Először őket domesztikáljuk, aztán majd ha ez sikeresen megtörtént akkor beszélhetünk mások befogadásáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!