Sarrazin szerint a magyar tranzitzónák lennének a követendő példa

2016. július 18. 12:49

A bevándorláskritikus német botránykönyv-szerző Thilo Sarrazin úgy látja, a menedékkérőket egészen addig tranzitzónákban kell tartani, amíg megkapják a tartózkodási engedélyüket. Szerinte nem Németországban kell őket ellátni, hanem a lehető legközelebb ahhoz, ahonnan jöttek.

2016. július 18. 12:49

„Utópikus kísérlet, amely Németországot a felismerhetetlenségig megváltoztatja” – ezekkel a szavakkal értékelte Angela Merkel menekültpolitikáját Thilo Sarrazin, több német közéleti könyv szerzője, korábbi szocdem politikus egy múlt heti hamburgi beszélgetésen. A rendezvényen a Focus tudósítása szerint a bevándorlás és integráció iránt kifejezetten szkeptikus Sarrazin a jelenlegi számokkal példálózva, és azokból kiindulva próbálta felvázolni a jövő Németországát meghatározó gondokat. 

Sarrazin egyik beszélgetőpartnere, Farid Müller kairói születésű zöldpárti politikus szerint a botránykönyv-szerző módszere rossz: „Sarrazin megpróbálja a jövőben újrajátszani a migráció kapcsán felmerült múltbéli problémákat. Ezt hibásnak tartom, ez ugyanis azt jelentené, hogy nem tanultunk a múlt hibáiból.”

Sarrazin szerint a német kormány menekültpolitikájának megváltoztatása már csak egy apró dolog miatt is szükséges: mert az emberek ezt akarják. Szerinte a menedékkérőknek nem szabadna engedni, hogy Németországig eljussanak az unióban, a menekültek németországi ellátása helyett származási országaik közelében létrehozandó menekülttáborokra kellene költeni. Sarrazin úgy látja, a menedékkérőket egészen addig tranzitzónákban kell tartani, amíg megkapják a tartózkodási engedélyüket. A Focus tudósítása itt Magyarországot hozza fel példának: aki a magyar határon elhelyezett tranzitzónában tartózkodik, jogilag még nincs magyar területen, így amíg egy menedékkérelmet elbírának, addig az illető el van szigetelve, írja a lap.

A Focus szerint a beszélgetésen nem is Sarrazin, hanem a Wirtschaftswoche nevű gazdasági hetilap volt főszerkesztője, Roland Tichy képviselte a legradikálisabb nézeteket. Az újságíró szerint a német kormány tulajdonképpen a német társadalom alá szeretne egy új alsó réteget építeni. Tichy összeesküvés-elmélete szerint Merkel nem a menekülteken, hanem saját magának akart segíteni azzal, hogy befogadta őket, így ugyanis nyer magának egy új választói réteget. Az újságíró úgy látja, ez a lépés hosszú távon veszélyezteti a jelenlegi, főként migrációs háttérrel rendelkezők által alkotott alsóbb osztályokat, és az Egyesült Államokban jelenleg is megfigyelhető feszültségeket szül. A lap tudósítása szerint a hamburgi beszélgetés közönsége is inkább a két bevándorlásellenes felszólaló pártját fogta, a kérdések feltevésekor többen például annak is hangot adtak, hogy nem hisznek már a politikusoknak és a médiának.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2016. július 23. 16:00
Sarrazin interjú 2015-ben, amikor a migránsok inváziója a csúcson volt: Sarrazin: Nyugodtan megkérdezheti, mit tennék, ha én lennék a Frontex főnöke, és rendelkezésre állnának a megfelelő politikai és pénzügyi eszközök. Riporter: Mégis, mit tenne? Sarrazin: Minden hajót ellenőriznék. És hacsak nem kereskedelmi hajóról van szó, az afrikai partszakasz pontosan ugyanazon pontjára vinném vissza, ahonnan elindult, majd megsemmisíteném. Biztos lehet benne, hogy hat hét után senki nem indulna útnak, így a tengerben sem fulladna meg egy menekült sem.
ivette33
2016. július 19. 16:15
"európai korcsnak" nevezi saját magát... kicsit kattant lehet, így már minden világos, köszi
Nomine
2016. július 19. 16:14
"őként migrációs háttérrel rendelkezők által alkotott alsóbb osztályokat" nem is tudtam hogy a kasztrendszer az működhet a fejlett nyugaton köszöi szépen az infót, de ezzel is csak az erősödik bennem hogy mi oda csak rabszolgának kellettünk
yanoo
2016. július 19. 16:13
Nohát, nohát......( kosz lepi a ház falát.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!