Strasbourg a bányászjárás kivizsgálására kötelezte Romániát

2014. szeptember 17. 17:02

Az 1990 júniusában történt bukaresti bányászjárás körülményeinek kivizsgálására kötelezte jogerősen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a román államot, amely kártérítést is köteles fizetni az akkori atrocitások áldozatainak.

2014. szeptember 17. 17:02

Az 1990 júniusában történt bukaresti bányászjárás körülményeinek kivizsgálására kötelezte jogerősen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a román államot, amely kártérítést is köteles fizetni az akkori atrocitások áldozatainak.

 
1990. június 13. és 15. között Zsil-völgyi bányászok dúlták fel a román fővárost. A vájárok brutális módon léptek fel a Ion Iliescu akkori államelnök által irányított hatalom ellen tüntetőkkel szemben. A bányászok tüntetőket, járókelőket, diákokat bántalmaztak, és feldúlták az ellenzéki pártok székházát. A „rendteremtés” nyomán többen életüket vesztették.
 
A mostani ítélet az ügy egyik felperesének, Marin Stoicának ad igazat, miután 2012 novemberében a strasbourgi bíróság első fokon nem adott helyt az ő követelésének. Stoica eszméletét vesztette 1990-ben a brutális bántalmazás következtében, és kórházi ápolásra szorult. Az ő ügyében a román ügyészség nem indított bűnvádi eljárást – írta a Mediafax hírügynökség. Ezért fordult Stoica a strasbourgi bírósághoz 2001-ben, amit első fokon megkésettnek talált a bíróság.
 
Az ügy a strasbourgi bíróság úgynevezett nagykamarájához került, amely a jogerős ítélet meghozatalára volt hivatott. A szerdán ismertetett végzés szerint a román államnak 15 ezer euró kártérítést kell fizetnie Stoicának.
 
Emellett kimondja: Románia köteles folytatni az akkori események kivizsgálását, hiszen a bűncselekmények nem évültek el. „Az idő nem mentesíti sem a román államot, sem az egyéni tetteseket a felelősség alól” – olvasható az ítéletben.
 
Megállapította, valamennyi bizonyíték szerint az akkori tettek emberiesség elleni bűncselekménynek minősíthetők, melyek elkövetéséért a román állam hivatalos személyeit – beleértve kormánytagokat és magas rangú katonai vezetőket – terheli a felelősség.
 
A bíróság szerint a román államnak hatékony kárpótlási mechanizmust kellene életbe léptetnie, tekintettel arra, hogy az akkori áldozatok közül sokan fordultak a strasbourgi bírósághoz, és ügyük tárgyalása folyamatban van.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2014. szeptember 18. 09:17
nem értem mi köze van a mai államnak ahhoz hogy valamikor néhány gazember mit tett? Strassburgnak nem kártérítést kéne követelni a mai adófizetőktől hanem kötelet és vagyonelkobzást a bűnösökre. Persze ők is aq jogállam és az elévülés támogatói, azaz cinkosok
asszem
2014. szeptember 17. 20:36
Iliescu nagynénje jelek szerint még mindig ott él Nagybánya körül és már közel jár a századik életévéhez! Nemrégiben mikor az oláh állami televízió jóvoltából láthattuk az idős nőt, nagyon értelmesen nyilatkozott volt államfő unokaöccséről!
asszem
2014. szeptember 17. 20:31
A bányászokat az a Ion Iliescu akkori államelnök parancsolta ki akkoriban Bukarest utcáira, aki egy nagybányai magyar zsidó kereskedő zabigyerekeként jött a világra. A hivatalos aktákban szereplő Iliescu névre hallgató kommunista apja a kicsi Ion születése előtt már jó két évvel a Szovjetunióbeli börtönökben vendégeskedett. Miron Cosma Zsil-völgyi bányászvezérnek az édesanyját meg Nagy Erzsébetnek hívták! Mint ahogyan az akkori oláh miniszterelnököt Petre Románnak nevezték, akinek az apja egyébként is a nagyváradi zsidó rabi fiaként Neulander néven látta meg a napvilágot. A Walter Román névre hallgató apucija volt az, Nagy Imre miniszterelnököt Snagov-i időleges kényszerlakhelyéről kiszolgáltatta Kádárnak.
packó_
2014. szeptember 17. 20:22
Nem rossz. 2001-ben Stoica domnule keresetet indított. Amit így 2014-re jogerősen elbírálnak. Szerintem nem kellene 2014-es dolgok miatt perelni, mivel nem lesz EU, amire elbírálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!