Törökországi földrengés: még a tapasztalt Hunor-csapat tagjai sem láttak ilyen szörnyűséget

2023. február 08. 11:47

A munkavégezést nagyban megnehezíti, hogy nem nagyon lehet komolyabb földmunkagépeket alkalmazni.

2023. február 08. 11:47
null

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak mesélt a Törökországban zajló mentési program részleteiről. Állítása szerint már tizenhárom túlélőt kimentett a romok alól Törökországban a magyar mentőegység. A hivatásos magyar tűzoltókból álló Hunor nevű mentőcsapat megérkezése óta éjt nappallá téve, folyamatosan dolgozik a földrengés sújtotta Törökországban.

A Hunor mentőcsapat ezen kívül hét holttestet is talált a romok alatt. A szóvivő kiemelte: 

egyedül a magyar csapat az, amelyik 0–24-ben, tehát megállás nélkül dolgozik, három helyszínen egyszerre, az összes többi mentőcsapat leáll éjszakára.

Mukics Dániel szerint a magyar tűzoltók feladata a romok alatt rekedt emberek felkutatása keresőkutyákkal, valamint speciális kutatóeszközökkel. Úgy fogalmazott, a munkavégezést nagyban megnehezíti, hogy nem nagyon lehet komolyabb földmunkagépeket alkalmazni, mert fennáll a veszélye, hogy a romok alatt rekedt emberek további sérüléseket szenvednének el.

Szavai szerint csak óvatosan, kézi erővel lehet megemelni a több tonnás vasbeton elemeket, a helyzetet csak nehezíti, hogy hajnalban bőven fagypont alá csökken a hőmérséklet. 

A magyar bázis egy 500 négyzetméteres területen épült ki, ahol kilenc sátort húztak fel. Ide vonulnak vissza a HUNOR-tagok pihenni, étkezni. Mukics Dániel megjegyezte: beszélt egy sokat látott, sokat tapasztalt tűzoltóval, aki azt mondta:

egész egyszerűen borzalmas a látvány, ilyen szörnyűséget még soha nem láttak.

A mentőprogramban részt vevők nyolc óránként váltják egymást, nyolc órát dolgoznak, majd nyolc órát pihennek.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2023. február 08. 19:49
Jól van. Engem nem zavarnak a hivatalos oldalak, bízom a csapatban. Ha 12, akkor jó, ha 16 még jobb, és minél magasabb a szám, annál jobb. Büszke vagyok rájuk és ezúton is gratulálok nekik.
hegel
2023. február 08. 16:10
Minden ember és életmentö tevékenység a teremtöt szolgálja, a legszebb ima! Büszkék vagyunk rátok!
u.cserkész
2023. február 08. 14:31
Minden tiszteletem és megbecsülésem az ott mentő, dolgozó embereké. Isten segítse őket.
kovászos cipó
2023. február 08. 14:28
Ja, és sok-sok fizikai- és lelki erőt a Hunor-csapat tagjainak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!