Videón, ahogy aszteroidának ütközik a NASA űrszondája

2022. szeptember 27. 10:07

Sikeresnek bizonyult a DART-projekt.

2022. szeptember 27. 10:07
null

Sikeresnek bizonyult a NASA DART-projektje (Double Asteroid Redirection Test): hétfőn éjjel a Dimorphos nevű aszteroidának ütközött az amerikai űrkutatási szervezet űrhajója 22 ezer kilométer per órás sebességgel.

Ez volt az első alkalom, hogy egy űrszondával eltérítették egy aszteroida röppályáját

– számolt be a CNN.

A NASA a DART-kísérletben egy űrszondát tervezett nekiütköztetni egy aszteroidának, azért, hogy kiderüljön: ezzel a módszerrel el lehet-e téríteni olyan égitestet, amely máskülönben a Földbe csapódna. 

 „Maradandót alkottak a projekttel”

A portál felidézte, hogy a NASA körülményesen választotta ki a teszt céljaként szolgáló aszteroidát. Mint írták, tekintettel voltak arra, hogy semmiképp se olyan égitestnek ütköztessék az űrszondát, amelynek a pályáját esetleg oly módon tudják módosítani, hogy azáltal a Föld is veszélybe kerüljön.

Másrészt úgy választották ki az égitestet, hogy ne legyen annyira könnyű az űrszondának. A Dimorphos ugyanis egy nála jóval nagyobb aszteroida, a Didymos körül keringett, vagyis a kisebb égitestet először meg kellett különböztetnie a jóval nagyobb aszteroidától az űrszondának – ismertették.

Mint közölték, a szonda sikerrel hajtotta végre a kísérletet. A projekt eredményét – azt, hogy mennyiben módosult az égitestet röppályája – a NASA még a következő hetekben értékeli ki, de Lori Glaze, a NASA bolygótudományi részlegének vezetője szerint „maradandót alkottak a projekttel” – idézte a tudóst a CNN.

Az űrszonda a becsapódás előtti pillanatokról felvételeket küldött a Földre, az ütközés után azonban megsemmisült.

Ezt a történelmi pillanatot alább tekinthetik meg:

A NASA élő közvetítésében pedig látható volt, hogy mennyire örültek az eredménynek a földi irányítóközpontban:

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. szeptember 28. 08:21
És most az űrszondával a felületén fog becsapódni a földbe.
lutra
2022. szeptember 27. 21:34
"...az ütközés után azonban megsemmisült." Ki hitte volna?!
Lombi
2022. szeptember 27. 19:35
Most jól felhúzták az alien-eket.
IudexM
2022. szeptember 27. 15:39
Az aszteroidán igazságtalan kísérletet végeztek: nem ártott senkinek, mégis piszkálták. Ki fogja most megvédeni a jogait? - Talán az űrügyi ombudsman? :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!