Olasz EP-képviselő: A választási csalásnak nem volt tere

2022. április 07. 10:41

„Nem tapasztaltam olyan jelenséget, amely alapján megkérdőjelezhető lenne a voksolás tisztasága” – mondja lapunknak az olasz jobboldali Liga európai parlamenti képviselője, aki választási megfigyelőként tartózkodott Magyarországon. Paolo Borchia szerint az EBESZ szokatlanul sok megfigyelőt küldött, egyértelműen kiemelt nemzetközi figyelem és kontroll kísérte a voksolást. Interjúnk.

2022. április 07. 10:41
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Hány szavazókörbe sikerült eljutnia, és mit tapasztalt?

Fél tucat szavazókört tudtunk megnézni, és azt láttuk, hogy a magyar szavazók nagyon nyugodt légkörben voksoltak. A választás menete nagyon jól szervezett volt. Sok olasz választást láttam már, szervezői oldalról is, de ez volt az első alkalom, hogy egy másik ország választási mechanizmusát végig tudtam nézni. Minden választás a demokrácia ünnepe, kiemelt jelentősége van.

Nagyon más a lebonyolítás módja itt, mint Olaszországban?

Nagyon hasonló. Hasonlóképp közintézményekben alakítják ki nálunk is a szavazóhelyiségeket, a technikai eljárás és az alkalmazott eszközök is nagyon hasonlóak.

Ugyanakkor nálunk a szavazóbizottságokban nem ülnek pártdelegáltak,

a szavazás menetének ellenőrzését független tisztségviselők intézik, a pártok küldöttei csak az urnazárás után léphetnek be a szavazókörökbe, hogy a voksok  számlálását ellenőrizzék.

Jó gyakorlatnak látja, hogy a magyar rendszerben a választás teljes menetét ellenőrizhetik a különböző pártok képviselői?

Igen, jó gyakorlat ez. Első blikkre meglepett, hogy ezek a delegáltak végig ott lehetnek a szavazóhelyiségekben, de végül azt láttam, hogy a kényesebb helyzeteket így jobban lehet kezelni, kiegyensúlyozottá teszi a helyzetet a jelenlétük. Van egy kormánypárti és egy ellenzéki tag a független szavazóbiztosok mellett, ez egy jól működő felállásnak tűnik.

Az EBESZ nagy megfigyelői küldöttséggel képviseltette magát a magyar választásokon. A voksolás tisztaságát sokan megkérdőjelezték, már előre is.

Kicsit meglepődtem ezen is. Ilyen sok nemzetközi megfigyelő nem szokott megjelenni egy uniós tagállam parlamenti választásán.

Kiemelt figyelem volt.

Ön tapasztalt bármilyen visszaélést, választási csalásra utaló jeleket a nap folyamán?

Nem. Minden nagyon zökkenőmentesen, szabályosan zajlott. A szavazóhelyiségekben a bizottsági tagok nagyon készségesek voltak, válaszoltak minden technikai, szervezési jellegű kérdésünkre.

Paolo Borchia

 

Az EBESZ jelentései találtak kivetnivalókat a magyar választás megrendezésénél. Tisztán szakmai bírálatok ezek, vagy más motiváció is állhat a bírálatok mögött?

Sok választási megfigyelő kollégával beszéltem a nap során, és személyesen nekem

vannak fenntartásaim, hogy az EBESZ mindegyik megfigyelője eleget tesz a függetlenség követelményének.

A választási megfigyelő tevékenységnek valóban függetlennek kell lennie. Ha nyilvánvalóan elkötelezett baloldali megfigyelők egy jobboldali kormány által rendezett választást hevesen támadnak, ott mindig felmerül az elfogultság gyanúja.

Maga az EBESZ a küldetése és a tekintélye miatt azonban nem teheti meg, hogy egyes megfigyelői miatt az összefoglaló értékelése pártos legyen.

Mégis megtörténhet. Tavaly Magyarországot pellengérre állították a jogállamiság állapota miatt. Az olaszok, akik itt élnek Budapesten, nagyon szeretik a magyarországi életet, ugyanerről a valóságról az olasz mainstream sajtóban azonban egy egészen más képet kapok. Most végignéztem személyesen a választást, és

nem tapasztaltam olyan jelenséget, amely alapján megkérdőjelezhető lenne a voksolás tisztasága.

Minden választásnak van vesztese és nyertese; a vesztesek mindig keresik a vereség okait, de egyet tudatosítaniuk kell: ilyen magas részvétel mellett és ilyen ellenőrzött körülmények közepette a választási csalásnak nem volt tere.

 

fotó: Gyurkovits Tamás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2022. április 07. 19:44
Választási csalást mindig csak a liberálbaloldal emleget, meg kiabál.... mert "MINDENKI ÖNMAGÁBÓL INDUL KI!!!"
masikhozzaszolo
2022. április 07. 18:03
Jártam magamban a nagyvilágot Elvitt az élet, de én hazataláltam Egyedül, mégsem egyedül A gyermekkor hosszú, de túl kevés Te is érzed felnőni túl nehéz Még ez az a hely Még ez az az élet Ahol élni és játszani kell Milyen gyönyörű hely Olyan gyönyörű élet Csak élni és játszani kell Karmapirin
istvanpeter
2022. április 07. 13:13
A szokatlanul nagy megfigyelő hadsereg egyértelműen bizonyíthatja, hogy a magyar választások abszolút szabadok voltak és érdemi csalások nem fordultak elő. Most már csak annyit kell megtenni, hogy valaki részletesen áttanulmányozza a magyar médiát és esetleg azt is feltárja, hogy a Népszava az ATV miért nem tájékoztatta az embereket.
h040183
2022. április 07. 11:32
ELTENNI EZEKET A MEGNYILVÁNULÁSOKAT!!! Senkinek se legyen kételye: a hivatalos EBESZ jeletés tele lesz masszív csalások sorozatával! Most mondják nekik tollba Ujhülye meg a Donáth kacsapicsa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!