„Tűhegynyi lyukon át hatol be a fény” – nagyböjt V.

2022. március 25. 11:55

A letargikus hangulat az egészséget is rongálja, következőleg fokozza önmagát.

2022. március 25. 11:55
null
Szeghy Ernő

„Az imént beszéltem besavanyodott emberekről. Ha visszaidézem őket lelki szemeim elé, keserűségük egyik oka az volt, hogy nem hiányzott semmijük. Megvolt mindenük, ami szükséges volt ahhoz, hogy az életet gondtalanná tegye, és mivel abból, akár a kor előrehaladása, akár valami testi betegség miatt kezdtek elmaradozni az örömök, elunták magukat.

Nem lévén dolguk, önmagukkal foglalkoztak, nagyítóüvegen át nézték bajaikat, és végül beledolgozták magukat egy bizonyos mélabús lelkiállapotba, és abban találták élvezetüket. Az olasz az ilyenekre azt mondja:

»Gode del dolore« – Gyönyörködik saját szenvedésében.

Kellett volna csak nekik dolgozniuk, saját maguk és esetleg még családjuk megélhetéséért, egyszerre másképp festett volna szemükben a világ! Az is természetes, hogy az ilyen letargikus hangulat a testre is visszahat, és az egészséget is rongálja, következőleg fokozza önmagát.

Bölcsen mondta egy angol orvos egy milliomosnak, aki szervezetének pangásáról panaszkodott, hogy ő csak egy orvosságot ismer az állapotára: éljen meg naponta egy schillingből, és keresse meg azt saját keze munkájával!”

(Részlet Szeghy Ernő kármelita szerzetes [1872-1952] Gondolatok az élet késő alkonyán című könyvéből)

 

*

Fotók: R.J.
A sorozat képei lyukkamerával [camera obscura] készültek. A sötét cipősdobozba egy tűhegynyi lyukon át hatol be a fény, így a fényérzékeny papíron a kép negatívja jelenik meg. A negatív felvételek pozitív megfelelői előhívás után, digitális utómunkával jöttek létre. A képek élessége a lyuk átmérője, az expozíciós idő és a fényviszonyok függvénye. A kísérletezésekből is váratlan szépségű felvételek születhetnek.
(Sorozatszerkesztő: Kemenes Tamás)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. március 27. 12:25
Amióta államvallást csináltak az eredeti tanításból , a "súlypontok máshova kerültek " . A jakobinusok , ma is őrködnek , hogy ez így is maradjon .
SzkeptiKUSS
2022. március 25. 14:39
Amikor a jövedelem még nem elég a hedonista életmódhoz, de fölöslegessé teszi a "napi" küzdelmet. "Könnyebb" az a gyomorgörcs, amit nem az éhségtől kapsz.
ergo07
2022. március 25. 12:34
Agur imája (Pld 30) 8. A hiábavalóságot és a hazugságot messze távoztasd tőlem; szegénységet vagy gazdagságot ne adj nékem; táplálj engem hozzám illendő eledellel. 9. Hogy megelégedvén, meg ne tagadjalak, és azt ne mondjam: kicsoda az Úr? Se pedig megszegényedvén, ne lopjak, és gonoszul ne éljek az én Istenem nevével!
annamanna
2022. március 25. 12:32
Még egy: "Azt gondoltam eső esik, Pedig a szemem könnyezik Az én szemem sűrű felhő, S onnat ver engem az eső. Gyere rózsám béküljünk meg, Mi egymásnak engedjünk meg. Mindig voltak kik így jártak, Mind megengedtek egymásnak. Nyújtsad kezed, bár egy felet, Bár még egy szót szóljak veled. Nyújtsad kezed keresztesen, Búcsúzzunk el örökösen! Úgy fáj az én gyönge szívem, Nem tom tied fáj-e vagy nem. Fáj es annak mit tudsz tenni, Mikor ennek így kell lenni. S ha a tied úgy tud fájni, Sohasem tudunk megválni." https://www.youtube.com/watch?v=HgwypQ_9_DE
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!