Jön egy katasztrófa, és hirtelen megmutatkozik az igazi valónk – Douglas Murray a koronavírusról

2020. március 29. 19:11

„Talán azt is megtanuljuk, hogy modern korunk előfeltételezései és elvei luxuscikkek, amiket a világjárvány okozta szükségben lehet, hogy újra kell majd értékelnünk.” Douglas Murray gondolatai a koronavírusról.

2020. március 29. 19:11
null
Greczula Levente László

Douglas Murray napjaink egyik legismertebb brit konzervatív írója és publicistája. Az 1979-es születésű Murray számos lap, köztük a Spectator és a The Wall Street Journal szerzője, de önálló publikációi is népszerűek, amik közül az Európa furcsa halála – Bevándorlás, identitás, iszlám magyarul is olvasható. Murray nemrég a Mandiner hetilapnak is interjút adott. Az alábbi cikk Murray No, ’prejudice’ is not our greatest enemy, coronavirus is című esszéjének szemléje, amit március 13-án közölt az UnHerd magazin

***

A huszonegyedik századi ember bizonyos tekintetben elveszítette a kapcsolatát a valósággal: „békeidőben” hajlamosak vagyunk magunkról és társadalmunkról is úgy képzelegni, mintha racionálisak és jól megfontoltak lennénk, aztán

jön egy katasztrófa, és hirtelen megmutatkozik az igazi valónk

– ez a felütése Douglas Murray No, ’prejudice’ is not our greatest enemy, coronavirus is című esszéjének.

Mert mi történik most az üzleteinkben? Ünnepelt sztárokként rajongják körül a vásárlók az újonnan kihelyezett kézfertőtlenítős kartonokat, néhány guriga vécépapírért pedig még lökdösődni sem restek – biztos, ami biztos, hiszen senki sem akar kevesebb vécépapírt hazavinni, mint mások.

Murray azt írja: talán elkerülhetetlen, hogy rádöbbenjünk: az emberek a modern világban sem viselkednek máshogy, mint a régi időkben; és erre nem feltétlenül csak az a bizonyíték, hogy Franciaországban lassan hiánycikké válik Camustől A pestis. Egy Jim Bakker nevű amerikai tévés evangélista például egy speciális – ezüstöt tartalmazó – folyadékot próbált rásózni az emberekre, ami – szerinte legalábbis – lényegében az egyetlen gyógyír a koronára. Hát van-e tipikusabb annál, mint hogy járványidőszakban

egy hitszónok nemesfémekkel megbolondított mérgeket akar gyógyszer gyanánt eladni az embereknek?

– teszi fel a kérdést Murray.

De talán még ennél is érdekesebb az, ahogy a mostani válságban hirtelen újraértékelődik minden, amit eddig a bigottság természetéről gondoltunk – mutat rá a publicista. Mi erre a bizonyíték? Számos jobboldali politikus követelte Olaszországban és Franciaországban a koronavírus-járvány legelején, hogy zárják le az ország határait, amire persze megkapták, hogy rasszisták és bigottak.

Persze, egy ilyen intézkedés tényleg nagyon kellemetlen – írja Murray –, de végső soron mi történt? Az, hogy

amit néhány hete még rasszistának bélyegeztek, az ma már kormányzati politika Olaszországban.

Mit jelent az, hogy valami néhány nap vagy hét leforgása alatt szitokszóból hivatalos irányelvvé válhat? Talán azt, hogy bizonyos mértékig újraértékeljük a dolgokat” – vonja le a következtetést Murphy.

Valami hasonló történik most a nyelvünkkel is. Vegyük az „előítélet” és az „ítélkezés” kifejezéseket – írja Murray –, amik az elmúlt időszakban szinte egyértelműen negatív értelmű szavakká váltak Nyugaton, holott erkölcsi szempontból semlegesnek kellene lenniük. És mégis, a közelmúltban számos olyan esetről lehetett hallani Európában és Amerikában, amikor az emberek teljesen elfogadhatatlan – előítéletes – dolgokat csináltak kínainak kinéző emberekkel: erőszakoskodtak velük, vagy egyszerűen csak elültek mellőlük a vonaton, és nem mentek többet a helyi Chinatownba. Vezető klerikusok – sőt, az amerikai kongresszus „kereszteslovagja”, Alexandria Ocasio-Cortez is – elítélik az ilyesfajta magatartást, utóbbi még jól le is hordta azokat, akik nem hajlandók kínai étterembe menni (azzal, hogy rasszisták).

A rasszizmus kérdése most különösen aktuális – hangsúlyozza Murray –, hiszen Amerika-szerte robbannak ki viták arról, hogy szabad-e olyan néven emlegetni a koronavírust, ami arra utal, hogy az Kínából indult. Nyilvánosan kérdőre vonják azokat a politikusokat, akik „kínai vírusnak” vagy „vuhani influenzának” nevezik a koronavírust, hiszen ez bigottság. És, ahogy folytatódik az érvelés,

a koronavírus esetében az „előítélet” a legnagyobb veszély, nem pedig maga a halálos betegség.

Ez korunk eltévelyedettségének egyik legjobb példája,  és ez az eltévelyedettség mindaddig fennáll majd, amíg a szükség törvényt nem bont” – húzza alá Douglas Murray.

Mert – folytatja a brit publicista – azért az mégsem rasszizmus, ha egy kifejezetten kínai eredetű járvány idején az emberek nem akarnak a városaik kínaiak lakta részeibe menni. Lehet, hogy ez egy elhamarkodott döntés, lehet, hogy túlságosan is elővigyázatos, de nem rasszizmus, és nem is előítéletesség – ezért lehet érdemes lezárni a határokat is. Aki az ilyen döntéseket bigottnak nevezi, csak az antirasszizmus eszményét akarja életben tartani egy olyan időben, ami világosan megmutatja, hogy a körülötte kialakult terminológiai sárdagasztás lényegében kiüresítette az egész fogalmat – vonja le a következtetést Murray.

Az elkövetkezendő időszakban sokat tanulunk majd az emberekről – zárja mondandóját Murphy. „De talán azt is megtanuljuk, hogy modern korunk előfeltételezései és elvei luxuscikkek, amiket a pandémia okozta szükségben lehet, hogy újra kell majd értékelnünk.

Fotó: Földházi Árpád

***

 

A koronavírus, a járvány és az egész életmódunkat átalakító karantén a kortárs gondolkodás nagy alakjait is megszólalásra késztették. A Mandiner ezért elkezdte Korona-gondolatok cikksorozatát, amiben a legkülönbözőbb országok nemzetközi hírű, legkülönbözőbb nézetrendszerű gondolkodóinak friss megszólalásait szemlézzük.

Eddig szemléinket (Yuval Noah Harari, Alain Finkielkraut) itt olvashatják!

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2020. március 30. 07:52
Mocskos gyillkos moslékellenzék!! Fogadjunk, hogy ma is leszavazzák a tesztek és rendkívüli állapot kiterjesztését.
annamanna
2020. március 30. 04:45
"Palermóban az emberek elkezdtek ételt lopni a szupermarketekből, sőt már létrehoztak olyan csoportokat is közösségi oldalakon, ahol ezeket az akciókat megszervezik. Palermo polgármestere azt nyilatkozta a Sky Newsnak, hogy ezek az emberek szítják az erőszakot, ami szociális vészhelyzetet fog okozni. Az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte 25 milliárd eurót bocsátott azoknak a családoknak és vállalkozásoknak a rendelkezésére, akik károsultak a lezárt területeken. Sokan azt mondják, még mindig várnak erre a segélyre. Olaszország déli részére egyébként is jellemző a szegénység, és bár a vírus még nem olyan mértékű a déli területeken, mint északon, a nélkülözés és a munkanélküliség szintén súlyos problémákat okoz. A vírus megfékezésére Olaszországban április 3-tól meghosszabbították a lezárást, de azt nem közölték, milyen hosszú ideig tart majd." https://index.hu/kulfold/2020/03/29/egyre_nagyobb_a_nyugtalansag_olaszorszagban_a_lezarasok_miatt/
annamanna
2020. március 30. 02:28
"Hamarosan eljön az idő, hogy ebből lázadás lesz! "Tűrőképességünk határán vagyunk" Az olaszok már egyre kevésbé bírják a karanténban, kifogytak a készletekből, de főleg türelemből... A türelem elkeseredésbe csapott át Olaszországban, ahol a lassan egy hónapja tartó karantén miatt sokan állítják, kifogytak a pénzből és az élelmiszerből. Videók tucatjai lepték el az olasz közösségi oldalakat, amelyekben elkeseredett lakosok pénz és étel adományokat kérnek a kormánytól. Bár a szakértők szerint a járvány némi lassulást mutat, a lakosság egyre türelmetlenebb - számolt be a Sky News római tudósítója. A szegényebb délen különösen rossz a helyzet, hiszen a főleg turizmusból és vendéglátásból élő helyiek bevételei megszűntek a járvány miatt. Felkerült egy videó az internetre, amin egy férfi egy bezárt bank előtt kiabál a rendőrökkel. Az elkeseredett családfő a bank bezárása miatt nem tudta felvenni az édesanyja nyugdíját, amely most a család egyetlen bevétele. Egy másik széles körben elterjedt videón egy fiatal apuka a miniszterelnökhöz intézte a szavait. "Már 15-20 napja vagyunk bezárva és elértük a tűrőképességünk határát. Néhány nap múlva már kenyér se lesz a lányom számára, és még sok gyerek lesz hasonló helyzetben. Megfogjátok ezt bánni, mert forradalmat fogunk kirobbantani" - jelentette ki az elkeseredett férfi. Palermóban a rendőrséget több helyen bolti lopáshoz kellett riasztani, miután többen így próbáltak ételt szerezni. Az interneten több csoport alakult, amelyek szupermarketek kifosztását tervezik. "Minél hosszabb idő telik el annál inkább fogynak a családok tartalékai. Ez arra enged következtetni, hogy egyre több problémával kell majd szembenézni" - mondta Leoluca Orlando, Palermo polgármestere, akit aggodalommal tölt el, hogy egyre több bűnszervezet próbálja kihasználni az emberek kétségbeesését. Giussepe Conte miniszterelnök 25 milliárd eurót különített el a bajba jutott családok és üzletek megsegítésére, viszont sokan azt mondják, hogy még semmit sem láttak ebből a pénzből. Ráadásul rengeteg munkás van az országban, akik nincsenek bejelentve, így nem is kaphatnak semmit a támogatásból. Délen a vírus nem végzett akkora pusztítást, mint északon viszont ebben a régióban sokkal nehezebb gazdasági helyzetbe kerültek az emberek. A lezárás elvileg április 3-áig tartott volna, de a kormány határozatlan időre meghosszabbította. Olaszországban már 10 ezer fölé nőtt a halottak száma és még nem látszik a járvány vége. Mivel nincs védőoltás ezért az egyetlen megoldás a terjedés ellen a karantén. Azonban Dél-Olaszországban sokan úgy érzik, hogy az élet teljes leállítása az, ami a túlélésüket leginkább veszélyezteti. (VilagHelyzete)"
szeekely
2020. március 29. 23:52
"Szabad-e olyan néven emlegetni a koronavírust, ami arra utal, hogy az Kínából indult?" Ez hulyeseg. A CoVid-ot KInaban vetettek be eloszor, hogy lassak hogy mukodik. Ettol meg nem kell Kinarol vagy Wuhanrol elvevezni. A kerdes az, hogy ki vetette be es mierty? Az atombombat se nevezzuk Hiroshima pukinak, csak azert, mert ott vetettek be eloszor. De meg japan durrancs-nak sem lenne jogos nevezni, hiszen emberek millioinak halalaert felelos katonai csapasmero fegyverrol beszelunk. Ugyanugy, mint a CoVid eseteben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!