Ujhelyi: Orbán az európai újfasiszta és Európa-ellenes politikai kör vezetője lehet

2019. május 08. 15:22

Orbán „a sajátos politikai pávatáncához ne tolja pajzsként maga elé a magyar embereket” – kérte Ujhelyi István szerdán Budapesten.

2019. május 08. 15:22

Orbán Viktor „kiírja magát Európából” és ezzel együtt Magyarország európai uniós tagságát is veszélybe sodorja – mondta Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd szövetség európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje szerdán Budapesten.

A szocialista politikus a sajtótájékoztatón az európai politikatörténet egyik legnagyobb szélkakásának nevezte a kormányfőt, aki elhagyja az „Európa-párti, jobboldali, konzervatív családi közösséget”, és az „európai újfasiszta és Európa-ellenes politikai kör” egyik vezetőjévé válik. Ujhelyi István emlékeztetett: évek óta jelzi, hogy Orbán Viktornak a hétköznapi európai politikai gyakorlattal szakító illiberális rendszere összeférhetetlen az EU értékeivel, Magyarország uniós tagságával.

„Úgy igazol át Orbán az Európát támogató politikai erők közül Európa ellenségei közé, hogy közben Magyarországra hivatkozik” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője, aki egyúttal felszólította a kormányfőt: „ehhez a sajátos politikai pávatáncához ne tolja pajzsként maga elé a magyar embereket”. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a magyar emberek, köztük a Fidesz szavazói is az Európai Unióban akarnak maradni.  Ujhelyi István egy labdarúgásból vett példával ahhoz hasonlította Orbán Viktor politikáját, mintha a Fradi csapatkapitánya az Üllői úton az újpesti szurkolókkal ünnepeltetné magát, tudva azt, hogy a következő szezonban abban a csapatban játszik majd.

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd szövetség másik EP-képviselőjelöltje azt mondta, Orbán Viktor hivatalosan is csatlakozik az „európai szélsőjobboldali, populista, euroszkeptikus táborhoz”. Kiemelte, Európa sokkal jobban jár azzal, ha „bezsúpoljuk egy zsákba” azokat, akik szét akarják verni az európai együttműködést. „Foglalkozzanak egymással ott, abban a kis zsákban, és legyen benne mindenki, aki hasonlóan gondolkodik” – fogalmazott. A Párbeszéd EP-képviselője szerint mindez ugyanakkor azt is eredményezi majd, hogy a kormány a jövőben képtelen lesz érvényesíteni a magyar emberek érdekeit az európai fórumokon. Jávor Benedek szerint ezért is fontos, hogy minél több ellenzéki képviselő kerüljön májusban az Európai Parlamentbe.

Ujhelyi István kérdésre válaszolva kijelentette, az MSZP programja egyértelműen tartalmazza a déli határkerítés fenntartását.

(MTI)

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2019. május 09. 15:57
Ezzel a dumával csak a Judith Szardzsentini szivébe tudja magát belopni.
zolizolizoltan
2019. május 09. 11:35
A túlzások kontraproduktívak Újhelyi fasisztázása visszatetsző.
Kala pál
2019. május 09. 07:54
Fasistázókám! Szereljél már fel egy visszapillantó tükröt és nézz vissza honnan is indultatok! Elődpártotok az a párt amely '56 után a megtorlásokat hajtotta végre! Gyermekkorú embereket végeztetek ki! Ezek után van pofád züllötten, másnaposan billegve észt osztani? Nézzétek a fejét, mozgását:https://www.vadhajtasok.hu/2019/05/08/ma-jurak-kata-csinalt-hulyet-ujhulye-pityunkbol-video/
öszödibeszéd
2019. május 09. 05:59
Pistám, és az tetszik az európai néppártnak, Webernek és a baloldali tömörülésnek, hogy Magyarországon van egy párt, pont a tiéd, a posztkommunista, ahol vezető pártpolitikusok és országgyűlési képviselők patkányoknak nevezik a választókat? Ehhez mit szól a haladó oldal? Ez olyan demokratikus és nem fasiszta? Szerintem meg uszító gyűlöletbeszéd a javából, úgyhogy Orbánra szavazunk, mert ő civilizált és rátermett ember, ti pedig a törzsfejlődés egy alacsonyabb fokán álltok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!