Gyermekkorban egyébként a tehéntejfehérje–, a tojás–, a földimogyoró-allergia a leggyakoribb, felnőttkorban pedig sokszor a pollenallergiához társulva alakul ki úgynevezett keresztallergia. Az élethosszig tartó allergiákat főleg a földimogyoró, a halak, a tenger gyümölcsei okozzák.
Máshogy alakul ki, más a tünet is
„Az igazi táplálékallergia általában azonnali reakcióval jár: ha valaki megeszi például a földimogyorót, abban a pillanatban jelentkezik valamilyen tünet, de legkésőbb 24 órán belül biztosan. Egy allergiával összefüggésben lévő ekcéma esetlegesen később is jelentkezhet, de ott is maximum 48 órán belül felbukkannak a tünetek. A táplálékallergia kóros immunreakcióval jár, tehát az allergén szervezetbe jutása és a tünet megjelenése nagyjából egy időben történik” – fogalmaz a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense…
A laktózérzékenység tüneteit egyre több ember véli felfedezni magán, ám ez sokkal inkább állapot, mint betegség, hiszen az intolerancia valójában olyan emésztési zavar, amelynek nincs köze az immunrendszerhez. „A laktózérzékenység esetében arról van szó, hogy az emésztőenzim aktivitása csökken vagy hiányzik, így a tejcukor bontatlanul halad tovább a vastagbélbe, ahol hidrogéngázzá bomlik le. Ez okozhat puffadást, hasi fájdalmakat, illetve hasmenést. Hogy kinél mennyire súlyos egy tünet, az a laktáz enzim aktivitásától is függ” – mondja Pálfi Erzsébet, és hozzáteszi: a tejcukrot világszerte az emberek zöme nem tudja emészteni, sőt a rasszok között is fellelhető különbség.
Akár allergiáról, akár laktózemésztési zavarról, akár cöliákiáról van szó, ezeknek a betegségeknek nem specifikusak a tünetei – figyelmeztet a szakember. „Általános hasi diszkomfortérzéssel, haspuffadással, hasmenéssel járhatnak, ami számos más gasztrointesztinális betegségnek is lehet a tünete, egy egyszerűbb bélgyulladástól kezdve a Crohn-betegségen át egy tumorig.”