Egy friss kutatás szerint például majdnem kétszer annyi amerikai felnőtt gondolja magáról, hogy ételallergiás, mint ahányan valóban azok. Bár a vizsgálatot Amerikában végezték, a szakértők szerint hasonló lehet a helyzet más országokban is.
A kutatók negyvenezer felnőttet kérdeztek arról, hogy van-e táplálékallergiájuk, majd rákérdeztek arra is, hogy milyen tüneteket produkálnak, és hogy diagnosztizálták-e náluk a betegséget. Ezután a csapat felmérte, hogy a „bemondott” allergia (akár diagnosztizált, akár nem), mennyire meggyőzően tűnik valóban allergiának, tehát melyik résztvevőnél fordult elő súlyosabb tünet, például torokszorító érzés vagy hányás.
Ruchi Gupta, a kutatás társszerzője a Guardiannek elmondta: ha a résztvevők csak puffadásról, hasmenésről, vagy hasi fájdalomról számoltak be, akkor kivették őket a kalapból, hiszen az ő tüneteik laktózintoleranciát vagy valamilyen más táplálékintoleranciát jelenthettek.
Az eredmények alapján a legegyértelműbben a kagylóra allergiásak a kutatásban részt vevők (2,9 százalék), a listán a második és harmadik helyen pedig a tej– és a földimogyoró-allergia áll, amely a felnőttek 1,9, valamint 1,8 százalékát érinti…
Az Európai Allergológusok és Klinikai Immunológusok Társaságának néhány évvel ezelőtti kutatása szerint Európában száz felnőttből egy (tehát a lakosság 1-2 százaléka) számít orvosi értelemben allergiásnak, holott, ha megkérdezik őket, 20-40 százalék mondja magáról, hogy ételallergiás, vagy valamilyen mentes étrendet kell tartania, mert tünetei vannak bizonyos élelmiszerek fogyasztásától. A gyerekeknek 5-8 százaléka allergiás, náluk kicsit magasabb az arány…