Mindannyian boldogságkeresők vagyunk

2016. november 29. 13:35

A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom bemutatta Skrabski Árpád és Kopp Mária közös művének, a Boldogságkeresés útjai – Az érett személyiségtől a kiegyensúlyozott párkapcsolatig című könyvnek a javított és bővített kiadását. A könyvet a szerzőpáros lánygyermekein és a művet kiadó Heti Válasz kiadó munkatársain kívül Bagdy Emőke pszichológus, professzor emeritus, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Túry Ferenc családterapeuta méltatta.

2016. november 29. 13:35
Admin

A Magyar Tudományos Akadémián tartott könyvbemutató és minikonferencia házigazdája Székely András, a rendezvényt szervező Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom volt elnöke, a könyv szakmai lektora volt.

A meghívottak közül először Borókai Gábor, a kötetet megjelentető Heti Válasz könyvkiadó vezetője mondta el, hogy miért döntöttek a könyv kiadása mellett; majd Skrabski Fruzsina, a szerzőpáros lánya, a Mozgalom jelenlegi elnöke ismertette a művet. Ezt követően Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese és a bemutatott könyv szerkesztője, majd a szerzőpáros másik lánya, Skrabski Luca osztotta meg a gondolatait a résztvevőkkel.

A könyvbemutató minikonferenciával folytatódott, ahol a boldogságkeresés témakörénél maradva előadást tartott Bagdy Emőke pszichológus, professzor emeritus, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója; Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője; Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Túry Ferenc családterapeuta, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet vezetője, Kopp Mária egykori munkatársa. 

*

Borókai Gábor, a kötetet megjelentető Heti Válasz könyvkiadó vezetője elmondta, hogy számos okuk volt a könyv kiadására: egyrészt a kiadó munkatársa szerkesztette; másrészt eddig Skrabski Fruzsinával csak pozitív tapasztalatú együttműködéseik voltak; harmadrészt bensőséges viszonyt ápoltak Kopp Máriával, szerették egyéniségét és elismerték szakmai munkásságát, rendszeresen felkérték nyilatkozni a magyarság lelkiállapotáról; és nem utolsó sorban azért, mert magánszemélyként és kiadóként ők maguk is keresik a boldogságot.

A főszerkesztő úgy fogalmazott: a boldogság egy út, amelynek minden pillanatáért meg kell küzdenünk; és ha ebben a küzdelemben megtaláljuk önmagunkat, akkor a környezetünket is jobban el tudjuk fogadni; és ha meg tudjuk találni a jót a körülöttünk élőkben, akkor hozzájárulhatunk egy boldog ország létrejöttéhez – ehhez a kereséshez ad útmutatót ez a könyv. A mű tehát „kézikönyv kezdőknek és haladóknak ahhoz, hogy jobban értsük és szeressük egymást”, az együttélés mikéntjéről szól, mindenféle kapcsolat alakításához segítséget ad – zárta beszédét.

Skrabski Fruzsina, a szerzőpáros gyermeke, a rendezvényt szervező Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke elmondta: ez a könyv szülei munkásságának összegzése, amely ötvözi orvos-pszichológus édesanyja tudományosságát és mérnök-szociológus édesapja filozófiáját. Ezért szülei halála után elhatározta, hogy nem csak a mozgalmat, hanem ezt a könyvet is „feltámasztja”. Elárulta, hogy a könyv eredetileg rövidebb és kissé más hangvételű volt, az új kiadásban elhagyták a diákok írásait, helyette a szerzők egyéb írásaiból emeltek be részeket. Több kiadót is megkerestek és végül a Heti Válasz, mint a legmegbízhatóbb kiadó mellett döntöttek. A szerzők lánya szerint ez a könyv egy praktikus olvasmány, amely kommunikációs mintát ad a mindennapokhoz, és tanácsokat ahhoz, hogy miként lehet boldogan élni, párban, családban, közösségben.

A szerzőpáros lánya röviden ismertette a könyv legfőbb témáit, üzeneteit: nagyon fontos a felelősségre vonás helyett dicsérni a másik embert; a bizalom az alapja minden jó kapcsolatnak, nemcsak a pár-, hanem a szülő-gyerek, a közösségi és a társadalmi kapcsolatoknak is; a jó házasság és a bensőséges kapcsolat a gyerekekkel „egészségvédő faktor” a férfiak számára, de ugyanilyen funkciója minden bizalmon alapuló testi kontaktusnak, a gyengédségnek, az érintésnek is; a szerelem kialszik, ha nem figyelnek rá, ezért nagyon fontos a játékosság és a kreativitás a kapcsolatokban; a viták és a konfliktusok segítik egy kapcsolat fejlődését, ha jól oldják meg őket; a közösségeken belüli, a családok közötti kapcsolatoknak fontos társadalmi szerepe van, pl. a gyermekvállalás, tehát a demográfiai mutatók pozitív alakulása szempontjából. 

Skrabski Fruzsina felhívta a figyelmet arra is, hogy mivel a mai fiatalok először tájékozódnak (interneten, könyvekből), és csak azután fordulnak más személyekhez (pszichológus, tanár, szülők) segítségért, ezért nagyon fontos, hogy milyen könyvet adunk a fiatalok kezébe. Ezt a könyvet érdemes eljuttatni pedagógusokhoz, bevinni az iskolákba pl. etikaórák segédanyagaként, de ajánlják nászajándékként, jegyesoktatások kiegészítő anyagaként, kapcsolatépítő olvasmányként friss és öreg pároknak egyaránt. 

Szőnyi Szilárd, a könyv szerkesztője elmondta: meggyőződése, hogy a gyermeknevelés 0 éves kortól kezdődik, és azt a korai kötődéssel alapozzunk meg, mely által „belekódoljuk a hosszú távú párkapcsolat lehetőségét a gyermekünkbe”. Számára a legfontosabb ezzel a könyvvel kapcsolatban az, hogy ebben a folyamatban tud segíteni. 

Skrabski Luca, a szerzőpáros másik lánya elmondta: ahogy a könyvbemutatón is sokféle végzettségű/érdeklődésű személy van jelen, így a könyv is egy nagyon sokrétű munka, amely mégis szerves egységet alkot. A sokrétűség révén a könyv megmutatja, hogy a társadalom különböző szintjein hogyan teljesedhetünk ki és válhatunk boldoggá. felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak elméleti, hanem olyan praktikus tanácsok is vannak benne – például az, hogy háromszor annyi pozitív üzenet kell egy negatív üzenet kioltásához –, amelyek az ő életében is segítettek szülei halála után. Ugyanakkor egy misztikus távlatot is felmutat a könyv – mondta a szerzőpáros lánya, azt, hogy akár a szenvedés, üldöztetés által is ki tud teljesedni, boldoggá válni az ember. 

*

Bagdy Emőke pszichoterapeuta professzor, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója egy Vörösmarty-idézet kapcsán elmondta: mindannyian boldogságkeresők vagyunk, ezért a könyv – mely szerinte a szerzők munkásságának kvintesszenciája – mindannyiunknak szól, arról, hogy a boldogság társas dolog, eszközrendszere pedig bennünk van, tehát nem kívül kell keresnünk, nem kívülről kell elvárnunk - szemben azzal, amit a mai fogyasztó társadalom üzen a média közvetítésével.

Kiemelte, hogy a könyv túlmutat önmagán, hiszen bebizonyítja azt, amit Kopp Mária és Skrabski Árpád házassága az életben is megvalósított: az egyéni és a közösségi lét, az önmegvalósítás és a párkapcsolat megférnek egymás mellett, mi több, együtt alkotnak egy magasabb szintű egységet. Méltatta a szerzők életének különleges egyensúlyát, melyben a két autonóm személyiségű ember nagyon szorosan összetartozott magán- és szakmai szempontból is, különbözőségük olyan ritka és erős egységet hozott létre, amely révén meg tudták teremteni a boldogságot a magánéletükben és mindkettejük szakmai életében is.

A családfogalommal kapcsolatos viták kapcsán elmondta, hogy szerinte a két kulcsszó, aminek bele kellene kerülnie a család fogalmába: a rendeltetés és a küldetés. A család nem kényszerintézmény, nem azért jó, mert nincs nála jobb megoldás, hanem mert az életrendeltetés beteljesülése – mondta. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szerzőpáros a ma már viszonylag népszerű pozitív pszichológiai trendek megjelenése előtt már a pozitív pszichológia szemszögéből nézték a boldogság kérdését. A szerzők az egészségpszichológia és a boldogságpszichológia tételeit magasra emelték, s munkásságuk értékét nagyban növeli az, hogy ezen tételek minden kultúrára érvényesek – emelte ki.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője elmondta, hogy Kopp Mária és férje lelki örökösének érzi magát, az előző felszólalóhoz hasonlóan kiemelve, hogy a szerzőpáros megelőzte korát: „Kopp Mária és férje próféták voltak, már akkor elkezdték kongatni a vészharangot a demográfiai problémák miatt, amikor ez még nem volt kiemelt téma”. Hangsúlyozta, hogy az élet melletti döntés nem csak eggyel több életet jelent, hanem magát a szülőt is magasabb szintre emeli, gazdagítja, hiszen egy gyermek születésével egy anya, apa, nagyszülő stb. is születik. „A gyermeket szülve szülöd meg önmagad” - mondta, ara biztatva mindenkit, hogy merjen az élet, a gyermek és a család mellett dönteni. Kitért arra is, hogy a boldogság önmagában nem létezik, hanem „mellékterméke” az életnek: a jól végzett, becsületes munka hozadéka.  

Soltész Miklós  egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár méltatta a Skrabski-lányok „bátorságát” a könyv újrakiadásához, majd arról beszélt, hogy néhány éve még támadások értek mindenkit, aki a családról mint értékről gondolkodott és ezt nyilvánosan fel is vállalta; mára azonban „sikerült áttörni a falakat” és központi témává tenni a gyermekvállalást és a családpolitikát.

Az 1990 után elterjedt nézet szerint csak az anyagi jólét számít: természetesen szükség van anyagi javakra is, de ha egy országot, egy közösséget csak ezek mozgatnak, és az emberek nem foglalkoznak a lelki egészséggel, akkor „óriási nagy bajban leszünk” - fogalmazott az államtitkár. Kifejezte azon reményét, hogy ezzel a könyvvel és az ehhez hasonló művekkel formálni lehet a társadalmat és megváltoztatni a közgondolkodást, és felhívta mindenki figyelmét: lehetőségei szerint segítsen abban, hogy a szerzőpáros gondolatai a média, a pedagógusok és az egyházi közösségek révén eljussanak mindenhova.

Túry Ferenc családterapeuta, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet vezetője, Kopp Mária munkatársa a szerzők tudományos munkásságát méltatta, elmondta, hogy óriási reprezentatív mintákon dolgoztak, amelyek tudományos kincsesbányát jelentenek, és vizsgálataik a nemzetközileg főáramba sorolhatóak. 

*

„Kopp Mária és férje, Skrabski Árpád nemcsak ezt a könyvet, hanem egész életüket együtt írták. Aki közelről ismerte őket, tudja, nekik sikerült az, ami annyi embernek az álma: teljesen együtt, majdnem azonos, de mindenképp nagyon közeli érdeklődési körrel, tudományos és emberi kíváncsisággal nézték, kutatták a világot. És közben keresték azt, amit annyian: hogyan lehetünk boldogok?

Kopp Mária, orvosként és pszichológusként, tanulmányaiban és kutatásaiban is azt vallotta, hogy a test és a lélek csak együtt vizsgálható teljességben. Az egészség forrása mindkét összetevő megfelelő működése, és ehhez, Magyarországon mindenképp, az egyik legfontosabb összetevő a család. Abban a kultúrában, ahol a család még ma is a legtöbb ember számára a boldog élet feltétele, a magas válási arány, a tervezett, de meg nem született gyermekek magas száma a társadalom „lelkében” okoz törést. Noha gyakran emlegette a rossz demográfiai helyzetet, tudjuk, hogy számára első helyen nem a szaporodási ráta emelkedésének elősegítése, hanem az emberek boldoggá tétele állt, hogy segítse őket az igazi „egész-ség” felé vezető úton. Mindig azt hirdette, hogy a boldogság nem állapot, hanem tevékeny haladás a céljaink felé vezető úton.

Ez a könyv ebben nyújt segítséget. Elolvasás után jobban tudjuk majd, mit kell, mit lehet tennünk azért, hogy olyan családunk, párkapcsolatunk legyen, amire mindig vágytunk.” – írta a könyvről a szakmai lektor, Székely András.

*          *           *

A Kopp Mária által 2009-ben alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom abban vállal szerepet, hogy a tervezett gyerekek meg is szülessenek Magyarországon. Társkereső programjaikkal, a munka és a család egyensúlyának fontosságát hangsúlyozó pályázataikkal, a kormányzatoknak tett szakmai javaslataikkal azt akarják elérni, hogy a párok bátrabban merjenek gyerekeket vállalni.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik