6 dolog, ami tönkretette a szlovákiai magyar közgondolkodást

2013. december 27. 14:31

A szemléletmód lényege abban az állításban ragadható meg, hogy nem baj, ha a népszámlálási adatok a magyarság fogyását mutatják, a lényeg, hogy az egészséges törzs, az „igazi” magyarok megmaradjanak.

2013. december 27. 14:31
Kovács Balázs

„6.) »Az autonómia nálunk megvalósíthatatlan«

A Híd autonómia-elhárító rakétája, amit az utóbbi időkig a legszilárdabb tényként igyekeztek előadni. A valóságban ellenőrizhetetlen állítás, mivel még soha egy magyar párt se kezdeményezett törvényjavaslatot vagy társadalmi vitát a témában. Pedig ha kísérletet se tettünk arra, hogy elfogadtassuk a szlovák állammal és társadalommal (nemkülönben saját közösségünkkel), akkor honnan tudjuk, hogy az autonómia-törekvések eleve kudarca vannak ítélve? Az 1998-ban kormányra került egységes MKP mesterségesen lefojtotta a kérdést, majd hosszú évekig retorikai szinten sem merült fel a szlovákiai magyar önkormányzatiság ügye. Holott a legkülönfélébb nemzetközi tapasztalatok arra figyelmeztetnek: vagy létrejönnek az intézményes keretei annak, hogy a kizárólag minket érintő kérdésekben (helyi politika, oktatás, kultúra, gazdaság) mi magunk dönthetünk, vagy nem érjük meg a 22. századot. Ezért ha autonómiáról beszélünk, akkor helyénvalóbb lenne azt a kérdést feltenni, hogy milyen autonómiát akarunk, és hogyan akarjuk elérni?

5.) »Az autonómia minden problémát megold«

A másik véglet, ezúttal az MKP háza tájáról. Az autonómia a kisebbségi bölcsek köve, ami egyetlen huszárvágással a magyar közösség minden baját megoldja. Felvidékmás szótárban az autonómia egy csodaszer, segítségével a munkanélküliség, az elszlovákosodás, a népesedési mutatók, stb. problémáit egyszer s mindenkorra meghaladhatjuk. Az utóbb időben újra polgárjogot nyert az autonómiára történő öncélú hivatkozás, sőt, az ahhoz való viszony magyarságmércévé vált. A »nemzeti érzelmű magyar« akkor is autonómiát akar, ha keresztre feszítik (általában ezért senkit nem feszítenek keresztre). Ugyanakkor az autonómiahívők legkiáltóbb tévedése, hogy összekeverik a célt az eszközzel, miközben épp a lényeget jelentő kérdésekről nem esik szó. Nem véletlenül. Az »autonómiázás« funkciója gyakran éppen abban áll, hogy elkenje a párt mindennapi cselekvőképtelenségét.

4.) »A magyarság nem fogy, hanem tisztul«

A Duray-doktrína. A szemléletmód lényege abban az állításban ragadható meg, hogy nem baj, ha a népszámlálási adatok a magyarság fogyását mutatják, a lényeg, hogy az egészséges törzs, az »igazi« magyarok megmaradjanak. Sarkosan fogalmazva a magyar identitás megőrzése olyan morális kötelesség, aminek elmulasztása egyet jelent a nemzetárulással. Ingadozókra, árulókra és a férgesére nincs szükség, az ilyenek jók lesznek szlováknak is. Ez a megközelítés azért óriási fail, mert maga erősít rá a nem kívánt folyamatokra. A kirekesztés miatt tovább vékonyodik a közösséget összetartó kötőanyag, egyre többen kerülnek a magyarság perifériájára, ahonnét aztán törvényszerű az utódok szlovákká válása. Az asszimilációs spirál pedig csak pörög tovább és előbb-utóbb azokat is eléri, akiket ma még a keménymaghoz tartozónak vélünk. Bezárkózással nem érhető el, hogy a magyarsághoz való tartozás pozitív tartalmat nyerjen. Pedig egyedül rajtunk áll, hogy milyen képet közvetítünk önmagunkról a leszakadók felé.”

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2013. december 28. 01:34
Semmi sincs "tönkretéve", csak valakinek nincs sem önbizalma, sem hite. Elősször ennek az embernek kellene magát mentálisan megerősítenie. Amit ír az többnyire értelmes és vitára érdemes, bizonyítva, hogy nincs semmi "tönkretéve". A Római birodalom is szétesett, nem kell arra összpontosítani, hogy a Szlovák Köztársaság egy örökre teremtett képződmény. A felvidéki magyarok sem pusztultak ki még, meg lehet őket menteni.
almafa
2013. december 27. 17:27
Ajánlom az egész cikket minden érdeklődőnek, a kommentekkel együtt. Elvek és személyek, adok-kapok. A lényegről szól.
OberEnnsinnen
2013. december 27. 16:30
Az autonómia mindenképp szükséges, minden magyar számára - még az anyaországon belül is. Ez alatt nem mást értek, mint hogy szívünkben, agyunkban legyünk tisztában azzal, miért vagyunk mi olyanok, akiket mások magyarnak tartanak. Amit Kovács Laci bácsi nagy-nagy találmányként előadott "Merjünk...", no ez megy 1956 óta, Kádár János uralmának kezdetétől, s bebizonyosodott, ez nem megy. Közben elvesztettünk legalább 1 millió nemzettársunkat. Tehát az autonómiának mindannyiunk szívéből kell elindulnia, személyi, népcsoport, regionális, országos szintig élően. Ezért lehetünk magyarok. Hogy őseink onnan fentről ne köpjenek ránk, mert ezek a semmirekellők: "Elárulták a Mindenható Istent, aki magyaroknak teremtette őket!"
kjkj945
2013. december 27. 16:11
És 0. BENES BENES BENES!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!