Játék(elmélet) az élet

2023. január 25. 20:35

Az emberi agy tudat alatt, intuitív módon végez összetett számításokat – éppen úgy, ahogyan egy futballista számológép nélkül meghatározza a feléje tartó labda röppályáját. Látszólag észszerűtlen döntéseink is megmagyarázhatók a matematika törvényeivel – állítják a viselkedési közgazdaságtan szakértői.

2023. január 25. 20:35
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Szeretjük magunkat racionális lényként látni, ám egyéni és közösségi szinten is nap mint nap hozunk olyan döntéseket, amelyekről már születésük pillanatában tudjuk, hogy ész­szerűtlenek. Miért? E heti szerzőpárosunk szerint a válasz – mint a legtöbb kérdésre – a matematikában keresendő. Moshe Hoffman a Harvard Egyetem közgazdásza, aki a tudat alatt hozott emberi döntések motivációit kutatja a Max Planck Evolúciós Biológiai Intézetben. Erez Yoeli a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatója, szakterülete az együttműködés és az altruizmus szerepe a társadalmakban. Új könyvük, a Hidden Games (rejtett játékok) központi állítása, hogy az emberi viselkedés rejtélyeinek kulcsa a játékelméletben keresendő.

Hoffman és Yoeli szerint a gazdasági, politikai, szexuális és erkölcsi jelenségek csaknem mindegyike megmagyarázható néhány egyszerű egyenlet segítségével. Egyszerűen azért, mert a viselkedésünk a bonyolult döntési helyzetek néhány alapelv mentén történő, tudat alatti leegyszerűsítésére épül. Pontosan ezeknek az alapelveknek a rendszerében segítenek eligazodni a játékelméletből ismert forgatókönyvek.

Fotó: Brain Bar
Fotó: Brain Bar
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!