Kezdődjék már! – a foci vb elé

2022. november 17. 11:21

Várjuk a világbajnokságot – és ez már így lesz, ameddig csak élünk.

2022. november 17. 11:21
null
Névai Gábor
Névai Gábor

A Mandiner-elődlap Utolsó Figyelmeztetés (UFi) szerzőinek rovata

 

„Azért kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi” – mondta a reklámban a család szobanövényként félretolt nagypapája, akinek erre a családfő jóváhagyó pillantása után gyorsan betömték a száját némi retró burgonyaszirommal.

Ha a kalendáriumra tekintek, aggódva gondolok a bácsi szövegére: bizony hogy pontosan negyven éve nézek már futball-világbajnokságot. Nézek, illetve idén eddig csak néztem volna: ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a torna történetében először úgy döntött, hogy nemcsak a szerény futballkultúrájú, de annál nagyobb ambí­ciójú és költségvetésű Közel-Keletre viszi az emberiség – olimpia melletti – legnagyobb ünnepét, de a torna megrendezését is betolja az ősz és a tél fordulójára, szintén eddig példátlan módon.

Őrültség? Az, és nincs is feltétlenül benne rendszer.

Nem véletlen, hogy karácsony karácsonykor, húsvét húsvétkor és május elseje május elsején van. A focivébé nyári megrendezésének is megvan a maga több mint nyolcvanéves gyakorlata és futballszakmai, társadalmi, kommunikációs, emberi, továbbá huszonöt másféle oka.

De miért pont ez működne kiszámíthatóan egy totálisan fejre állt világban, amely már nem fog soha oda visszatérni, ahol eddig éltünk benne? S ez csak a jéghegy csúcsa: a modern futball nevű szörnyeteg persze nem mai gyerek, úgy ötven éve rágja a sportág szívét az eszetlen kommercializálódás, a lelketlenség, az átláthatatlanság és két évtizede a cenzúra, sőt a direkt politikai-polkorrekt népnevelés.

1982-ben a tévében még élőben nézhettük, ahogyan a spanyolországi vébén

a francia–kuvaiti meccs eredménye miatt felháborodott sejkek berontanak a pályára,

világbotrányt okozva. Ezt ma már nem mutatná az adásrendező. Persze nem a botrány hiányzik, hanem a minőségi foci. A végsőkig hígított mezőny egyre élvezhetetlenebbé teszi a csoportmeccseket, a „mindenki kap ajándékot” elv alapján könnyített továbbjutási lehetőségek a színvonal kárára bővülnek.

 Az 1982-es spanyolországi vébé életünk első nagy eseménye volt: Junoszty tévén néztük a Magyarország–Salvador-mérkőzést,

amely a világrekord 10-1-es győzelmünkkel pár napra elhitette a hétéves énünkkel, hogy egy vébé mindig ilyen.

Miután Maradona megruházott minket, Belgium ellen egy szerencsétlen meccsen nem jött össze a győzelem, kiestünk, de annak a világbajnokságnak a selejtezőcsoportjában nagyot menetelt a magyar válogatott. A kupát az olaszok vitték haza.

Ismét feltámadtunk a következő ciklusra: 1984 és 1986 között óriási sikersorozattal, csoportelsőként jutott ki a nemzeti tizenegy a mexikói vébére – mindeddig utoljára. Ami ott történt, nem egy jegyzet, hanem könyvek témája, nem is megyek bele most, mert

nemzedékem legnagyobb gyerekkori traumája

volt a végül aztán az argentinok által megnyert világbajnokság.

Lapozzunk 1990-re, az olaszországi tornára, ahol új régiók új csillagai emelkedtek fel. Nem volt igazán jó vébé, a döntőben pedig a németek bosszút álltak a négy évvel korábbi kudarcért, és legyőzték Argentínát. Ezután két rendkívül emlékezetes vébé következett: az 1994-es amerikait a professzionális rendezés, a jó hangulat és a szoros brazil siker tette felejthetetlenné, az 1998-as franciaországi, gólrekordos karnevál pedig a hazaiak mennybemeneteléről és a brazilok leégéséről szólt.

Az új évezred első focifesztiválja, a bírói csalásokkal megtűzdelt, 2002-es dél-koreai–japán esemény brazil sikerrel zárult. A 2006-os németországi vébé Zidane (labdán kívüli) fejelését és az olaszok sikerét hozta, 2010-ben a dél-afrikai vuvuzela és a spanyol győzelem volt zajos, 2014-ben Brazíliában Németország gyalulta le a házigazdákat, 2018-ban, az első (és talán utolsó) oroszországi vébén pedig ismét Franciaország következett: csak ő tudta megállítani Horvátországot a döntőben.

Most pedig a helyszín Katar, és minden dünnyögés ellenére azért csak nézegetjük már a naptárat: kezdődjék már! És ez így lesz, ameddig csak élünk.

 

 

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. november 17. 20:14
Ilyenkor a Viktor seggét nyaljátok,gondolom..
yanoo
2022. november 17. 17:51
Én nem várom. Ez már nem az a sport it imádtam és magam is űztem 12 éves korom tól 32- ig. Már régóta nem érdekel a modern foci. Már arra sem emlékszem ki nyert legutóbb. ( Talán a franciák?)
Akitlosz
2022. november 17. 15:43
Csak a maga nevében beszéljen! A sport nem az emberiség ünnepe és a figyelemelterelésen kívül a fontos dolgokról sok más értelme nincsen. Amíg meccset néz a nép, addig sem gondolkodik, sem arról, hogy éppen mire nincsen pénze, sem a hatalom ténykedéseiről.
benedek77
2022. november 17. 13:36
Korrupt Fifa, szervezés egy szint alatti országban, hülye időpontban, miközben a szomszédban háború, és nyakig ér a szar. Persze a nertársnak elég a kenyér, és a cirkusz is, ezt tudjuk. Érdektelen. Fontosabb dolgokkal kell most foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!