Putyin elérte a céljait

2021. április 21. 12:51

Moszkva már most elérte stratégiai céljai túlnyomó részét – egy nyílt ukrajnai háború viszont egyik félnek sem áll az érdekében.

2021. április 21. 12:51
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton

Hetek óta feszült a helyzet az orosz–ukrán határon: Oroszország márciusban kezdte a katonai átcsoportosítást a térségbe hadgyakorlatra hivatkozva. Becslések szerint legalább negyvenezer orosz katona vár harci készültségben Ukrajna határainál, és legalább ugyanennyien állomásoznak a 2014 óta megszállt Krím félszigeten is. 2015 óta nem volt ilyen súlyos feszültség a régióban, és egy nyílt háború lehetősége is a levegőben van. A politikai nyilatkozatokat és háborús félelmeket félretéve azonban láthatjuk: Vlagyimir Putyin már most elért mindent, amit akarhatott, és a hatalom logikája alapján ismét győztesen került ki a helyzetből.

Az orosz szakértők szerint háború lesz: a katonai gépezet beindult, Putyintól határozott lépéseket várnak a kulcspozíciókban ülő héják és a kelet-ukrajnai szakadár területek többmilliós lakossága is. Egy sikeres akcióval az idei őszi parlamenti választás ügye is meg lenne oldva. Az európai sajtó részben osztja az aggodalmakat, és már-már egy nagyobb, európai háborút vizionál. A nyugati szakértők azonban sokkal optimistábbak – túl látványos és lassú az orosz mozgósítás, inkább fenyegető jellege van; ha Oroszország valódi háborút akarna, azt meglepetésszerűen tette volna, nem hagyva időt az ukrán hadseregnek a reagálásra.

Az igazság az, hogy az orosz hatalom terelőmanővere sikerült, Moszkva már most elérte stratégiai céljai túlnyomó részét. Joe Biden amerikai elnök, aki egy hónappal ezelőtt lelketlen gyilkosnak nevezte Putyint, és kizárta a vele való személyes találkozó lehetőségét, most maga tárcsázta orosz kollégáját. Biden találkozni akar, és hiába jelentett be Washington újabb amerikai szankciókat Orosz­ország ellen, azoknak megint csak szimbolikus jellegük van, az orosz gazdaság működését lényegében nem érintik, inkább köte­lező körnek tűnnek. Az amerikai „keménykedés” az új elnöki adminisztráció hatalomra kerülése után nem egészen három hónapig tartott, ahogy a semmiből előtűnt egy háborús konfliktus esélye, a Fehér Ház is visszavonulót fújt: nem sokkal az új szankciók bejelentése után Biden már deeszkaláció­ról és mielőbbi kapcsolat­rendezésről beszélt.

A Fehér Ház visszavonulót fújt”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!