Családfaállítás

2023. július 12. 21:48

Az élet, az olyan, hogy végül utat tör magának. És bármikor nekifuthatunk a feltérképezésének is.

2023. július 12. 21:48
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

 

A távolban a Balaton vize csillog a napfényben, a szerény vályogházak körül fák susognak, varjak kárognak, kutyák ugatnak – és egy fiatal férfi gondterhelten, tűnődve emeli föl a fejét a munkából. Kovácsműhelyében leteszi a kalapácsot, kinéz a tóra, el a túlsó, déli partok felé, ami már a rettegett, kiűzhetetlen ellenség, az oszmánok földje. És ahol valamikor az ősidőkben az ő családja birtokai is feküdtek, kint a Duna felé elterülő, hadak járta pusztákban. Családi mendemondákra gondol régi, dicső ősökről, s közben egy szebb jövőről álmodozik. Mindenképp szebbről, mint ez a török áfiumtól és keresztény hitvitáktól, önkényeskedő végvári zsoldosoktól és erdei haramiáktól, pusztító járványoktól sújtott kor, amiben élnie adatott, s ahol ember embernek farkasa. A férfi kunyhójába megy, előveszi a ládafiából azt a cirkalmas betűk­kel telerótt két papirost, amikről elhunyt atyja azt mesélte neki, azok jövője zálogai, és ha egyszer szebb idők jönnek, majd abból teremt jobb életet a családjának. Elolvasni nem tudja őket, hisz nem járhatott iskolába: neki és mindenkinek, akit valaha ismert, a túlélés volt az egyetlen célja mindig is. A férfi sóhajt egyet, elteszi a családi kincset, bezárja ládáját, megtörli homlokát, és újból nekikezd nehéz munkájának, egy forró nyári napon az Úr 1663. esztendejében.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oszkar51
2023. július 14. 15:04
Szép dolog komoly ősökkel rendelkezni! Csak azok gondolják másképp, akik évszázadunk 40-es éveitől kezdődően születtek jobb családok gyermekeiként. Jómagam is megéltem mindkét oldalról földbirtokos nagyszülők, szülők gyermekeként. Apámat, Anyámat, nagyszüleimet nincstelenné tették, Apámat kicsapták középiskolából és az ország összes tanintézetéből. Munkaszolgálatra besorozták majd két évre, utána mehetett bányába 10 évre. A folytatás már javult, lehetett gyerekként középiskolába, egyetemre járni, szakirányú állást vállalni. Nyugodtan állítható, egy generációt teljesen tönkre tettek. Ma már lehet beszélni a történtekről, más kérdés, van-e értelme! Lassan új történet indul, talán emiatt kell megszólalni, emlékeztetni az 1945 utáni nehéz időszakra.
boldog-pride-ot-mindenkinek
2023. július 14. 03:15
🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈Sziasztok! Szombaton Pride felvonulás ! Mindenkit nagy szeretettel várunk! Gyertek el minél többen, és hozzátok a barátaitokat is! Csináljunk a Budapest Büszkeségből a világ legjobbját és legnagyobbját! 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!