Müller bíboros: Ki kell zárni a melegpárok megáldását megszavazó püspököket a német egyházból

2023. március 20. 15:05
Erős kézzel tenne rendet a német egyházban Gerhard Müller és Raymond Leo Burke bíboros.

Erős kritikával illette a német Szinodális Út végszavazásának eredményét két bíboros, a német Ludwig Müller, a Hittani Kongregáció volt prefektusa, és amerikai Raymond Leo Burke – írja a Catholic Herald.

A Szinódusi Út (Synodaler Weg) a német katolikus egyház 2019 decembere óta tartó reformgyűlése, amelyet egy világi hívekből álló csoport, a a Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) kezdeményezett. A ZdK sikerrel diktálta a tempót még a püspöki karnak is az előző években. A bizottság világiak szervezete, tehát semmiféle formális hatalma és joga nincs egyházi ügyekben dönteni, inkább nyomásgyakorló lobbicsoportnak tekintendő.

Mindenesetre a gyűlés vezető tetestület március 10-én megszavazta, hogy 2026 márciusától be kellene vezetni, hogy az azonos nemű párok is kaphassanak hivatalos egyházi áldást Németországban. Ugyanakkor több püspök nem szavazta meg a dokumentumot. A végszavazáson számos más liberális újítást is kezdeményeztek, például a kötelező cölibátus eltörlését és a női papság irányába tett lépéseket. Összesen 58 püspök ellenezte azokat, 11 tartózkodott, és 38 megszavazta azokat.

 

Az azonos neműek megáldásával kapcsolatos határozat teljesen mértékben szemben áll az utoljára 2021-ben deklarált egyházi állásponttal,

miszerint az egyház nincs felhatalmazva arra, semmilyen körülmények között, hogy megáldjon azonos nemű párokat.

Müller bíboros az EWTN katolikus tévécsatornának adott interjújában azt mondta: a határozatot megszavazó püspökök „abszolút a katolikus doktrínákkal szembe mennek. A dogmák definíciójával szemben. Kell lennie egy bírósági tárgyalásnak. El kell ítélni őket. És el kell távolítani őket a hivatalukból – kivéve, ha megtérnek.”

Müller úgy fogalmazott: „a keresztségi hitvallást lecserélték a pogány LMBTQ-ideológia idoljára”. Szerinte Krisztus keresztje helyett a német Szinodális Út vezetői a szivárványos zászlót emelték magasba, és a keresztény hitvallás helyett neopogány vallást követnek.

Burke bíboros hasonlóakat mondott: szerinte

a legsúlyosabb bűnöket követték el Krisztus ellen a német Szinodális Úton, és a kánonjogban ott szerepelnek ma megfelelő szankciók.

Ferenc pápa 2019 nyarán diplomatikus, de határozott levelet írt, melyben megpróbálta visszaterelni az akolba a német egyházat. A német egyház viszont csendben, de ignorálta a pápai útmutatást. A javaslataikat három „szinódusi gyűlés” tárgyalta 2020 január– februárban, 2021 szeptember–októberben, illetve idén február elején Frankfurtban. A 69 német püspök többsége részt vett a folyamatban, habár éppenséggel ignorálhatták volna is azt, hiszen az egyház nem demokrácia.

A Szinodális Út azonban nem tévesztendő össze sem a Ferenc pápa által 2021-ben meghirdetett úgynevezett „szinódusi úttal”, amely a plébániáktól a nemzeti egyházakig gyűjti össze a hívek tapasztalatait, hogy aztán azokat a a 2023 őszén tartandó püspöki szinóduson tárgyalják.

Nyitóképünkön Ludwig Müller és Raymond Leo Burke, Catholic News Agency/Catholic Herald

Összesen 171 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És van 58 normális püspök aki még tartja magát a hitéhez...

Butaságokat írsz, gondolsz.

Te hol voltál, vagy mit csináltál történelemórákon?
Aludtál, vagy papírrepülőket hajtogattál?
Egyáltalán jártál iskolába 5-től?

Ott voltam, figyeltem, tanultam és tanulok.

Múltok rászóltam, mert elfelejtette, hogy ékezetek nélkül ír, mintha külföldön élne. Szóval lebukott.

Most és itt korrepetáljalak? Sokba kerülne az neked. Miért nem tanultál? Még most sem késő.

Krisztus halála után 11 ember volt. És ennyi elegendő volt mindenre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés