Mik az orosz és az ukrán stratégiai célok a háború első évfordulóján? – itt a Világrend új adása (VIDEÓ)

2023. február 22. 17:30
„Ez most már egy rezsimbiztonsági kérdés az oroszok számára”, illetve „ez az Egyesült Államok unipoláris pillanatának a vége”. Az ukrajnai háború első évfordulóján az orosz és az ukrán katonai stratégiát, valamint a háború lehetséges kimeneteleit elemeztük Demkó Attilával és Jójárt Krisztiánnal.

***

Az orosz stratégiai gondolkodás az lehet, hogy miután elbukott a különleges katonai művelet, és ez március végére nyilvánvalóvá vált, még egy hosszú háborúban felőrölhetik Ukrajnát. „Ehhez megvan az orosz stratégiai türelem, miközben azt remélik, hogy a Nyugat kitartása, politikai akarata idővel megtörik” – magyarázta a Mandiner Világrend adásában Jójárt Krisztián.

A szakértő úgy vélte, az orosz haderő mára adaptálódott, átment védekezésbe, csapatokat csoportosítottak át, sűrűbb lett a védelmi rendszerük – ez egy racionális stratégia volt, de az orosz politikai vezetés láthatóan nem elégszik meg ezzel. Mint mondta, négyszeres élőerő-fölényük van, viszont 1800 tisztet vesztettek, nem véletlen, hogy belarusz területen képzik ki a tartalékosok zömét; a fronton az erőviszonyok nagyjából kiegyenlítettek, 260 ezer orosz katona és a 300 ezer mozgósított fele lehet ukrán, illetve belarusz területen.

A háború súlypontja nem a hadszíntéren van, katonai vereséget a felek nem fognak egymásra mérni. A Nyugat azonban láthatóan tartja a tétet ebben a pókerjátszmában, Joe Biden kijevi látogatása is jelzés arra, hogy a Nyugat tudja, hogy egy ez elhúzódó háború lesz, és kész arra, hogy támogassa Ukrajnát” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A nyugati modern fegyverzet nem fog áttörést hozni, mert „ezek a számok egy ekkora frontvonalon elvesznek”, egy-két zászlóaljnyi harckocsi elveszik, ugyanakkor az igaz, hogy az új fegyverek a morált emelik – fogalmazott az adásban Demkó Attila, hozzátéve: ha Kína lőszert ad majd az oroszok számára, akkor azzal „nagy távlatok nyílhatnak meg az oroszok előtt”.

Most már jóval kevesebbel is beérnék, Donbasz elfoglalása a minimálcél, és Zaporizzsja és Herszon régió jelenleg ellenőrzött területének megtartása” – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ha a luhanszki és a donyecki területet nem veszik be egészen, akkor nem tudják eladni ezt győzelemként, nem tudják lezárni a háborút, pedig ha meglenne a Donbasz, részükről elindulhatna a tárgyalási folyamat.

Az MCC kutatója úgy vélte, Ukrajna nem fogja elfogadni a területi veszteségeket, és a nemzetközi közösség sem ismerte el az orosz annektálásokat, így Oroszország e tekintetben teljesen elszigetelődött, és ebből az látszik, hogy ez egy befagyott konfliktus lesz, amely évekig elhúzódhat. „A teljes lezárást egy dolog jelentheti: a teljes ukrán győzelem, ha a Krímből is visszaszorítanák az oroszokat – ez hozna politikai megoldást, de ennek az esélye csekély, csak lokális ukrán sikerek várhatóak” – konstatálta Demkó Attila.

--

A műsor vendégei: Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője és Jójárt Krisztián biztonságpolitikai szakértő, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés