Ki kezdte a háborút, ki fog nyerni, mit tegyen a Nyugat?  – Nógrádi György és Tarjányi Péter vitázott

2023. február 1. 12:25
Szinte semmiben nem értettek egyet, csak abban, hogy a háborúnak fegyverszünettel és békével kellene véget érnie.

Az ATV leültette egymás mellé Nógrádi Györgyöt és Tarjányi Pétert az Egyenes Beszéd című műsorban. A két biztonságpolitikai szakértő több kérdésben máshogy látja az ukrajnai háború kérdését.

Ez rögtön az első percekben ki is derült, amikor Nógrádi felidézte: nem csak Orbán Viktor látja úgy, hogy a Nyugatnak be kell látnia: egy évvel az elnökválasztás Putyin nem vesztheti el a háborút, hanem hasonlóan nyilatkozott a brazil elnök Lula és a német kancellár is. 

Ezzel szemben Tarjányi szerint pont fordítva van: ennyi fegyverszállítmány és erőfeszítés után már a Nyugat nem engedheti meg azt, hogy Ukrajna veszítsen a háborúban.

Ez egy kibékíthetetlen ellentét” – tette hozzá.

Tarjányi is elismerte, hogy Ukrajna ebben a háborúban egy ütközőterület, ahol megütközik egymással a Nyugat és Oroszország, de olyan módon, hogy a Nyugat nem veszít katonákat – ellentétben a borzalmas orosz veszteségekkel.Ukrajna harcolt a Nyugat helyett, a Nyugatnak pedig az az érdeke, hogy Ukrajna minél tovább harcoljon” – szögezte le.

A két fél közötti nézetkülönbségek a továbbiakban is kibuktak: Tarjányi szerint Ukrajna állni fogja a sarat, Nógrádi azonban nem tudja elképzelni, hogy a háború ukrán győzelemmel érjen véget. Azt is hozzátette: ha a háború elhúzódik, abba Európai is belehal.

Tavasszal lesznek olyan összecsapások, ahol a katonai erőviszonyok módosulnak” – prognosztizálta Nógrádi,

hozzátéve, hogy „orosz hadászati bombázók még nem mértek csapást ukrán területekre.

„Mindig elmondjuk, hogy a dnyeprói híd megsérült. Igen, de a másik 16 híd nem sérült meg. Meglátjuk, mi lesz, ezt a háborút meggyőződésem szerint fegyverszünettel és békével kell zárni, de ennek úgy látszik, még nem jött el az ideje”– jelentette ki Nógrádi. Tarjányi ebben egyetértett, de abban vitatkozott, hogy a béke csak az USA-n múlna. Szerinte Európának is fontos, hogy ez a logika, hogy a második világháborút követően nem szabad a vitákat fegyveres konfliktussal rendezni.  Nógrádi szerint azonban ha elapadna az amerikai támogatás, – pénz és fegyver – Ukrajna egy héten belül összeomlana.

A teljes vitát alább nézhetik meg.

Nyitókép:  AFP/Anadolu Agency via AFP

Összesen 209 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU nem tesz semmit a tűzszünetért, csak a háborút támogatja! Őrületes hiba!

Először tűzszünet, aztán tárgyalgatgathatnak évekig!

Hát, a Himalája az egy kicsit odébb van.

A minszki megállapodást szándékosan nem tartotta be Ukrajna és az EU.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés