Képmutató az ukrán külügy, mikor bekéreti a magyar nagykövetet

2023. január 28. 12:00
Amit az ukrán külügy művel, az a képmutatás és a diplomáciai hisztéria netovábbja.

Az ukrán külügyminisztérium beidézi Íjgyártó Istvánt, Magyarország ukrajnai nagykövetét, hogy panaszt tegyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök Ukrajnával kapcsolatos „elfogadhatatlan” megjegyzései miatt – olvashatjuk a hírekben. Az ukránoknak az nem tetszik, hogy Orbán az új Afganisztánnak és senkiföldjének nevezte Ukrajnát egy csütörtöki, külföldiekkel folytatott beszélgetésen (melyet mi is összefoglaltunk).

A diplomáciai adok-kapok körülbelül 2014 óta fokozódott hazánk és Ukrajna között, kijevi nagykövetünket utoljára 2020 októberében idézték be az ukrán külügybe egy ejnyebejnyére amiatt, hogy Szijjártó Péter a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat.

Igaz, az ukrán külügyminiszter nem sokkal korábban, 2020 nyarán aggodalmát fejezte ki a kijevi magyar nagykövet sajtónyilatkozata miatt, ugyanis Íjgyártó István arról beszélt, Magyarország nem hagy fel a NATO és Ukrajnai közötti kapcsolattartás blokkolásával, mert három kérdés még nem rendeződött számára kielégítően a magyar kisebbséggel kapcsolatban.

Ez a lépés meglehetősen nevetséges volt, tekintve, hogy

az ukránok 2014 óta erősen magyarellenes-nacionalista üzemmódban vannak,

és a blokkolások feloldásához elég lenne, ha visszaadnák a magyarok 2014 előtti jogait, ami viszonylag egyszerű lépésnek tűnik. Rögtön barátibb lenne a viszony.

Mit is nyilatkozott 2017-ben a Mandinernek Ulana Suprun, Ukrajna akkori egészségügyi minisztere, aki letagadta kettős állampolgárságát, és az amerikaiak embere volt? Azt, hogy szerinte az ukrajnai kisebbségek ukránok. Bicskanyitogató nyilatkozat volt, főleg egy Amerikában felnőtt ukrán részéről.

Az egész ukrán bekéretősdi tehát több okból is nevetséges. Egyrészt azért, mert a magyar kissebséggel való bánásmód miatt akár hetente bekérethetnénk a budapesti ukrán nagykövetet. Az, ami Munkácson folyik, az a magyarellenes ukrán nacionalista akciósorozat például mindenképp megérne egy beidézést.

Magyartalanításba kezdtek Munkácson

Másrészt azért, mert az előző ukrán nagykövet, Ljubov Nepop a háború kitörése óta folyamatosan inszinuálta hazánkat. Viselkedése persze valahol érthető volt, nyilván nehéz volt higgadtnak maradnia ebben a helyzetben, s valószínűleg az offenzív tempó kijevi direktíva lehetett – esetleg mindkettő. De a magyar kormány tűrte a felháborító kijelentéseit, elküldte Németh Zsolt külügyi bizottsági elnököt „megsimogatni” Ljubov Nepop buksiját is, jó hogy nem egy pszichoterápiát fizetett neki. Pedig normál esetben már rég kiutasították volna az országból azt a diplomatát, ha így ténykedik. Nepopot végül 2022 nyarán hazahívták, gondolom azért, mert változott a kijevi külügy retorikai taktikája – és mert nem volt végül kormányváltás hazánkban. Sőt.

Harmadik okként pedig megemlíthetném azt, hogy számos politikus és közéleti személyiség ki van tiltva Ukrajnából, ráadásul az ukránok nem szeretik őket erről értesíteni, szóval akkor tudják meg, amikor a határra érnek. Szóval

számos súlyos okunk lenne keménykedni a budapesti ukrán nagykövettel és az ukrán diplomáciával, mégsem tesszük.

Erre a hiperérzékeny ukrán diplomácia fennakad a magyar miniszterelnök amúgy igaz szavain, és bekéreti a kijevi magyar nagykövetet. Miközben Orbán Viktor lényegében azt mondta, hogy az oroszok miatt lesz Ukrajna senkiföldje és új Afganisztán, tehát ez a kijelentés nem nevezhető oroszbarátnak. Ráadásul

a kormányfő korábban nevezte hősöknek is az ukránokat.

A realitások pedig realitások, akár szembe néznek ezzel az ukrán politikusok, akár nem.

Szóval amit az ukrán külügy művel, az  a képmutatás és a diplomáciai hisztéria netovábbja. Érthető, persze, a háború árnyékában minden túlérzékenység érthető. De egyben nevetséges és szánalmas is.

 

Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát - mondta Orbán külföldi újságíróknak

Nyitóképünk illusztráció: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 158 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A halállista sem normális, mégsem kéri számon senki.

Igen, a ti kijevi kormányotoknál igen.
Erről ír Szilvay is.

Amikor még úgy volt, hogy Scholz nem szállít tankokat, akkor az ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az SPD-t ki kell rúgni a német kormányból. A hülye németek ezt a pofátlan beleszólást szó nélkül lenyelték. Nem mertek visszaszólni, hogy aki mások kegyelméből él és folyamatosan koldul, az fogja be a pofáját.

Ezt csak azért mondom, mert az ukránok sokkal több pofátlan dolgot művelnek másokkal.

Visszatekintve, a németek akkor is kussoltak, amikor Merkelt lehallgatták, Scholz szó nélkül végighallgatta, amikor Biden bejelentette a gázvezeték felrobbantását, és azóta sem kíváncsiak arra, hogy mi is történt tulajdonképpen.

"De egyben nevetséges és szánalmas is." Na meg felháborító.
Nem bírnak magukkal az ukránok. Szemétkednek velünk a nagytestvérek árnyékában.
De jön még kutyára dér!

Ezt mikor mondta? Vagy megint mások helyett nyilatkozol?
Melyik vagy álmodban Gyurcsány, vagy Orbán?

Helló! Jól vagy? Régen láttalak.

Ezen a halállistán sajnos rajta van az egész kárpátaljai magyarság.

Én nem vagyok lázas. :)))
Na jó, köszi jól vagyok.
Pihenj, aludj, ne vegyél be semmiféle lázcsillapítót a szervezeted elintézi a bacikat.

Délután kezd emelkedni a láz.
A mézet nagyon nem szeretem, meg sem bírom enni, de azért vettem pont akácmézet kajába.
Hárs mézet tanácsol a méhész köhögésre, megfázásra.
Napraforgó mézet egy kiskanállal meg tudom enni.
Csodálkoztak a székelyek, amikor kínálgatták a jobbnál jobb mézeiket, azon amilyen képet vágtam kóstolás után.
Anyukám gyerekkoromban mézeskenyérrel próbálkozott.
Nem járt sikerrel.

Én meg nem innám
De azért te idd és gyógyulj meg!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés