Fekete rendőrök vertek feketét: „Remélem, ők is meghalnak”

2023. január 28. 15:14
Kirúgták és bíróság elé állítják azt az öt fekete rendőrt Memphisben, akiknek az intézkedése következtében meghalt egy fiatal fekete férfi. Miután a hatóságok nyilvánosságra hozták a videót, tüntetések törtek ki Amerika-szerte.

Nyilvánosságra hozta pénteken a memphisi rendőrség azt a videót, amin látszik, miként bántak a rendőrök azzal a bizonyos Tyre Nicholsszal, akit jaunár 7-én este tartóztattak le, és három nappal később hunyt el a kórházban.

Tyre Nichols bátyja azt nyilatkozta: reméli, hogy a rendőrök is meghalnak.

A 28 éves fekete férfit veszélyes vezetés miatt állították meg a memphisi rendőrök január 7-én, este fél kilenckor A videón az látható, hogy Nicholst miként teperik földre, miután megállították, majd bilincselik meg. Nichols ezután elmenekül, a rendőrök utána erednek, és mután másodszor is elkapják, számos ütést kap. Az intézkedésben részt vevő öt rendőrt, akik mindannyian úgyszintén feketék voltak, felfüggesztették, majd kirúgták, szövetségi szintű nyomozás indult az ügyben többrendbeli bűncselekmény, így

többek közt másodfokú gyilkosság, emberrablás, súlyos támadás és hivatali visszaélés miatt.

Tyre Nichols családja már hamarabb láthatta a felvételeket. Péntek késő délután tüntetések kezdődtek legalább 16 amerikai nagyvárosban, többek között New Yorkban, Sacramentóban, Los Angelesben, Atlantában, Philadelphiában és Seattle-ben. Memphisben háromszázan demonstráltak, kisebb fennakadásokat okozva a közlekedésben.

A rendőrök a memphisi rendőrség ötven tagú SCORPION nevű alegységének voltak a tagjai. A kifejezés a Street Crimes Operation to Restore Peace in Our Neighborhoods rövidítése, ami annyit tesz: Utcai Bűnözés Akció a Béke Helyreállításáért a Környékünkön. A SCORPION-t rendszerint a város balhésabb negyedeiben vetették be, amelyek éppenséggel fekete többségűek. Nichols családja és ügyvédje felszólított az egység feloszlatására.

Nem valamiféle rasszizmus az oka

Az ilyesfajta túlkapásokat nem valamiféle rasszizmus okozza, hanem az, hogy az amerikai rendőrök arra vannak kiképezve és felkészülve, hogy bárkinél lehet fegyver, és ezért a módszereik nem túl kifinomultak. A felmérések és adatok szerint a rendőrség nem rasszista. 

2017 októberében Heather Mac Donald kriminológus, a Manhattan Institute kutatója azt nyilatkozta a Mandinernek:

„A rendőri tevékenység egyszerűen a bűnözést követi.

Tekintve, hogy az Egyesült Államokban a bűnelkövetésben nagyfokú faji különbségek vannak, minden adatvezérelt bűnüldözés szükségszerűen oda vezet, hogy a rendőrségi tevékenység kisebbségi környékekre fog koncentrálni. Az ország 75 legnagyobb megyéjében, amelyekben a népesség nagy része él, a feketék az erőszakos bűncselekmények kétharmadát követik el, miközben csak a 75 megye népességének 15 százalékát teszik ki.”

Hozzátette: „A rendőrségellenes aktivisták fő stratégiája az, hogy a rendőrség munkáját, főleg az utcai igazoltatásokat és a letartóztatásokat összehasonlítják a népességi arányokkal. Szóval, ha, ahogy említettem, New Yorkban a feketék a lakosságnak csak 23-át teszik ki, de 53 százalékban állítják meg őket a rendőrök, akkor az aktivisták és a sajtó ezt a rendőrségi rasszizmus elsődleges bizonyítékának kiáltja ki. Azonban, tekintve hogy a rendőrség munkája adatvezérelt, a megfelelő viszonyítási alap nem a népességarány, hanem a bűnelkövetési adatok.

Még csak a rendőrök fegyverhasználata sem mutat faji előítéletet.

Négy, 2016-ban megjelent tanulmány közül egy sem mutatott ki faji előítéletet sem a rendőri fegyverhasználatban, sem a feketék vagy fehérek elleni rendőri intézkedésekben. A rendőrök ott használnak fegyvert, ahol a legyakrabban találják szembe magukat felfegyverzett és ellenálló gyanúsítottakkal, ezek pedig a kisebbségi környékek.”

Végül megjegyezte azt is: Amerikában „a feketéknek hatszor akkora esélye van gyilkosság áldozatává válni, mint a fehéreknek és hispánoknak együtt, mivel az elkövetők is feketék”. Ráadásul „a rossz környékeken lakó, törvénytisztelő feketék igénylik a rendőri jelenlétet, védelmet.”

A strukturális rasszizmus nyomában: mítosz vagy valóság?

 

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor most a négerek felgyújtják a feketék autóit.
Meg a házaikat.
Arrafelé így szokás, nem?

Soros Gyuri bácsi jól belecsapott a lecsóba! Ukrajna mellett a másik fő projektje, hogy évek alatt, száz millió dollárnyi befektetéssel kulcsvárosokban sikerült az ügyészeket lecserélni a saját aktivistáira, melyeknek a feladata minél kevesebb feketét börtönbe küldeni és minél jobban szétverni a rendőrséget- erről szól ez a cikk is. Ez viszont azzal jár, hogy hihetetlen módon megugrott a feketékkel megvert nagyvárosok erőszakos bűncselekmény/gyilkosság száma. Nem csoda, hiszen közismert, hogy ezekért a bűncselekményekért 90%-ban a lakosság 4-5%-a felel. Ha ezek nincsenek börtönben megugrik a bűnözés. Chicagoban a nagyon felvilágosult szociológusok egy velőtrázó kísérletbe kezdtek. Ennek a 4-5%-nyi feka férfinak havi apanázst, személyiségtréninget ajánlanak, ami addig jár, amíg nem buknak le bűnözés közben. Röviden védelmi pénzt fizetnek rassz alapon bűnözőknek!
https://t.co/DwYrDoTmGg

Építik már a fekete holokauszt múzeumot? Mert kéne.

Trumpnak ideje bocsánatot kérnie.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés