„Úgy tűnik, a múlt rendbetételéért folyamatosan meg kell küzdeni” – mondja a kutató, miután Karácsonyék bevédték a Horn Gyula sétány elnevezését

2023. január 25. 13:49

A Fővárosi Közgyűlés megerősítette korábbi döntését: szerintük nincs gond azzal, hogy a néhai pufajkás politikusról közterületet neveznek el Budapesten. Mező Gábor ezt másképp látja.

2023. január 25. 13:49
null
Nagy Gábor

Ismét napirendre került a Horn Gyula sétány ügye a Fővárosi Közgyűlésben, miután Budapest Főváros Kormányhivatala decemberben kiadott állásfoglalása szerint Karácsony Gergelyék nem jártak el kellő gondossággal, amikor nyáron elfogadták, hogy a kommunista rezsimben is aktív szerepet vállaló, néhai politikusról, egykori tárcavezetőről, miniszterelnökről közterületet nevezzenek el a XIII. kerületben.

„Közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett” – olvasható a baloldali fővárosi városvezetésnek megküldött levélben.

A kormányhivatal arra is kitér, idézve az önkormányzati törvény rendelkezéseit, hogy vitatott esetben a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kell kérnie a Közgyűlésnek, azonban a döntés meghozatalakor ezt Karácsonyék elmulasztották. Ám

ez a jelek szerint nemigen jelent problémát a baloldal számára.

Karácsony: Ez politikai támadás

A városvezető által jegyzett előterjesztésben az áll, a hivatal nem törvényességi felhívást tett, hanem javaslatot fogalmazott meg, amelyből következik: „a közterület-elnevezéssel kapcsolatban nem észlelt jogszabálysértést”.

Karácsony azt is hozzáteszi, hogy egyfelől az MTA utólagos állásfoglalása nem szerezhető be közterület elnevezéséhez, másfelől pedig arra nem kormányhivatali, hanem a helyi önkormányzatban felmerülő kétség esetén van jogszabályi lehetőség.

Csakhogy a Horn Gyula sétány ügyében nincs kétség a részükről, mert egy demokratikusan legitimált közjogi alany, a helyi önkormányzat rendelkezett arról, hogy egy történelmi személyiségről közterületet kíván elnevezni.

„Ezt a demokratikus legitimáción alapuló jogosultságot csak különösen nyomós indokból, a helyi közügyek intézésének jogát a lehető legszűkebb értékben lehet korlátozni” – mondja a főpolgármester, kifejtve, hogy nem (!) javasolja a korábbi közgyűlési döntés visszavonását; majd megjegyezve, hogy a kérdéses közterület közelében majd tíz éve áll Horn szobra,

A javaslat végül 20 igen, tíz nem és egy tartózkodás mellett átment, ezáltal nem vonták vissza a tavalyi közgyűlési határozatot.

Forrás: MTI (A képen az egykori főpolgármester, köztársasági elnök és kormányfő)
Forrás: MTI (A képen az egykori főpolgármester, köztársasági elnök és kormányfő)

De akkor mi a baj Horn Gyulával?

A néhai politikussal, tárcavezetővel, miniszterelnökkel több probléma is akad – ezt már Mező Gábor kutató, újságíró mondja a Mandiner.hu-nak.

Az egyik például, hogy a Szovjetunióban végzett, erős, szovjet kapcsolatokkal bíró politikus volt Horn, aki tevőlegesen is részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc megtorlásában. A második számú probléma az, hogy Horn „Harcos” fedőnéven az állambiztonságnak is dolgozott. A harmadik gond Mező szerint az a politikai szerep, amelyet Horn a kommunizmus érájában játszott. A negyedik – legalább ugyanilyen fontos probléma –, hogy a néhai politikus nem volt hajlandó szembenézni saját, pufajkás múltjával. Maradt helyette a pökhendi, cinikus, de tipikus válasza: „Na és?” Az ötödik, s egyben utolsó gond pedig a tevékeny szerepe Magyarország kiárusításában, a felgyorsított privatizációban.

– teszi hozzá a kutató.

Fideszesek is voltak KISZ-tagok

Felvetettük Mező Gábornak, hogy a néhai politikus önként vált pufajkássá, rezsimépítővé és – működtetővé. De erre a baloldali véleményvezérek meg azt mondhatnák: lám-lám, Fidesz-alapítók is szerepet vállaltak a kilencven előtti rendszerben, például KISZ-tagként masíroztak a Felszabadulási téren.

Az újságíró szerint viszont ez egy bevált játszma a részükről, méghozzá „a múltak és a szerepek összemosása”.

„Nem csak én szoktam elmondani, mások mellett Schiffer András is, hogy nagyon nem mindegy, hogy valaki KISZ-es vagy KISZ KB-s volt. (…) Az ügynökök esetében is hasonló dilemma áll fenn, ha rájuk húzzák a vizes lepedőt. Nem mindegy, hogy maguktól, netán kényszerből jelentettek, és hol van a szerepük például az szt-tisztektől – fogalmaz Mező. – Horn Gyula esetében olyan politikusról van szó, aki önként vett részt a rendszerben. Karrierjét többedmagával Moszkvának, a moszkvai irányítású diktatúrának köszönhette. (…) Az pedig már a rendszerváltásunk milyenségét, az eközben zajló világpolitikai és belső hatalmi játszmákat mutatja, hogy kilencvennégyben miniszterelnök lehetett.”

Hogy utólag mindezt még legitimálni is szeretnénk azzal, hogy sétányt nevezünk el róla, amelyre akár fővárosi, állami pecsét kerül(het), egészen elképesztő, fűzi hozzá, megjegyezve:

Forrás: MTI
Forrás: MTI

És mi a gond Göncz Árpáddal?

Merthogy a tizenharmadik kerületben akadt még egy nagyobb közterület-elnevezés, amely körül egy pár éve ugyancsak izzott a közbeszéd: a Göncz Árpád városközpont. Ám Göncz szerepének megítélésében sokkal nehezebb a helyzet, állítja portálunknak a kutató.

Mező Gábor szerint ugyanis elsősorban nem az a probléma, hogy Göncz külügyminiszter volt a szocializmusban, mint Horn, mert ugye nem volt az; ahogy arról sincs tudomásunk, hogy jelentett az állambiztonságnak. „Neki az életútjával van gond, mondhatni: vannak neuralgikus pontok a CV-jében. Például a negyvenhetes magyar közösségi ügy. Ez az első olyan pont, amiből finoman szólva is gyanúsan könnyedén jött ki. Vagy egy másik lépés: miként kerülhetett ötvenhat után a börtönben a későbbi első köztársasági elnök a fordítóirodába – saját bevallása szerint – nulla nyelvtudással?”

Mindezeken túl ott van a rendszerváltás utáni tevékenysége is, amit a balliberális oldalról általános elégedettség kísér. Csakhogy ez a konzervatív oldalról, de még „objektíve” sem igaz – folytatja az újságíró. Mert egyrészt idehaza „nincsenek általánosan kedvelt politikusok”; másrészt az SZDSZ egyik vezető, aktív politikusaként részt vállalt abban, hogy összeálltak az egykori állampárt utódpártjával, az MSZP-vel. „Ez eg

 

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2023. január 26. 02:55
Szégyen! A pufajkás és a patkány. Az egyik komcsi gyilkos a másik a börtön besúgója volt.
KBA98
2023. január 25. 17:06
Ergo a gyilkosokat akarják favorizálni, élükön a Dobrev és Apró klánnal!
dragstar
2023. január 25. 16:50
Megvédték b@szod.Ha valamivel fel lehet húzni akkor az ilyen szóhasználatal símán.Nem tudom az úgynevezett újságírók milyen jogon alakitják tetszésük szerint a nyelvet?
APESZ72
2023. január 25. 16:17
NE VONJUK VISSZA A NEVET!! Fogjunk össze egy szobor felállítása érdekében, amely a sétány közepén helyezkedik el és az ÁVHS horn gyulát ábrázolja , amint ártatlan áldozata fogait rúgja ki, híres pufajkájában. Nagy összeggel járulnék hozzá a szobor felállításához. Szoborcsoportban is gondolkodhatunk, ekkor a gengszter horn akcióját két hasonló aljadék kollégája figyelné mereven, a patkány és a körmös.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik