Tovább hazudnak

2022. december 7. 11:41

Márki-Zay Péter
Facebook
Tegnap este a kormány hiába fogta a szankciókra az ársapka eltörlését, valójában ez nem volt más, mint egy beismerés.

„Tegnap este a kormány hiába fogta a szankciókra az ársapka eltörlését, valójában ez nem volt más, mint egy beismerés. Beismerése annak, hogy képtelen kezelni a válságot. Matolcsy György után a Fidesz is színt vallott, hogy az általuk kijelölt út járhatatlan. Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfót lényegében végighazudta, hiszen igyekezett ismételten a saját felelősségüket a szankciókra hárítani. Egyet felejt el a miniszter úr, hogy a tegnapi retorikájukban azért több ellentmondást is van:

  1. A kormány szerint az üzemanyaghiányt a szankciók okozzák. Szeretném megkérdezni, hogy akkor más európai országokban miért nincsen hiány? Rájuk nem hatnak a szankciók?
  2. Eddig az volt a kormány mondása, hogy Orbán Viktor nem szavazta meg a szankciókat és azok alól mi mentességet kaptunk. Tehát akkor egy nem létező szankció okozza az üzemanyaghiányt Magyarországon? Ugyanis az olajembargó alól Magyarország valóban teljes mentességet kapott az EU-tól.
  3. Tisztán kellene látnunk abban is, hogy mi a MOL felelőssége az üzemanyaghiányban. Vajon a MOL az üzemanyaghiány kialakulása során melyiket választotta? A magyar lakossági igények kiszolgálását vagy az extraprofitot? Vajon a finomítók kapacitását az extraprofitot termelő bérfinomításra használták fel, vagy pedig a hazai üzemanyagigények kiszolgálására? Talán ez is megérne egy misét, hogy valóban tisztán lássunk.

A kormánynak most lépnie kell. Eddig azzal hitegettek minket, hogy a kormány megvédi a magyar embereket. Az új benzináraknak köszönhetően a kormány ismét extra bevételekre fog szert tenni a jövedéki adóból. A jövedéki adó csökkentésével, azonban mérsékelni lehet a lakosság terheit. Ha ezt a kormány nem lépi meg, akkor egyértelművé válik, hogy a magyarok nekik csak a szavak szintjén fontosak, és csak addig, amíg a voksukat rájuk adják. Szóval tisztelt magyar kormány, itt a lehetőség a jövedéki adó csökkentésével bizonyítani, hogy önöknek tényleg fontosak a magyar emberek!”

Bődületes kockázatot vállal Európa - Hernádi Zsolt a Mandinernek

„Az orosz agressziót nem nézhetjük tétlenül, de az eszközök mintha nem lennének végiggondolva" - mondja a Mandinernek adott címlapinterjúban Hernádi Zsolt. A Mol elnök-vezérigazgatójával készült interjúnkat lejjebb görgetve olvashatja el. Az EU-s szankciókról szólva a Mol elnök-vezérigazgatója a Mandinernek úgy fogalmazott: a politikai számítás felülírta a gazdasági racionalitást, a túlélési ösztönt.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mintegy 9 hónapig a piaci ár alatt tankolhattam. Ez alatt százezrekkel kevesebbet fizettem, ami ballib kormányzás alatt elképzelhetetlen lett volna. Ezért hálás vagyok, és nem gondoltam, hogy örökké fenntartható lesz. Abban bíztam - miként a kormány is -, hogy pár hónap alatt rendeződik Ukrajna és Oroszország konfliktusa, megnyugodnak a piacok, és visszaállnak a régi árak. Nem ez történt.
Amúgy meg a benzin 30%-át külföldről hozzuk be. Az olajembargóban ők részt vesznek, tehát ez a behozatali forrás most jelentősen drágul.

Én sem értem. Most azért kellett volna inkább rá szavaznunk, hogy már áprilistól magas áron tankoljunk?

Az angoloknál kb két hétig volt üzemanyag hiány, ott is a hirtelen felvásárlással kezdődött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés