Mindenki a gyerekkora ízeit keresi – a tatai Platán Gourmet séfje a Mandinernek

2022. november 23. 14:44
Az esélyesek között emlegették, mégis nagy meglepetést okozott, hogy az első teljes hazai Michelin-kalauzban a tatai étterem rögtön két csillagot kapott; Interjú Pesti Istvánnal.

Farkas Anita interjúja a Mandiner hetilapban.

2015-ben a budapesti Tantiban fél év után megkapta a csillagot, majd szinte közvetlenül utána felállt, és Tatára ment. Miért?
Nem hirtelen döntés volt, hanem egy bennem már régebb óta érlelődő folyamat eredménye. Abban az időben egyre sűrűbben nézegettem a helyeket vidéken. Igaz, először a Balaton környékén keresgéltem. 

Az igazi hívószó számomra a kertészet volt”

Miért vágyódott el annyira?
A 2010-es évek közepén látható volt, hogy Budapest nem lesz elég, a vidéknek kell lennie a következő stációnak a gasztronómiában. Ez szakmai körökben nem volt kérdés, csak azt nem hitte el senki, hogy a csúcsminőségre is van igény és kereslet a fővároson kívül. Ha nem mondták is egyenesen a szemembe, tudom, hogy sokan azt gondolták, fél év múlva lehajtott fejjel, megtépett ruhában rohanok majd vissza, belátva, hogy az ország nagy része még nem érett meg erre. Ezért is örülök nagyon a két csillagnak: bebizonyosodott, hogy az elejétől jó úton jártunk. Amit most elértünk, az persze nem jött könnyen, rengeteg türelem, magunkba vetett hit és még annál is több munka kellett hozzá.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés