Maximalizálná az orosz olaj árát a G7, Moszkva viszont így nem lenne hajlandó szállítani

2022. szeptember 1. 19:45
Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint „az ilyen kísérletek csak destabilizálják az olajipart, az olajpiacot”.

A világ leggazdagabb államainak pénzügyminiszterei pénteken tárgyalnának az ársapka kérdéséről, amivel egyfelől csapást kívánnának mérni az orosz olajbevételekre, másfelől ettől a lépéstől várnák a globális energiaárak csökkenését is.

A gazdag nemzeteket tömörítő G7 pénzügyminiszterei pénteki találkozójukon megvitatják az amerikai Biden-kormány által az orosz olajra javasolt árplafonról szóló javaslatot – írja a Fehér Ház közleményére hivatkozva a Reuters. „Véleményünk szerint ez a leghatékonyabb módja annak, hogy

kemény csapást mérjünk Putyin bevételeire, és ez a lépés a globális energiaárak csökkenését is eredményezni fogja”

– mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatóján.

Annak ellenére, hogy Oroszország olajexportja tavaly augusztus óta a legalacsonyabb szintre esett, júniusban az exportbevétele a magasabb áraknak köszönhetően 700 millió dollárral nőtt – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség a múlt hónapban. Persze egy dolog dönteni az árplafonról és egy teljesen másik dolog érvényesíteni, ugyanis ez a lépés csak akkor tud igazán hatékony lenni, ha olyan országokat is meg tudnak győzni a G7-ek a csatlakozáshoz, mint India, Törökország, vagy Dél-Afrika.

Oroszország felfüggeszti a kőolaj és kőolajtermékek szállítását azon államoknak, amelyek az országból származó kőolaj árának korlátozásáról döntenek – közölte csütörtökön újságírókkal Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes.

Novak teljesen abszurdnak minősítette az orosz olaj árának korlátozására vonatkozó javaslatokat, hozzátéve, hogy az intézkedés teljesen tönkreteheti a globális olajpiacot.

„Az ilyen kísérletek csak destabilizálják az olajipart, az olajpiacot” – mondta, megjegyezvén, hogy ez az intézkedés azoknak az európai és amerikai fogyasztóknak a hátán fog csattanni, akik már most is magas energiaárakat fizetnek.

Nyitókép: AFP

Összesen 124 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Norvégok is rábólintottak az olaj árának maximalizálására?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés