Gúnyt űz a NATO-ból Magyarország tagsága a Politico szerint

2022. július 2. 10:32
„Hogy megmentsük a NATO-t, el kell pusztítani” – írja Matthew Karnitsching, a Politico vezető európai tudósítója.

A NATO-nak újjászületésre van szüksége – írja a Politicóban Matthew Karnitsching, a lap vezető európai tudósítója. A szerző szerint a NATO-t a megmentése érdekében „el kell pusztítani”.

Mint kifejti: elsőre úgy tűnik, mintha a NATO minden korábbinál erősebb lenne, és a madridi csúcsot „történelminek” nevezik a nemzetközi vezetők.

A Politico szerzője azonban nem tartja nagy áttörésnek azt, hogy a NATO közvetlen fenyegetésként nevezte meg Oroszországot. Ahogy azt sem, hogy Finnországot és Svédországot csak Erdogan követeléseinek engedve veszik fel a NATO-ba. 

Az pedig, hogy a „wannabe szultán” Erdogan vezette Törökország és az orbáni Magyarország is a NATO tagja, az a szerző szerint

nem csak a NATO „liberális értékközösségét” kezdi ki, hanem egyenesen gúnyt űz belőle.

A Politico munkatársa ugyanakkor kritizálja Németországot és Franciaországot is, mert szerinte a németek túl sokáig „fantáziáltak” a stratégiai autonómiáról, arról, hogy Európa „felszabaduljon” az amerikai biztonsági garanciák alól. Aztán az ukrajnai háború fenyegetése miatt rögtön megváltoztatták nézeteiket.

A szerző szerint ugyanakkor az európai nyilvánosság megosztott maradt abban a kérdésben, mennyire is kell szembeszállni Putyinnal – főleg azért, mert a saját kormányaik nem vallották be a fenyegetettség mértékét.

A cikkíró úgy látja: Lengyelország, az USA, Nagy-Britannia és a balti államok nagylelkűnek bizonyultak a háború kapcsán, míg más országok sokkal többet is segíthettek volna. Ha Ukrajna tovább gyengül és visszaszorul, mert nem tudja eléggé megvédeni magát, annak felelőssége a NATO-é lesz, így a szerző.

Ez pedig kikezdheti a NATO jövőjét is. A Politico munkatársa úgy véli, hogy

az európaiak további vonakodása miatt az Egyesült Államok a jövőben tényleg elfordulhat európai szövetségeseitől,

hogy a Kína jelentette kihívásokra koncentrálhasson. 

Végső soron Karnitsching azt javasolja: újra kellene fogalmazni azt, mi is a NATO, hogy azt a gyakorlatot folytathassa, amiről prédikál. Például ha egyes tagjai nem tartják be a demokratikus normákat, azokat ki kell szorítani. És akik nem finanszírozzák meg saját védelmüket, azok pedig keressenek máshol biztonsági garanciákat. 

 

Nyitófotó: pillanatkép a NATO-csúcstalálkozó fotózkodásáról (Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Összesen 320 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Politico? A Deep state véleményét tudhattuk meg - de eddig is ugyanezt mondták.

Azért elkerülhetné a NATO, hogy fennmaradása indokaként ellenséget keressen.

Bidennek még két éve van, aztán bukik. Utána komoly változások lesznek.

Pontosan összefoglaltad, de a mi kollaboráns ellenzékünk gazdáival együtt úgy állítja be, mintha ez a történet a februári orosz támadással kezdődött volna. A NATO-t is kezdik ideológia vezérelt szervezetként kezelni. Pusztán azért, mert vannak, aki pontosan látják, hogy a NATO az amerikai érdekek, az amerikai agresszió kiszolgálójaként működik.

Hát te ki a fene vagy? Csak nem a Török Szultán, vagy ahogyan ő írta, a Dörrög Zuldán?

A Politico egy liberális foslerakat, úgyhogy a véleményüket nyugodtan feldughatják a seggükbe.

Kína nem fogja hagyni, hogy az orosz gazdaság letérdeljen. Amint ez megtörténne, az Usa figyelme azonnal Kína felé irányulna.

Az Usa már 10 éve arra készül, hogy Kínát most majd mindjárt elkezdi szorongatni, nehogy regionális nagyhatalommá váljon Ázsiában. Hát most újra kénytelen lesz halasztani megint. Kína meg nem hülye, ahogy az orosz sem.

https://korkep.sk/cikkek/kulug..

(Én egyelőre ezt a linket találtam közvetlenül. )

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés