Az összes háztartásból kivezetnék a gázt 2034-re a klímasemlegesség nevében

2022. június 30. 21:24
Négy éven belül megszüntetnék a sütésre-főzésre használt gázszolgáltatást, valamint betiltanák a gáz bekötését az új épületekben.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, hosszú tudósításban számolt be a Telex arról, hogy egyes NGO-k szerint milyen óriási léptékű strukturális változásokra van szüksége Magyarországnak ahhoz, hogy felszámoljuk Magyarország gázfüggőségét. Erről ide kattintva írtunk bővebben.

Az összes háztartásból kivezetnék a gázt 2034-re

Az Egyensúly Intézet Hogyan érjük el a klímasemlegességet? II. című szakpolitikai javaslatcsomagjában azonban már arra is kitérnek, a klímasemlegesség eléréséhez a gázhasználat csökkentésére, a gázinfrastruktúra folyamatos átalakítására és a kiterjedt elosztóhálózat fokozatos leépítésére is szükség lesz.

Ez viszont többek között azt jelenti, hogy négy éven belül megszüntetnék a sütésre-főzésre használt gázszolgáltatást, valamint betiltanák a gáz bekötését az új épületekben

– adta hírül csütörtöki cikkében az Index

A portál azt írja: a javaslatcsomag 2030-ig legalább 200 ezer háztartást választanának le a földgázrendszerről. Ennek érdekében pedig 2034-re a konyhákból is kivezetnék a gázt, minden háztartásból. Valamint 2025-től betiltanák a gáz bekötését is az új épületekben.

Csökkentenék a maximális sebességhatárt

A portál arra is kitér, hogy az autópályákon a jelenlegi 130 kilométer per órás sebességkorlát helyett 110 kilométer per órára állítanák be felső határt. Mint írják, ennek köszönhetően a dízelautók esetében 12 százalékkal, a benzines járművek esetében pedig 18 százalékkal csökkenne a fogyasztás.

Magyarország jó úton halad

Palkovics László technológiai és ipari miniszter szerint Magyarország kiváló úton halad a klímapolitikai vállalásainak beteljesítése felé. A tárcavezető úgy véli, hogy a 2030-ig megvalósítandó kitűzött magyar klímacélok akár már 2024-ben, a 2050-re időzített törekvések pedig az évtized végére valóra válhatnak.

Az Index eredeti, teljes cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kábé annyi alapja van ennek a tervnek, mint a németek nagy bezöldülésének. Szénbányákkal. :D

Mi lenne helyette? Ezt nem mondja meg.

Szóval minden működjön villannyal, de Paks 2-ről mondjunk le. A hülyeség határtalan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés