Észt kormányfő: Oroszországot nem szabad alábecsülni, nem fáradt bele a háborúba

2022. június 23. 21:56
„Putyinnak kellemetlen meglepetés, hogy még mindig egységesek vagyunk” – jelentette ki Kaja Kallas.

A Nyugatnak nem szabad alábecsülnie Oroszország katonai képességeit ukrajnai háborújában, amely immár az ötödik hónapjába lép, az orosz erők akár hosszú küzdelemre is fel vannak készülve – jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek adott és csütörtökön megjelentetett interjújában.

Hallottam olyan véleményeket, miszerint elmúlt a veszély, mert az orosz hadsereg kimerült.

De ez nem igaz. Még sok katonája van otthon, és nem számolja a veszteségeket. A tönkrement fegyvereket sem számolják. Úgyhogy nem szabad alábecsülnünk őket még hosszú távon sem” – mondta Kallas.          

„Kellemetlen meglepetés”

A kormányfő dicsérte az Európai Unió egységességét Oroszország megbüntetésében az ukrajnai háború elindításáért, bár hozzátette: már kezdetben tudni lehetett, hogy egyre nehezebb lesz ezt megőrizni az újabb és újabb szankciócsomagok esetében. „Először viszonylag könnyen elhatározható büntetőintézkedéseket hoztunk meg. Most már olyanokat próbálunk, amelyeket sokkal nehezebb

De még mindig sikerült megőrizni az egységet, még ha eltérő is a véleményünk.

Ez normális a demokráciákban. Vitatkozunk, majd találunk valamilyen megoldást. Putyinnak kellemetlen meglepetés, hogy még mindig egységesek vagyunk” – jelentette ki.    

Kallas kifejezte abbéli reményét, hogy az EU a kezdeti megosztottság után a most kezdődő brüsszeli csúcstalálkozóján megadja Ukrajnának a tagjelölti státust. „Egyes országok két hónappal ezelőtt még nagyon szkeptikusak voltak ezzel kapcsolatban, ma már az egyes tagországok más-más módon, de mind jelzik, hogy elfogadják” – jegyezte meg.    

(MTI)

Nyitófotó: MTI

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Oroszország nincs elszigetelve, a transzatlanti térség országainak, és még egy-két országnak a kivételével vannak partnerei, akik mellette állnak. És ez, ha azt nézzük, akkor ez a Föld országainak igen jelentős része, akik nem kérnek az USA világuralmi törekvéseiből. Azon kívül még nem lehet tudni, hogy az esztelen szankciókból adódó recesszió mit fog kiváltani Európa országaiban. Németország már nyüszít, korlátozásokban gondolkodik, mert az nagy pofával embargózott orosz energiahordozók hiánya máris érződik. És azt meg fogják kérdezni a nyugat elkényeztetett polgárai, hogy miért kell nekik hülye ideológiák miatt, az USA és vazallusa, Ukrajna érdekei miatt lemondani megszokott jólétükről? Mert az ő tűrőképességük elég minimális lett az utóbbi 70 év alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés