Nem Soros György a háborús uszító

2022. június 13. 6:29

Bauer Tamás
Facebook
Nem Orbán áll a béke pártján.

„Engem Orbán Viktor még mindig meg tud lepni. Az, ahogy Soros Györgyöt péntek reggel a Kossuth-rádióban »háborús uszítónak« volt képes nevezni, azzal még korábbi vádaskodásain is túltett. De ha már ezt mondta, érdemes végiggondolni: mi is az ő viszonya Oroszország ukrajnai háborújához, és mi Sorosé. Mit is mondott Soros György a davosi Világgazdasági Fórumon? Ezt: »a legjobb és talán egyedüli módja civilizációnk megőrzésének, ha minél előbb legyőzzük Putyint«. Ez lenne a háborús uszítás? Soros semmi mást nem mond, mint az amerikai és európai politikusok, Orbán Viktor kivételével. Én a nyugati politikusoktól nagyjából a következő érvelést hallom. Putyin Oroszországa az Ukrajna elleni támadással felrúgta az Egyesült Nemzetek legfontosabb elvét, a katonai agresszió tilalmát, melyet a fejlett országok között az elmúlt hetven évben Európában tiszteletben tartottak. Igaz, ezt a volt Szovjetunió néhány periferikus területén (a Dnyeszter mellékén, Grúziában)  Oroszország már megtette, és arra a nyugati világ nem lépett semmit, de az Ukrajna elleni támadás minőségileg mást jelent.

Ha a nyugati világ eltűrné, hogy Oroszország felszámolja Ukrajna államiságát, vagy akárcsak erővel elfoglalja Ukrajna negyedét, tudomásul venné a béke és biztonság hetven éve érvényes normáinak megszűnését. Ezért döntöttek a NATO és az Európai Unió országai és néhány további ország az Oroszországgal szembeni szankciók mellett, hogy gazdasági oldalról kerítsék be az orosz államot, és ezért szállítanak – Orbán Magyarországát kivéve – fegyvereket az ukrán államnak, hogy annak hadserege képessé váljon az orosz támadás megállítására. Ez a stratégia elutasítja az olyan javaslatokat – amilyet például Henry Kissinger adott elő Davosban – hogy Ukrajnát kényszerítsék rá területi engedményekre. Ezt a nyugati kormányok – elsősorban az amerikaiak és a britek – nem fogadják el, ugyanis ez a megoldás megjutalmazná az orosz agresszort. Nem mond ellent ennek a többi nyugati kormány sem. „Putyin nem nyerheti meg ezt a háborút” – mondja még Scholz német kancellár is, akit a legóvatosabbnak szokták tekinteni. Soros ugyanezt mondja. Amikor Orbán őt nevezi „háborús uszítónak”, az amerikai elnököt, a brit miniszterelnököt, a német kancellárt is annak nevezi, nem is beszélve Lengyelország, Románia vagy a balti államok vezetőiről.

Orbán szerint csak ő áll a béke pártján: »… a magyar kormány szinte az egyetlen kormány egész Európában, aki nem szankciókról meg háborúról beszél, hanem arról, hogy békére van szükség«. Szerintem fordítva áll a dolog. Orbán mind a szankciók, mind a fegyverszállítások tekintetében gátolja a nyugati világ által Ukrajnának nyújtott támogatást, aminek az 1945 és 2022 közötti, a békét és biztonságot garantáló európai rendhez való visszatérés lenne a célja. Aki – mint Orbán – ezt nem támogatja, az fogadja el a háborút mint a nemzetközi konfliktusok intézésének mikéntjét.”

***

Kapcsolódó

Orbán Viktor: A gázembargó egész Európát tönkretenné

100 ezer kisvállalkozó számára biztosított marad a rezsicsökkentés – jelentette be a kormányfő. Bővebben!

Kép forrása: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 149 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés