Hont András a kifütyült térdelésről szólva: Mi nem fogjuk a négereket afromagyarnak hívni

2022. június 13. 8:46
A publicista szerint sem kell olyan bűnben osztoznunk, ami nem a miénk.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a magyar gyerekek is kifütyülték nemrég az angol válogatott BLM-ihlette térdelését a magyar-angol Nemzetek Ligája-meccsen, amit a magyar csapat hatalmas siker elérve, szenzációs játékkal húzott be Szoboszlai Dominik büntetőjével. Az angol lapok a mérkőzést követően aztán rasszizmusról és homofóbiáról cikkeztek, mellyel számos hazai szerző is egyetértett. A magyar gyerekekkel szembeni igaztalan vádakra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint munkatársunk, Csisztu Zsuzsa is reagált.

Szijjártó Péter: Gyerekeket rasszistázni gyomorforgató

„El a kezekkel a magyar gyerekektől” – üzente a külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben!

Csisztu Zsuzsa: Aki lerasszistázná a gyerekemet, azt azért „útbaigazítanám”...

Hogy merészeli bárki negyvenezer gyerekről kollektíve leírni, hogy rasszista? Bővebben!

Hont: Ebben a bűnben Magyarország soha nem osztozik, mert nem volt gyarmata

Hont András újságíró az Atv Öt című műsorában a focisták térdelésével kapcsolatban úgy fogalmazott, „csilliárdos focisták térdelnek le valamiféle olyan bűnnel való szakításnak az elérése érdekében, mely bűnben Magyarország például soha nem osztozik, mert nem volt gyarmata.”

A publicista hangsúlyozta: „Aki nálunk néger és ugyebár

direkt mondtam azt, hogy néger, és el fogom mondani harmadszor is, hogy néger, mert a magyar nyelvben ennek semmiféle negatív konnotációja nincsen.

Teljes irodalmunk törölhető lenne. De azért, mert Amerikában ennek teljesen érthető okokból rossz csengése van, ezért nekünk törölni kéne az irodalmat, erre pedig azt mondja az egyszeri füttyögő, hogy menjetek ti az anyátokba. Azért mi nem fogjuk afromagyarnak hívni, aki idejött hozzánk tanulni és itt maradt. Isten hozta!”

Hont András azt a költői kérdést is föltette, hogy

azért mert egyes nyugati hatalmak egykor gyarmatosítottak, és rabszolgákat cipeltek be, azért a magyar szurkoló érezze magát rosszul?

A műsor vonatkozó részletét az alábbiakban tekintheti meg:

Kép forrása: Youtube

 

Összesen 134 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy ponton nem értek egyet: a "néger" mégiscsak egy jövevényszó, és a nyelvekben, amikből átvettük, ténylegesen van negatív konnotációja. Minthogy pedig ezekkel a nyelvekkel és beszélőikkel a mai világfaluban kapcsolatban állunk, ezt a szót el lehetne kerülni. Beszéljünk "feketékről" oszt jóvan.

Nézd, amint azt mindannyian tudjuk, a feketék nem Árpád apánkkal jöttek a Kárpát-medencébe (hacsak nem rabszolgaként néhányan, de erre ugye nincs bizonyíték...). Olyan helyekről jöttek, ahol megtanulták, hogy a "néger"-szóval, mint nemzetközileg érthető jövevényszóval sértegetik őket. Minthogy akárhányszor mi hívjuk őket pl. focistának vagy ilyesmi, szerintem udvariassági kérdés ennek a szónak a kikerülése. Ettől még nem fogok letérdelni egy stadionban, sőt felőlem ki is fütyülhetnek bárkit, aki letérdel, és utána mégsem imádkozik Istenhez.

Jelentős eszkimó bevándorlás nem várható... Feketék viszont biztosan jönni fognak, a nyitott kérdés annyi, hogy néhány tízezren vagy néhány százezren...

Amit nem lehet megkerülni, az szerintem a világ nemzetközivé válása. Ahogy a "tót"-ot leváltottuk "szlovák"-ra, pedig eredetileg semmi sértés nem volt benne, úgy zajlik ez most a "néger"-rel. És annak ellenére, hogy a "Tóth" az egyik leggyakoribb magyar családnév ma is. Ugyanígy marad helye a "néger"-nek is.

A spanyolból sem törlik a negro szót, Niger és Nigéria nem fogja megváltoztatni az ország nevét az Usa miatt.

Leszarjuk, hogy ott az Usában az ottani négerek, meg az őket pátyolgató fehér szolgáik hogyan éreznek. Nem fogjuk megváltoztatni a nyelvünket azért, mert az Usában a szónak rosszan csengő jelentése van.

Az Usa meg jobb, ha megszokja, hogy nem fog mindenki haptákba állni, ha kitalálnak valami új kulturális érzékenyítő morállófaszt.

Hát, ebben meg neked van igazad, és tényleg ott van a "Niger" folyó és a "Nigéria" országnév is. És ez az egész szótiltás nyilván nem arról szól, hogy valaha béke legyen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés